SIF-urile au redevenit atractive. Afla cand poti intra la cumparare!


sif1-apr5De la jumatatea lunii martie, 4 dintre cele 5 SIF-uri au evoluat in range de 5%, fara a scadea sub minimele atinse in perioada de debut a crizei ucrainene. SIF Muntenia (SIF 4) a fost singurul fond de investitii care a avut in toata aceasta perioada o evolutie diferita.
SIF Banat Crisana (SIF 1)

Din punct de vedere tehnic, SIF 1 se afla pe un trend major ascendent. In acest moment, cotatia este foarte aproape de minimele din perioada august – octombrie 2013. In cazul in care nu avem stiri externe de natura sa intoarca pietele (o escaladare a conflictului din Crimeea sau ceva asemanator), SIF 1 ar trebui sa se opreasca undeva in zona 1,00-1,10 lei si sa inceapa un trend crescator minor. Potentialul sau de crestere este, conform graficului, pana in jurul valorii de 1,50 lei. Avand in vedere ca noua politica a companiei merge pe reinvestirea profitului – ceea ce inseamna o crestere pe termen lung a valorii si stabilitatii acestui emitent -, sunt increzator ca in urmatorii 2 ani am putea vedea pe SIF 1 chiar o dublare a actualelor cotatii.

In cazul in care se confirma scenariul pozitiv de mai sus, recomand intrarea progresiva la cumparare, in zona 1,10-1,15 lei.

SIF Moldova (SIF 2)

La fel ca SIF 1, actiunile SIF Moldova evolueaza si ele pe un trend major ascendent. Tehnic vorbind, titlul este in acest moment usor supravandut si ma astept momentan la o stabilizare in jurul valorii de 1,30 lei. In functie de valoarea dividendului pe care AGA il va hotari in sedinta de la mijlocul acestei luni, undeva in perioada mai-iunie vom vedea o corectie de 7-8 bani (valoarea estimata a dividendului). Conform graficului, SIF2 are o tinta de crestere pana in jurul valorii de 1,60 lei dar, in lipsa unor intrari mai serioase de capital in piata, nu-l vad performand pe termen scurt.

Recomandarea mea este sa asteptati, cu optiune de a acumula odata cu reconfirmarea unui nou raliu, dupa depasirea cotatiei de 1,40 lei.

sif3-apr5SIF Transilvania (SIF 3)

In ultimele doua luni si jumatate, cotatia SIF 3 s-a aflat pe un trend descendent. Titlul a pierdut aproape 20 de bani, respectiv 30%. Se pare ca piata a perceput anuntarea reinvestirii profitului pe 2013 prin dublarea capitalului social si emiterea de actiuni gratuite catre investitori ca pe o stire proasta. Din ce am inteles eu, aceasta miscare ar trebui, cel putin teoretic, sa le dubleze banii investitorilor, fara ca acestia sa schiteze macar un gest. Am cerut informatii despre aceasta idee si voi reveni cu amanunte cat de curand. Tehnic vorbind, SIF 3 se afla in acest moment in zona unui suport foarte important, la 0,50 lei, suport care in ultimii ani a rezistat eroic apoape de fiecare data. Logica ne spune ca aceasta este valoarea in jurul careia SIF 3 ar trebui sa intoarca trendul. Loc de crestere ar fi pana in jurul cotatiei de 0,75 lei. Ramane insa de vazut ce va presupune exact politica de dividende a companiei pentru anul 2013.

Recomandarea mea este sa mai asteptati, pana vedem ce se va intampla cu suportul de trend major de la 0,50 lei. In cazul in care acesta intoarce, puteti intra la cumparare, undeva intre 0,53-0,55 lei. Daca SIF 3 ne va lua prin surprindere si va continua coborarea, urmatorul suport major va fi de abia in jurul valorii de 0,40 lei, adica cu 20% sub actualele cotatii.

sif4-apr5SIF Muntenia (SIF 4)

Dintre toate SIF-urile, SIF 4 se gaseste in acest moment in cea mai ingrata postura. Toate elementele tehnice ne arata ca titlul se afla de abia la jumatatea drumului catre cotatiile minime. Trendul general este crescator, dar suportul major pare sa se afle abia in zona 0,70 lei, adica cu mai bine de 10% mai jos fata de actualele cotatii. In plus, indicatorul MACD este in teritorul negativ iar volumele si volatilitatea ceva mai mari de la inceputul saptamanii trecute nu au confirmat o posibila revenire a cotatiilor.

Recomandarea mea este sa nu intrati in acest moment la cumparare. In urma votului din AGA de la jumatatea lunii aprilie este posibil sa avem doua decizii total opuse dar, paradoxal, cu efecte asemanatoare. In cazul in care se va alege prima propunere, prin care sa nu se distribuie dividende pentru anul 2013, vom vedea cu siguranta noi scaderi ale pretului SIF 4. A doua propunere de dividend este distribuirea sumei de 0.1388 bani pentru fiecare actiune detinuta la data de referinta, iar asta ar putea sa insemne o corectie cu o suma similara dupa data ex-dividend, cel mai probabil prin mai.

sif5-apr5SIF Oltenia (SIF 5)

Dintre toate SIF-urile, SIF Oltenia este singura care in acest moment se afla pe un trend crescator, atat major cat si minor. Cotatiile SIF 5 evolueaza de aproximativ doua luni intre 1,90 si 2,00 lei. In AGA de la sfarsitul lunii aprilie, actionarii ar putea aprobarea unui dividend de 0.16 lei, dar exista si posibilitatea ca valoarea acestuia sa creasca pana la 0,21 lei, la solicitarea unui grup de actionari importanti format din trei fonduri ING si omul de afaceri Gheorghe Iaciu. Aceasta ar putea insemna cresteri de 5-10% ale cotatiei pe termen scurt, urmate de o scadere in luna mai sau iunie cu o suma egala cu valoarea dividendului, la data ex-dividend.

Recomandarea mea este de asteptare. Posibilitatile de crestere ale SIF 5 sunt din punct de vedere tehnic limitate la aproximativ 10% peste valoarea actuala. In cazul unui scenariul general „bullish” se poate intra prudent la cumparare, peste cotatia de 2.05 lei – maximul ultimilor 4 ani.

Mircea Iliescu
Sunt pe:

One thought on “SIF-urile au redevenit atractive. Afla cand poti intra la cumparare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *