Analiza tehnica Transelectrica S.A.

Transelectrica S.A. (TEL) este una din comapaniile-cheie din sectorul energetic romanesc, fiind operator de transport si de sistem. Transelectrica S.A. administreaza si opereaza sistemul electric de transport si asigura schimburile de electricitate intre tarile Europei Centrale si de Rasarit, ca membru al ENTSO-E (Reteaua Europeana a Operatorilor de Transport si Sistem pentru Energie Electrica).

Compania este responsabila pentru transportul energiei electrice, functionarea sistemului si a pietei, asigurarea sigurantei Sistemului Electroenergetic National. De asemenea reprezinta principala legatura dintre cererea si oferta de electricitate, echilibrind permanent productia de energie cu cererea.

Pe scurt, Transelectrica S.A. este o companie care are Statul Roman ca si actionar majoritar si care detine monopolul pentru transportul energiei electrice in Romania. Acest aspect face ca TEL sa fi o societate cu un risc foarte scazut de default dar, in acelasi timp, o societate expusa reglementarilor autoritatii din domeniu (ANRE) si sensibila la deciziile politice.

Analiza tehnica TEL – 27 aprilie 2020

Pret abonament Premium info: 19.99 Euro / luna

Vezi ce ai ratat!

Citeste mai jos actualizarile mai vechi ale acestei pagini:

Ce primesti daca te abonezi:

Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de Abonamentul Premium Info:

  1. Completeaza formularul cu toate datele solicitate, apoi apasa butonul “Abonament nou”.
  2. Plateste prin optiunea Paypal, urmeaza pasii si vei avea acce imediat la articolele din sectiunea Premium Info.
  3. Daca alegi optiunea de plata “Virament bancar“, vei primi pe adresa de e-mail cu care te-ai inregistrat factura proforma pentru plata abonamentului. Acesta va fi valabil pentru o perioada de 30 de zile, din momentul inregistrarii platii in sistem.
  4. Dupa efectuarea platii pentru abonamentul Premium Info vei primi acces la materialele dispobile in acest abonament.
  5. La expirarea perioadei de valabilitate, poti prelungi abonamentul, accesand in contul tau sectiunea Abonamente > “Reinnoire”.

Analiza tehnica TEL – 31 martie 2020

Sub aspect tehnic, cotatia TEL a iesit dintr-un triunghi care denota un trend usor descendent, format in graficul alltime. In principiu, aceasta figura nu ar tebui s fie foarte relevanta, ea cuprinzand maximele TEL dinainte de criza din 2008, maxime pe care cotatia nu le-a mai atins in ultimii 13 ani. Mai relevant este canalul de trend ascendent in care TEL a evoluat incepand cu anul 2009, a carui suport a fost depasit la jumatatea anului trecut, denotand o posibila corectie. Din punct de vedere al stirilor din piata, schimbarea trendului ascendent a fost previzibila, tarifele de transport ale TEL fiind amendate negativ in cateva randuri de catre ANRE.

TEL a iesit la mijlocul lui 2019 din canalul de trend descendent din ultimii 3 ani, insa miscarea a fost una laterala, nesprijinita de cresteri de tarife si, implicit, de obtinerea de marje de profit mai mari. Miscarea laterala a fost corectata violent in luna martie, pe fondul crizei generate de COVID-19, ducand, din punt de vedere tehnic, cotatiile inapoi in canalul de trend descendent anterior.

Pe termen scurt, a exista o recuperare de aproximativ 10%, care insa a fost oprita de o miscare laterala, usor descendenta (cum se poate observa pe graficul 1m hourly). Din punct de vedere tehnic, indicatorul RSI indica o tendinta de supracumparare, tendinta catre care se indreapta si indicatorul STS. MACD tinde catre teritoriu pozitiv, in timp ce SMA 15 evolueaza deasupra SMA 30 si SMA 45. In acest moment, TEL se gaseste pe un fost suport din perioada 2010 – 2011, care ar putea deveni suport pentru noua miscare. Pe termen scurt, exista o probabilitate usor mai crescuta pentru scenariul pozitiv insa, fundamental, datele problemei nu s-au schimbat din punct de vedere financiar.

Pe scenariul pozitiv, prima rezistenta serioasa o gasim in zona 19-20 lei. Daca aceasta va fi depasita printr-o miscare puternica, pe volume consistente, am putea vedea o evolutie catre 24 lei, respectiv 26 lei.

In scenariul negativ, daca vom avea o corectie a cotatiei din zona 16 lei, aceasta s-ar putea opri in suportul de la 12-13 lei sau, in caz extrem, in suportul din zona 9 lei, care reprezinta si minimul crizei din 2008-2009.

Trimite-mi feedback-ul tau:

Articol:

Da o nota acestui articol:
12345

Ce alte subiecte ai dori sa fie incluse in Abonamentul Premium Info:

Datele din acest formular sunt necesare pentru a putea raspunde mesajului tau. Ele nu vor fi in nici un fel folosite ulterior, instrainate sau prelucrate si nu vor fi stocate intr-o baza de date.
Sunt de acord

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − 6 =