Cristi Tudorescu, “unul dintre cei mai vechi si cunoscuti mentori de educatie financiara, formator de investitori”, cum l-a numit Liviu Moldovan, moderatorul evenimentului, s-a alaturat celei de-a treia editii The Power Table, organizata de BVBescu.ro.
Cristi are un background de peste 18 ani in investitii si in evaluarea actiunilor listate la bursa, atat pe piata locala, cat si pe pietele internationale. Specializat pe analiza financiara si fundamentala, el este de asemenea consultant financiar pentru diverse companii si cofondator al comunitatii de investitori la bursa, Investors Club.
Contextul in Romania si contextul international
“Daca ar fi sa incepem cu Romania, ma uit in calitate de analist al pietei si de investitor, deci fara vreo asociere cu vreun emitent, broker sau vreo entitate, pur si simplu ca opinii personale. Pe Romania ne preocupa, indiferent ca investim sau nu investim la bursa, cateva elemente macro-economice. Despre cresterea economica analistul spune ca probabil va fi undeva intre 1 si 2%, avand si estimari de putin peste 2%, care insa se vor pondera in special pentru ca primul trimestru a fost in decelerare.
Partea cu deficitul bugetar, avem asumat un deficit de 4,4% din PIB. La cum a mers deficitul in primele 7 luni, daca il proiectam si il extrapolam probabil ca ne ducem la 5-5,5% si de acolo se incearca o corectie, dar timpul este prea scurt pana la finalul de an pentru a corecta 1% din PIB. Plus ca unele masuri ce se vor lua, probabil vor fi implementate de la 1 ianuarie 2024.
Cristi estimeaza ca masurile pe care le va lua Guvernul ar putea avea un efect moderat pentru bursa.
Alte elemente care pot influenta sunt inflatia de sub 10%, care probabil ca va avea o mica decelerare, “dar nu atat de semnificativa”, ROBOR-ul si IRCC-ul, “ambele sunt pe la 6 – 6,5%. Nici la ele nu vad o scadere prea mare sau nu vad o continuare a scaderii.” Mai degraba, subliniaza analistul, cei care au credite legate de ROBOR sau IRCC, atat persoanele fizice, cat si companiile, “cumva sa isi planifice lucrurile ca si cum dobanzile ar ramane in zona aceasta, sa fie o surpriza pozitiva daca cumva se duc ele mai jos”.
La titlurile de stat Tezaur si Fidelis, probabil vor mai scadea randamentele, dar inca sunt bune dobanzile.
Contextul international
Cristi Tudorescu a mentionat 4 variabile importante pe care le urmareste in contextul international: cresterea PIB-ului american, inflatia in SUA, dobanda FED si randamentul titlurilor de stat americane la 10 ani.
Expertul in piete de capital este de parere ca predominant Bursa americana merge spre pozitiv, iar orice corectii, ca cele recente, ar putea fi oportunitati de acumulare.
Invitatul a facut analiza celor mai mari companii, prezentand activitatea si rezultatele acestora pe ultimele 6 luni. Vizate au fost nu doar companii importante din Romania (Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, Hidroelectrica, Petrom, Romgaz, Purcari, Aquila, Transport Trade Services, Teraplast, Medlife), ci si din SUA (The Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon, Meta Platforms, Nvidia).
Puteti urmari analiza acestor companii, precum si un studiu de caz vizavi de cum ne uitam la o companie, Cristi alegand Hidroelectrica, pentru analiza, in inregistrarea integrala de mai jos:
Evenimentul The Power Table este organizat cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti.
Partener tehnic Evisara.com.
Parteneri media: Financial Intelligence, Finzoom, Invest Energy, Ziarul Bursa, Reusita Tv, Club Economic, Romania Durabila, Bucuresti Business, Prahova Business si Economistul.