Ce este un plan de investiții pasive și câteva caracteristici ale acestuia


XTB, unul dintre cei mai cunoscuți brokeri de investiții internaționale la bursă, tocmai a lansat un nou produs – Planurile de Investiții, prin care îți poți automatiza investițiile.

Ce este un plan de investiții pasive

Un plan de investiții pasive se referă la o strategie de investiții în care un investitor își propune să obțină randamente pe termen lung fără a implica o gestionare activă a portofoliului său. Abordarea se bazează pe ideea că, desi exista scăderi în anumite perioade, per total, dacă vorbim de un orizont de timp de cel puțin 10 ani, piețele financiare cresc și că expunerea pe termen lung este benefică.

Care sunt caracteristicile unui plan de investiții pasive

Diversificarea: Investitorul își poate diversifica portofoliul prin investiții într-o gamă largă de active: acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții, etc. pentru a minimiza riscul, pe principiul binecunoscut „nu ne punem toate ouăle într-un singur coș”.

Urmărirea unor indici: Investitorul adesea urmărește performanța unui indice de referință, cum ar fi S&P 500 pentru acțiuni americane sau un indice similar pentru alte piețe sau chiar alte clase de active.

Managementul portofoliului: Investitorul, care alege un plan de investitii pasive, nu își ajustează portofoliul în mod frecvent sau în încercarea de a anticipa mișcările pe termen scurt ale piețelor. Acesta are un plan stabilit și investește în activele pe care le are în vedere, cu o anumită frecvență, de obicei, alocând o parte din veniturile sale lunare. De cele mai multe ori vorbim de o alocare procentuală a veniturilor din salariu.

Strategia de tip „buy-and-hold”: Un investitor pasiv tinde să acumuleze active pe termen lung și să evite vânzările frecvente în încercarea de a profita de fluctuațiile de scurtă durată ale piețelor.

Ca o perspectivă generală, de exemplu, indicele S&P 500 a avut un randament mediu anual de aproximativ 10%, luând în calcul istoricul său de la înființare si nu vorbim de 15-20 de ani, ci din 1957 pana in prezent. Desigur, randamentul trecut nu garantează rezultate similare în viitor, insa ne dă o imagine de ansamblu.

Sigur că este tentant, mai ales la început, dacă vezi un spike, să te gândești la „cât aș fi putut câștiga, dacă…”.
Însă dacă nu ești dispus să aloci mai mult timp, să știi mereu ce se întâmplă în piețele financiare, atunci un plan de investiții pasive este o opțiune de luat în calcul.

Ina Iliescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *