Majoritatea oamenilor au o aversiune crescuta la risc. Statistic vorbind, 95 de persoane din 100 prefera siguranta unui job stabil, iar asta este ceva perfect normal. Doar 5% dintre adulti sunt atrasi de ideea de a fi pe cont propriu, de a se indrepta catre freelancing sau antreprenoriat.
Care sunt primii pasi catre antreprenoriat
1. Domeniul de activitate
Daca vrei sa pornesti catre o viata profesionala pe cont propriu, cauta un domeniu de activitate care sa te atraga si in care sa fii bun. Daca nu intelegi domeniul si nu iti faci munca cu placere, clientii vor simti si nu vor cumpara produsele sau serviciile tale.
2. Gaseste un produs / serviciu de care oamenii au nevoie
Asigura-te ca exista o piata, fie si potentiala, pentru ceea ce oferi. Daca nu vei reusi sa gasesti clienti carora sa le vinzi ideea ta, vei trage obloanele extrem de rapid. Statistic vorbind, majoritatea start-up-urilor dau faliment in primul an de la infiintare.
3. Infiintarea unei entitati juridice
Este un lucru relativ usor, accesibil. Exista mai multe forme de organizare juridica: SRL, PFA, Intreprindere Individuala, Asociatie Familiala, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei – va trebui sa iei o decizie care dintre aceste forme se potriveste cel mai bine pentru ceea ce doresti sa faci.
Ce trebuie sa faci pentru a infiinta o societate comerciala
Dupa alegerea formei de organizare juridice, trebuie sa te ocupi de partea birocratica a infiintarii noii entitati. Mai intai, solicita eliberarea unui cazier fiscal de catre ANAF; un cazier fiscal curat iti asigura continuarea demersurilor.
Pentru deschiderea unei companii noi ti se vor cere o serie de acte: Actul constitutiv al societatii, Contract de comodat pentru sediul social, Acordul asociatiei de proprietari (daca locuiesti la bloc) si Acordul vecinilor pentru adresa la care firma va avea sediul social si/sau punctul de lucru. Daca te pricepi, le poti redacta chiar tu (exista pe internet diverse modele in acest sens), sau contacteaza un avocat ori o companie specializata care sa te ajute in acest demers. In orice caz, mergi intai la ONRC pentru a te informa asupra actelor, demersurilor si costurilor pe care va trebui sa le suporti.
Inainte de a depune actele pentru inscrierea entitatii la Registrul Comertului, va trebui sa faci dovada existentei capitalului social. Compara ofertele Bancilor pentru pachetele de cont curent care se adreseaza persoanelor juridice, alege-l pe cel care consideri ca se potriveste cel mai bine cu necesitatile pe care Intreprinderea ta le va avea. Exista in acest moment oferte avantajoase pe piata bancara pentru Start-up-uri – astfel vei putea face economii in primul an de existenta a societatii pentru costurile legate de operatiunile bancare. Depune in contul curent suma aferenta Capitalului Social. Vei avea nevoie la ONRC de dovada eliberata de Banca in acest sens.
Ultimul pas este depunerea actelor de infiintare a societatii la ONRC. In functie de tipul entitatii juridice, Registrul Comertului ti-ar putea solicita documente suplimentare sau, dimpotriva, nu vei avea nevoie de o serie de documente. Si in acest caz, poti sa faci singur aceste demersuri – procedura este accesibila. Exista insa si firme care se ocupa cu infiintarea de societati, daca preferi sa platesti pentru a nu iti bate capul cu toate aceste proceduri.
Care este diferenta dintre formele de organizare juridica
In functie de produsul / serivicul pe care doresti sa il oferi, va trebui sa alegi optiunea cea mai potrivita din punct de vedere juridic.
Intreprinderile Familiale si Intreprinderile Individuale sunt o optiune buna pentru mici producatori locali – agricultori, mesteri, instalatori etc. Aceste forme de organizare nu au personalitate juridica. Avantajele sunt legate de aspectele birocratice, de exemplu faptul ca iti poti tine contabilitatea in partida simpla, asadar nu este nevoie sa colaborezi cu un contabil autorizat (economisesti timp si bani). Dezavantajul este legat de faptul ca, in cazul in care vei primi o amenda fiscala sau vei fi actionat in judecata, vei raspunde juridic cu intreg patrimoniul tau financiar, nu doar cel al Intreprinderii.
Forma de organizare juridica PFA se adreseaza in special celor care sunt interesati de freelancing, in special in aria de servicii. Avantajul principal este legat de faptul ca banii incasati iti apartin tie si nu societatii, asa cum este in cazul unui SRL. Fiind ai tai, ai acces direct si poti dispune de ei cum consideri. Un alt avantaj, daca urmaresti sa primesti la batranete o pensie oferita de sistemul de Stat, este faptul ca esti practic obligat de aceasta forma de organizare juridica sa cotizezi la Pilonul I de pensii.
Marele dezavataj sunt legate de impozitele datorate Statului Roman pentru venitul realizat (10%), CAS (10%) si CASS (25%) – asadar costuri lunare de 45% din ceea ce incasezi! Un al dezavantaj major este faptul ca, la fel ca si in cazul Intreprinderilor Familiale si Individuale, raspunzi fiscal cu intreg patrimoniul personal. Totodata, trebuie sa stii ca prin aceasta forma de organizare juridica poti face angajari, dar nu poti avea mai mult de un obiect de activitate.
