investRomanii sunt o natie conservatoare. Este o certitudine! Suntem condusi de lideri de confesiune ortodoxa, familia este in centrul universului nostru iar Romania profunda este una patriarhala. Premise suficiente pentru a explica lipsa apetentei romanilor pentru risc. Dar este oare aceasta aboradare una benefica?

Fondurile de investitii nu sunt toate la fel. Sunt cateva caracteristici importante care le diferentiaza unele de alte. Una dintre ele este gradul de risc – scazut, mediu sau ridicat. Diferenta este facuta de instrumentele financiare in care investeste fondul: – obligatiuni si depozite bancare, actiuni s.a.

Majoritatea romanilor isi lasa banii in depozite bancare si in fonduri mutuale cu risc scazut – un tip de produs financiar bazat pe detinerea unui portofoliu investitional compus, in general, din obligatiuni si depozite la termen. In mod normal, randamentul acestui tip de investitii este unul usor peste cel al mediei dobanzii bancare anuale. In conditiile actuale – undeva in jurul cifrei de 3%. Riscul scazut presupune sanse mici de a inregistra pierderi, dar acestea nu sunt totusi excluse. Pe scurt, nu te imbogatesti, dar nici nu pierzi!

Am cautat o analiza comparativa a fondurilor mutuale, cu randamentele lor la 12 luni si am descoperit un paradox: exista produse precum BT Obligatiuni sau BRD Obligatiuni care au obtinut in ultimul an randamente de 1-2%, adica putin peste dobanda bancara.

Fondurile cu grad de risc mediu (investitii in depozite la termen, obligatiuni si partial in actiuni) si ridicat (investitii majoritar sau exclusiv in actiuni) au reusit in mare masura sa ofere randamente superioare produselor financiare cu grad scazut de risc. Totusi aceste rezultate au venit pe fondul unei prestatii foarte bune a Bursei de Valori Bucuresti, iar majoritatea fondurilor au reusit sa bata usor indicele BET.

Fondurile mutuale cu risc investitional ridicat au reusit sa obtina aproximativ 20% in ultimul an, depasind indicele BET dar apropiindu-se de castigurile obtinute de indicii Burselor occidentale!

Explicatia este simpla, iar eu am aflat-o pe pielea mea in urma cu patru ani: aceste fonduri merg pe structura unui indice. Acest lucru inseamna ca investitorii vor fi rasplatiti in functie de evolutia acestor indici bursieri. Nu conteaza ca una sau mai multe companii incluse in indice are perfomante net superioare sau net inferioare: structura nu se schimba!

O pacaleala totala, avand in vedere ca fondurile nu se ostenesc catusi de putin pentru a-si multumi clientii. La sfarsitul fiecarei zile se trage linie si ni se comunica: indicele a crescut sau a scazut cu x%, la fel a evoluat si investitia ta! Personal, refuz sa-mi las banii pe mainile unor institutii care nu fac nimic ca sa ma ajute sa obtin un castig optim. De ce ar trebui sa le platesc tot felul de comisioane, doar ca sa faca ceea ce as putea si eu sa obtin tranzactionand pe acelasi principiu din platforma mea online? Daca Bursa scade si vreau sa imi retrag banii din aceste fonduri, comisioanele sunt uriase – pot ajunge si la 10% din suma!

Este mai lucrativ sa iti deschizi un cont de tranzactionare la unul dintre brokerii seriosi din piata – lista o gasesti pe site-ul BVB – si sa investesti banii pe care ii ai, pentru inceput, intr-un portofoliu care sa urmareasca unul dintre acesti indici. In plus, poti urmari zilnic evolutia fiecarei actiuni si poti decide sa renunti sau sa diminuezi detinerile pentru titlurile a caror evolutie nu este satisfacatoare, marind ponderea celor care obtin performante superioare.

Stiu ca oamenii prefera siguranta unui fond de investitii, mergand pe ideea ca acesta este administrat de profesionisti bine pregatiti, care stiu ce fac. Dar, in conditiile in care informatiile din piata nu au o influenta suplimentara asupra performantei portofoliului, nu este mai corect sa poti decide tu cand sa cumperi si cand sa-l lichidezi partial sau total? Fara comisioane, fara penalitati si, mai ales, fara sa fii pacalit…

Tu ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: