20 de intrebari care nu si-au gasit raspuns la Forumul Investitorilor Individuali la Bursa de Valori Bucuresti

In primul rand, vreau sa le multumesc tuturor celor care au participat in panelul Strategii de succes la Bursa! Interesul pe care l-a starnit discutia noastra s-a materializat in cel mai mare numar de intrebari de la Forum, pentru sectiunea investitorilor avansati.

Si pentru ca la acel moment nu a fost posibil ca toate intrebarile sa primeasca un raspuns, mai ales ca multe dintre ele au fost foarte interesante, am hotarat sa o fac post-eveniment.

1. De ce nu este suficient sa folosim o abordare pe index (index funds) pe termen mediu?
Urmarirea unui indice, indiferent de perioada pe care se face investitia, presupune adaugarea in portofoliu fie a unor unitati de fond, fie cumpararea de actiuni ale emitentilor care fac parte din indicele respectiv, in procentele aferente ponderii lor in indice. Este o abordare mai conservatoare, avantajul fiind dat de ponderarea riscurilor la nivel sectorial. Sectoarele de activitate pot avea evolutii diferite, unele pot inregistra corectii in timp ce altele pot supraperforma pietei. Daca nu ai suficiente informatii si experienta pentru a gasi acele sectoare care vor avea o evolutie superioara intr-o anumita perioada, urmarirea unui indice iti pondereaza riscul. In functie de specificul sectorial sau de evolutia business-ului, sunt companii care pe termen mediu nu au fluctuatii mari la nivelul cotatiei. Intr-o abordare orientata mai mult catre risk-reward, putem decide sa eliminam unele companii din portofoliu, redistribuind sumele alocate catre celelalte companii, despre care consideram ca ar putea inregistra randamente mai mari in perioada stabilita. Totodata, pentru investitorii mai experimentati, exista si posibilitatea administrarii active a portofoliului, in sensul stabilirii unor scenarii si target-uri de pret individuale, pentru fiecare emitent din portofoliu, respectiv schimbarea structurii portofoliului la nivel de emitenti.

2. Aveti actiuni cumparate si pe piata AeRO? Riscante ca lichiditate…
Intr-adevar, majoritatea companiilor listate pe piata AeRO sufera la nivel de lichiditate. Riscul cel mai mare, pe companiile nelichide, este sa ramaneti captivi pe acel emitent, pentru ca nu gasiti contraparte la vanzare. Singurele companii pe care le-am detinut in portofoliu din piata AeRO au fost Bittnet S.A. si Life is Hard S.A. Sunt doua companii pentru care, desi nu au beneficiat de o lichiditate similara cu a emintentilor inclusi in indicii BET sau BET-Plus, am gasit intotdeauna contraparte in piata.

3. Care sunt semnalele de intrare pe o actiune?
Este foarte important de precizat orizontul de timp pentru care alegeti sa detineti un pachet de actiuni. Daca este vorba de un termen mediu si lung (minim 12 luni), recomandarea mea ar fi sa luati in primul rand in calcul analiza fundamentala, pentru ca in acest caz nu incercati sa profitati de o situatie aparuta in piata, ci aveti nevoie ca emitentul sa aiba o situatie financiara buna, stabila, predictibila, cu probabilitati crescute de dezvoltare.

Pentru o investitie realizata pe temen scurt, este recomandat sa folositi analiza tehnica, respectiv o combinatie de indicatori care va arata momentumul. Nu exista neaparat o reteta, fiecare investitor are propria lui combinatie, testata si care tine cont de particularitatea emitentilor, a orizontului de timp s.a. Personal, folosesc o combinatie intre MACD, RSI, STS, benzi Bollinger si medii mobile la 15, 30 si 45 de zile.

4. Care sunt sursele de informatii pentru a lua decizii?
Important nu este sa ai multe surse de informatii ci sa le gasesti pe cele care iti ofera informatii relevante. Daca sunteti la inceput in domeniul investitiilor la Bursa, va recomand sa cititi cat mai mult, sa cautati cat mai multe surse de informatii, pentru a le descoperi pe cele cu adevarat valoroase. Odata cu experienta, va fi mai usor sa separati informatia de zgomot, mai ales ca veti fi mult mai familiarizati cu viata economica a companiilor pe care le urmariti.

5. Pe langa investitia pe BVB aveti si alt tip de portofolii pentru diversificarea riscului? Daca da, ce ponderi ale investitiei pe categorii ar fi recomandate?
Stiti expresia “sa nu iti pui toate ouale intr-un singur cos”. Cu siguranta, este recomandat sa nu iti investesti toate economiile la Bursa, pentru un management mai bun al riscului. In acest sens, puteti alege sa investiti o parte din economii in unitati la Fonduri monetare sau de obligatiuni, in produse de economisire, in imobiliare s.a. In functie de apetit, puteti cauta produse cu un grad mai mare sau mai mic de risc. In ceea ce priveste ponderea in investitii, raspunsul este legat tot de tipologia de investitor, in ce masura sunteti de dispusi sa va asumati un grad mai scazut sau mai crescut de risc.

6. Portofoliu diversificat? Da sau nu si de ce?
Eu sunt adeptul portofoiului diversificat, atat in ceea ce priveste tipul de produse detinute – ar fi bine sa nu investiti doar actiuni ci sa alocati fonduri si catre obligatiuni, moneda sau produse bancare -, cat si in ceea ce priveste numarul si sectorul actiunilor detinute. In functie de suma de bani de care dispuneti si de experienta in piata, va recomand sa alegeti minim 3 emitenti pentru a-i include in portofoliu, de preferat din sectoare de activitate diferite. Astfel, puteti manageria ceva mai bine riscul unei evolutii nefavorabile, nu toate sectoarele evoluand la fel, in conditii normale de piata.

7. Care sunt domeniile de activitate ale companiilor la care detineti actiuni?
Nu pot sa spun ca am un domeniu favorit. Sunt, intr-adevar, companii care mi-au adus randamente frumoase, pe care le urmaresc cu mai mare atentie si pentru care am invatat sa intuiesc o anumita ciclicitate. De-a lungul timpului am scris despre ele pe blog.

8. Ne puteti impartasi surse bune de informare pentru piata de capital?
Sursele bune de informare sunt acelea care va ofera amanunte de pe urma carora realizati investitii profitabile. Intotdeauna, vor exista surse generale de informare, pe care va trebui sa le urmariti. Pentru Romania, acestea sunt, fara a ne limita la, Ziarul Financiar, Profit.ro, Realitatea Financiara, Wall-Street.ro, Economica.net.

9. Cum ponderati impactul pe care il poate avea o informatie astfel incat aceasta sa fie baza unei decizii?
La inceput este mai greu. In timp, ajungi sa separi informatiile importante de zgomotul pietei. Uneori insa, piata poate gandi altfel decat o faci tu si, ceea ce tu consideri o stire buna, piata sa vada contrar. Totusi, impactul unei stiri depinde de scenariul pe care investesti. Daca este pentru o perioada mai lunga, singurele stiri care vor avea impact vor fi cele extrem de rele. Daca investeti pe o perioada mai scurta, orice stire negativa mai importanta iti poate da planul peste cap.

10. Cat de multumit sunteti de dividendele suplimentare? Cum credeti ca aceasta abordare ar putea da peste cap strategiile folosite pana acum? Se vor mai lauda companiile cu profituri record?
Nu sunt neaparat multumit de distribuita de dividende suplimentare ci, mai degraba, de stirea legata de acestea. Este un caz clasic de “buy the rumour, sell the news”. Profitul, in cazul dividendelor, nu se face din distributia efectiva a acestora ci din intuirea distribuirii acestora si a randamentelor potentiale.

In ceea ce priveste distributia de dividende suplimentare, ea se va face din cash-ul disponibil al societatilor, ceea ce inseamna ca strategia de investitii pe termen mediu si lung a companiilor ar putea suferi. Profiturile record nu vor putea exista la infinit. Este un fapt pe care il vedem acum in raportarile financiare din SUA unde, dupa trimestre in care companiile au avut rezultate peste asteptari, a venit un moment in care profiturile dezamagesc. Este firesc, nici un business nu poate raporta la nesfarsit rezultate mai bune fata de perioada similara a anului trecut, insa investitorii sunt usor de dezamagit, uneori nejustificat.

11. Cum alegeti intre a fi investit si atranzactiona in perioada de acordare a dividendelor?
Cum spuneam mai sus, “buy the rumour, sell the news”. Tranzactiile nu se fac in perioada dinaintea ex-date, pentru ca stirea este deja inclusa in pret, ci in perioada dinaintea anuntarii acordarii de dividende.

12. Cum reusiti sa va echilibrati in momentele de criza / panica?
Sunt momentele cel mai greu de gestionat. Daca nu gestionati bine, la nivel psihologic, un moment de panica, recomandarea mea ar fi sa va alegeti foarte bine companiile din portofoiu si sa credeti in acestea. Pentru ca, daca business-ul este unul bun, dupa corectia de preturi, vor urma recuperari ale cotatiei.

13. Ce parere aveti despre piata de obligatiuni din Romania?
Desi nu foarte cunoscuta, piata de obligatiuni din Romania s-a dezvoltat in ultima perioada. Avem deja o serie de companii, listate si nelistate, care au inceput sa se finanteze de pe Bursa, la randamente atractive pentru investitori.

Totusi, inca avem o piata putin lichida, in care marile tranzactii se fac cu investitorii institutionali. Insa, pe masura ce dobanzile la creditare vor creste, este posibil sa vedem din ce in ce mai multe companii care sa prefere emisiunile de obligatiuni creditelor bancare.

14. Folositi stop loss pentru actiunile cumparate?
Nu folosesc. Cel putin platforma pe care tranzactionez eu nu ofera aceasta optiune. Nu cred ca lipsa unui stop loss este un impediment, avand in vedere variatiile mici ale cotatiilor la Bursa de Valori Bucuresti. In plus, cred mai mult in protectia pe care ti-o da cunoasterea corecta a unei companii decat in aplicare unui Stop Loss, ca protectie pentru limitarea pierderii.

15. Enumerati 10 indicatori financiari pentru o buna evaluare a unei companii
10 sunt cam multi. Cred ca cei mai importanti sunt, nu neaparat in aceasta ordine, cifra de afaceri anuala/semestriala/trimestiala, profitul si marja de profit, activele societatii, datoriile pe termen scurt (care ne arata cat este de riscanta compania in perioada imediat urmatoare), alocarea din buget pentru investii si cash-ul disponibil, respectiv ce se preconizeaza ca va face compania cu el.

16. Ce facem atunci cand pretul actiunilor, contrar asteptarilor, scade in loc de a creste?
Intr-o astfel de situatie, conteaza foarte mult scenariul: cat scade, de ce scade, pare sa fie o perioada mai lunga sau doar o corectie de moment? In functie de raspunsuri, puteti alege sa vindeti si sa incasati pierderea sau, daca aveti incredere in companie, sa ramaneti cu ea in portofoliu. In acest ultim caz, puteti alege sa acumulati pe palierele inferioare de pret, ponderandu-va costul mediu de achizitie. Foarte important este aici si gradul de aversiune la risc.

17. Este suficient sa folosim doar o abordare fundamentala?
Abordarea fundamentala este folosita preponderent in cazul investitiilor pe termen mediu si lung. Asadar, daca vreti sa investiti intr-o companie cu un orizont de timp de 1-2 ani, atunci abordarea fundamentala poate fi suficienta. Totusi, daca vreti sa cumparati intr-un moment propice pentru piata de capital sau emitentul respectiv, ar trebui sa faceti si o analiza tehnica sumara.

18. Ce parere aveti despre cryptomonede?
Eu nu sunt un fan cryptomonede. In primul rand, nu vad valoarea intrinseca a acestora. In al doilea rand, nu cred ca un assett trebuie valorizat doar prin prisma cererii si ofertei. Anul trecut s-au obtinut randamente foarte bune in acest sector, insa dovada ca a fost mai degraba o speculatie decat o investitie sta in evolutia cotatiilor din ianuarie incoace. Personal, pana cand nu voi vedea o utilizare pertinenta, recurenta si scalabila pentru cryptomonede, voi sta deoparte.

19. Cand prevedeti ca se va sfarsi acest ciclu economic?
Din punctul meu de vedere, actualul ciclu economic se va sfarsi odata cu scaderea consumului, atat in ceea ce priveste Romania, cat si pietele externe. Consider ca problemele sistemice relevate in criza din 2007-2008 nu au fost rezolvate ci doar foarte bine ingropate sub pres. Au fost concepute norme si directive, insa factorul principal – felul in care sistemul se raporteaza la clienti – nu a fost rezolvata. In plus, actuala revenire nefiind generata de dezvoltarea de noi tehnologii sau investitii in zone noi, ci de consum, cresterea va deveni nesustenabila la un moment dat, iar acela va fi momentul de start al unei noi recesiuni.

20. Companiile unde actiunile sunt majoritar ale statului sau independente din punctul acesta de vedere?
Marturisesc, ca nu am inteles intrebarea… Daca se refera la ce prefer, companiile care au Statul ca actionar majoritar sau cele la care Statul nu are un rol, cred ca nu as investi pe termen lung intr-o companie de stat, pentru ca nu imi place frecventa cu care se modifica politicile economice si manageriale. Insa, pe termen scurt, aceste companii pot genera randamente foarte bune, mai ales daca stii cand sa cumperi…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + 14 =