Socitatea cu Raspundere Limitata (SRL) este forma de organizare juridica recomandata daca doresti sa construiesti un business. Daca detii un SRL, poti beneficia de optiunea de a avea mai multe obiecte de activitate (iti vei putea oricand extinde oferta de servicii sau produse), nu esti constrans din start la plata impozitelor pentru Pilonul I si Asigurari sociale, deoarce nu esti obligat prin lege sa ai angajati, poti opta pentru a fi sau nu platitor de TVA (poate fi convenabil, in functie de obiectul de activitate al societatii; in plus, scapi de obligativitatea depunerii unor declaratii si nu vei face obiectul controalelor ANAF pentru conformarea declararii TVA). Dar, foarte important – din punctul meu de vedere -, prin alegerea formei de SRL vei fi tratat de la egal la egal de orice companie care activeaza pe aceasta planeta. Nu vei fi un mic producator, un freelancer sau un colaborator, vei fi un Stat-Up care se poate transforma oricand intr-un business serios, solid, care poate face afaceri la nivel global.
Daca ideea pe care vrei sa o transformi in business presupune operatiuni de TVA, iti recomand sa ceri din start la ONRC inscrierea ca si platitor de TVA. Din motive care imi scapa, este mult mai greu sa faci transferul de la optiunea de neplatitor de TVA catre cea de platitor de TVA. Ca SRL neplatitor de TVA, nu vei putea deduce nici unul dintre costurile legate de TVA ceea ce se poate traduce in plata unui impozit pe profit / venit mai mare.
Totodata, poti alege optiunea de Microintreprindere daca:
- estimezi o cifra de afaceri anuala sub 1.000.000 Euro, echivalent in lei;
- in actionariatul societatii se regasesc doar persoane fizice;
- estimezi ca vei avea o marja foarte mare de profit;
- vei avea cel mult 9 angajati.
Avantajul major al Microintreprinderii este faptul ca vei plati doar 3% impozit pe venit, fata de 16% impozit pe profit. Iar daca ai cel putin 1 angajat, vei plati doar 1% impozit pe venit!
Printre avantajele alegerii SRL ca forma de organizare juridica avem si:
- nu trebuie sa ai angajati, asadar, dispare obligativitatea platii CAS si CASS care exista in cazul PFA-urilor;
- societatea poate avea oricate obiecte de activitate doresti;
- apare deductibilitatea cheltuielilor, in cazul in care esti platitor de impozit pe venit;
- raspunzi patrimonial catre creditori doar cu asset-urile societati, patrimoniul personal nu va fi afectat in caz de insolventa sau faliment;
- poti externaliza anumite posturi de care societatea ar avea nevoie, minimizand sumele datorate catre Stat sub diferite forme de impozit;
- poti accesa diverse programe de finantare oferite de Stat, precum Start-up Nation, dar si produse de finantare oferite de institutiile bancare.
Marele dezavantaj al SRL-ului este legat de faptul ca veniturile apartin companiei, iar tu, ca Asociat, vei putea beneficia de profitul societatii doar prin acordarea anuala sau, mai nou, trimestriala de dividende. Acest fapt se traduce prin obligatia la plata catre Bugetul de Stat a unui impozit pe dividende de 5% si CASS de 10% (in limita a 2280 lei), apoi pentru tine – ca Persona Fizica – un impozit pe venit de 10%, in urma declararii castigului catre Administatia Financiara.
Alte dezavantaje pe care le ai daca alegi sa deschizi un SRL
Va trebui sa fi atent la o serie de aspecte juridice:
- emiterea de facturi, NIR-uri, depunerea de declaratii fiscale trimestriale si anuale, orice alte acte necesare pentru conformarea societatii la cerintele legale;
- angajarea sau colaborarea prin contract cu un contabil autorizat, verificarea relatiei dintre acesta – in numele societatii – cu institutiile Statului;
- probabilitatea unor controale din partea diverselor organisme de verificare (ANAF, Sanepit, Pompieri, ITM, etc.), in functie de particularitatile domeniului de activitate a societatii;
In functie de domeniul in care doresti sa activezi, venituri si cheltuieli, in primul rand va trebui sa faci calculele pentru a intelege mai bine ce forma de organizare juridica se potriveste cel mai bine cu ideea pe care vrei sa valorifici.
Pentru PFA, vei avea de platit lunar taxe in valoare de 45% din ceea ce incasati, dar nu mai putin de valoarea lor la nivelul salariului minim pe economie. Indiferent daca intr-o luna obtii sau nu venituri.
Pentru SRL, vei avea de platit 16% impozit pe profit, respectiv 1% sau 3% impozit pe venit, 35% din bugetul pentru salarii – pentru CAS si CASS, daca doresti sa fii angajat in propria companie sau vei avea nevoie sa angajezi -, 19% impozit TVA (pentru platitorii de TVA) si impozitele asociate incasarii de dividende din profit (5% impozit pe dividende, CASS 10%, in limita sumei de 2280 lei si 10% impozit pe venit, pentru persoanele fizice).
[Fancy_Facebook_Comments]
- Listarea Hidroelectrica la Bursă – Vânzare de acțiuni de peste 8,8 miliarde lei – Care este intervalul de pret pe actiune? - 23/06/2023
- The Power Table – interviu cu Alexandru Stânean – CEO Teraplast SA - 30/05/2023
- The Power Table – Interviu cu Stefan Musgociu – Bursa de Valori Bucuresti - 25/05/2023