Romanii sunt o natie conservatoare. Este o certitudine! Suntem condusi de lideri de confesiune ortodoxa, familia este in centrul universului nostru iar Romania profunda este una patriarhala. Premise suficiente pentru a explica lipsa apetentei romanilor pentru risc. Dar este oare aceasta aboradare una benefica?
Fondurile de investitii nu sunt toate la fel. Sunt cateva caracteristici importante care le diferentiaza unele de alte. Una dintre ele este gradul de risc – scazut, mediu sau ridicat. Diferenta este facuta de instrumentele financiare in care investeste fondul: – obligatiuni si depozite bancare, actiuni s.a.
Majoritatea romanilor isi lasa banii in depozite bancare si in fonduri mutuale cu risc scazut – un tip de produs financiar bazat pe detinerea unui portofoliu investitional compus, in general, din obligatiuni si depozite la termen. In mod normal, randamentul acestui tip de investitii poate fi unul usor peste cel al mediei dobanzii bancare anuale. In conditiile actuale, randamentul este scazut, respectiv in jurul cifrei de 3%. Riscul scazut presupune sanse mici de a inregistra pierderi, dar acestea nu sunt totusi excluse. Pe scurt, nu te imbogatesti, dar nici nu pierzi!
Am cautat o analiza comparativa a fondurilor mutuale, cu randamentele lor la 12 luni si am descoperit un paradox: exista produse precum BT Obligatiuni sau BRD Obligatiuni care au obtinut in ultimul an randamente de 3,50% – 4,50%, adica putin sub dobanda bancara curenta (aprilie 2023).
Fondurile cu grad de risc mediu (investitii in depozite la termen, obligatiuni si partial in actiuni) si ridicat (investitii majoritar sau exclusiv in actiuni) au reusit in mare masura sa ofere randamente usor superioare produselor financiare cu grad scazut de risc. Totusi aceste rezultate au venit pe fondul unei prestatii foarte bune a Bursei de Valori Bucuresti, dar majoritatea fondurilor nu au reusit sa bata indicele BET.
Fondurile mutuale cu risc investitional ridicat nu au reusit sa obtina performante foarte bune in ultimul an.
Explicatia este simpla, iar eu am aflat-o pe pielea mea in urma cu patru ani: aceste fonduri merg pe structura unui indice. Acest lucru inseamna ca investitorii vor fi rasplatiti in functie de evolutia acestor indici bursieri. Nu conteaza ca una sau mai multe companii incluse in indice are perfomante net superioare sau net inferioare: structura nu se schimba!
O pacaleala totala, avand in vedere ca fondurile nu se ostenesc catusi de putin pentru a-si multumi clientii. La sfarsitul fiecarei zile se trage linie si ni se comunica: indicele a crescut sau a scazut cu x%, la fel a evoluat si investitia ta! Personal, refuz sa-mi las banii pe mainile unor institutii care nu fac nimic ca sa ma ajute sa obtin un castig optim. De ce ar trebui sa le platesc comisioane doar ca sa faca ceea ce as putea si eu sa obtin tranzactionand pe acelasi principiu din platforma mea online? Daca Bursa scade si vreau sa imi retrag banii din aceste fonduri, comisioanele pot fi semnificative!
Este mai lucrativ sa iti deschizi un cont de tranzactionare la unul dintre brokerii seriosi din piata – lista o gasesti pe site-ul BVB – si sa investesti banii pe care ii ai, pentru inceput, intr-un portofoliu care sa urmareasca unul dintre acesti indici. In plus, poti urmari zilnic evolutia fiecarei actiuni si poti decide sa renunti sau sa diminuezi detinerile pentru titlurile a caror evolutie nu este satisfacatoare, marind ponderea celor care obtin performante superioare.
Stiu ca oamenii prefera siguranta unui fond de investitii, mergand pe ideea ca acesta este administrat de profesionisti bine pregatiti, care stiu ce fac. Dar, in conditiile in care informatiile din piata nu au o influenta suplimentara asupra performantei portofoliului, nu este mai corect sa poti decide tu cand sa cumperi si cand sa-l lichidezi partial sau total? Fara comisioane, fara penalitati si, mai ales, fara sa fii pacalit…
[Fancy_Facebook_Comments]
- Listarea Hidroelectrica la Bursă – Vânzare de acțiuni de peste 8,8 miliarde lei – Care este intervalul de pret pe actiune? - 23/06/2023
- The Power Table – interviu cu Alexandru Stânean – CEO Teraplast SA - 30/05/2023
- The Power Table – Interviu cu Stefan Musgociu – Bursa de Valori Bucuresti - 25/05/2023
Salut,
Am pus banii la niște fonduri de investiții în vest, cu ei pot investi în Japonia, Europa, SUA sau piețele emergente!
Nu și România ca noi suntem periferica!
Și inflația de 5% nu ajuta deloc anul asta!
Am comision de administrare 0.25% fata de acțiuni la București de 1.3% plus cnvm.
De ce as mai tine banii la București?
Când http://www.morningstar.co.uk/uk/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000LK2Q
Ce randamente are.
Dupa cum reiese si din articol, acesta se refera la Fondurile de investitii din Romania si la oferta pe care o propu acestea. Daca vorbim de Fondurile de investitii din intreaga lume, trebuie in primul rand sa stabilim ca avem de-a face atat cu un numar extrem de mare de astfel de entitati, care ne propun o oferta extrem de variata, inclusiv produse in care Fondurile au un management activ.
Urmaresc articolele dvs cu mare placere. De curand am vandut 18.000 dolari si am castigat aprox 10000 lei. Intrebare mea este: ce sfat imi dati pentru a imi pastra exonomiile sau de ce nu a investi in ceva (active, bursa etc). Mentionez ca nu vreau sa tin banii la banca deoarece dobanda este foarte mica si nu renteaza. De curand mi-am facut un cont demo pe platforma tradeville iar in viitor vreau sa tranctionez actiuni dar vreau sa incep cu o suma mica. Va multumesc anticipat.
Este foarte important sa faceti o autoanaliza obiectiva. Este cel mai bun mod de a afla cat de mare este gradul de risc pe care sunteti dispus sa il suportati. Ca si optiuni de investire, aveti multiple alegeri – de la depozitele de economii si pana la piata FOREX. Personal, va sfatuiesc sa aveti grija cui cereti sfaturi in astfel de probleme. Ar fi de preferat sa fie cineva care sa va cunoasca foarte bine si in care sa aveti foarte mare incredere! Fiti foarte atent la ceea ce va spune un consilier financiar, este foarte posibil sa fie interesat sa va vanda un produs si nu sa va dea cel mai bun sfat cu putinta. In privinta contului demo, daca sunteti interesat de actiuni, incercati mai intai sa va documentati cat mai bine inainte de a investi bani reali. Iarasi, foarte bine ar fi ca pentru inceput sa investiti o suma mica si sa vedeti pe viu ce se intampla. Experienta mea personala o gasiti in capitolul Lectia de Bursa. Puteti incepe de aici…
oare de ce nu apare si tradeville in lista ?
Apare si Tradeville – este pe pagina a treia…