rezultate financiare, investitii la bursa, piata de capital, investitori de retail, investitori individuali, bursa de valori bucuresti, cum investim la bursa, bvbescu

Studiu de caz: ce portofoliu a recomandat BT Securities pentru anul 2014 si ce evolutie a avut fata de portofoliul propus de noi


Trebuie sa recunosc cinstit ca recomandarile facute de cei de la BT Securities nu sunt neaparat proaste. Mai degraba, problema mea cu ei este legata de faptul ca acestea nu par a fi foarte lucrative, cel putin nu pentru orizontul de 1 an si pentru un portofoliu de investitor pasiv. Acest ultim aspect presupune ca imi fac portofoliul asa cum mi-l propun ei si nu mai fac nici o miscare in el pana la sfarsitul perioadei de 1 an. Iar daca le fac, acestea sunt doar in cazul in care se atinge tinta de pret recomandata de broker. In cazul propus de ei, portofoliul ar trebui tinut pana pe data de 7 ianuarie 2015.

In primul rand, vreau sa se inteleaga un lucru: avand in vedere modul in care functioneaza lucrurile la Bursa de Valori Bucuresti, nu as putea recomanda cu sufletul impacat nimanui sa investeasca pasiv pe o perioada de un an. In primele sase luni, Bursa din Romania a avut un traseu sinuos si incarcat de volatilitate. Mai intai, in prima parte a lui ianuarie a avut o crestere de sub 10%. A urmat apoi un declin de 20% pana in luna mai, apoi o revenire de aproximativ 10-15%, urmata de inca o corectie mica. Practic, majoritatea actiunilor nu au reusit inca sa recupereze pana la maximele din luna ianuarie, in conditiile in care bursele occidentale au inregistrat maxime dupa maxime, corectiile din acest an fiind surmontate cu usurinta.

portofoliu-btIn al doilea rand, portofoliul propus de BT Securities a reusit sa aduca pana in momentul de fata un castig de doar 3,1%. Sunt de acord cu includerea TGN, SIF1 si SNP in portofoliu si as putea fi interesat de BRD, in conditiile in care se va materializa revenirea pe profit serios in 2014, aspect care va aduce cu siguranta o crestere substantiala a cotatiei actiunilor bancii. In privinta SNG si SNN, mi se pare mai realist un orizont de asteptare de 3-5 ani. Nu sunt de acord cu includerea BCC in portofoliu, iar in privinta CMP nu ma pronunt.

Personal, cred ca portofoliul a fost facut in ideea de a bate dobanda bancii, pornind de la ideea ca un profit de 10% pe an ar putea sa fie multumitor. Nu se precizeaza insa daca randamentul include si dividendele, pentru ca acestea ar suplimenta cu un 5% castigul potential. Eu as propune inlocuirea SNG si BCC din portofoliu cu TLV, BVB sau SIF3. As ajusta usor si ponderea unora dintre actiuni: as creste-o pe cea a TGN si SNP si as scadea-o pe cea a BRD. In cazul in care pastram SNG in portofoliu, as scadea, de asemenea, si ponderea acesteia. Totodata, as supraveghea atent miscarile din piata, pentru optimizarea castigului potential, crescand ponderea actiunilor care au o evolutie substantial pozitiva, vanzand macar o fractiune din cele care nu dau randamentul scontat. Evident, as vinde imediat in cazul unui context intern sau international nefavorabil si as reintra in piata odata cu linistirea apelor.

Daca aveti apetenta mai crescuta pentru risc, puteti adauga pe lista si alte cateva companii, care ar putea sa aduca castiguri frumoase pana la finalul anului:

  • SIF 2, SIF4 sau SIF5, care mai au suficient loc de crestere si pot chiar depasi maximele din ianuarie;
  • EBS – o banca solida, dar care este destul de ieftina din cauza anuntului facut in urma cu cateva saptamani privind o pierdere potentiala destul de serioasa in 2014;
  • BRK – in conditiile in care vom avea o bursa verde pana la sfarsitul anului si volumul de tranzactionare va creste, actiunile Broker Cluj ar trebui sa creasca binisor;
  • IMP – daca Iaciu continua sa intre cumparare, vom vedea si alte momente de specula, care vor salta pretul actiunii.

Later edit:

Retrospectiv privind, daca am fi avut detineri egale pe cele 2 portofolii – cel propus de BT Capital si cel propus de noi, rezultatele ar fi arata in felul urmator:

Evolutie portofoliu propus de BT Capital:

TGN +26%
SIF1 +6%
SNP -20%
SNG +7%
SNN -5%
BCC 0%
CMP +10%

Randament mediu: 5,67%

Portofoliu propus de BVBescu.ro:

TLV +12%
SIF2 +12%
SIF4 0%
SIF5 -6%
EBS +5%
BRK -17%
IMP +50%

Randament mediu: 9,33%

Astfel, un portofoliu orientat catre sectorul financiar ar fi obtinut un randament cu+60% mai mare decat un portofoliu orientat catre sectorul energetic.

Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *