Lectia 7 : Nu te baza pe analiza fundamentala atunci cand decizi sa investesti intr-o actiune. Uita tot ce-ai citit despre MACD, ROC si alte medii si grafice

TOATE CARTILE despre Bursa iti spun ca analiza fundametala, mediile mobile si tot felul de alte formatiuni de natura grafica iti arata viitorul. Este adevarat, exista o probabilitate statistica. Dar sa nu uitam ca cei care cumpara si vand la Bursa sunt, in definitiv, oameni.

Iar daca toate aceste principii au fundamente suficient de solide pe bursele din Vest, trebuie sa te dezamagesc si sa-ti spun ca in Romania nu valoreaza nici cat o ceapa degerata!  Am intalnit o multime de situatii cand MACD-ul zbura catre noi zari,cand media mobila la 30 de zile isi lua avant peste cele de 60 si 90 de zile sau cand graficul imi arata un Double Bottom Reversal sau un Double Top Reversal, iar actiunea se comporta total invers decat m-as fi asteptat. La fel, poti uita despre PER, DIVY sau EPS.

Un exemplu elocvent este Fondul Proprietatea (FP), a carui actiuni au stagnat la 0,4 lei luni bune dupa listarea la Bursa, desi toate datele financiare, capitalizarea si structura portofoliului acestui fond aratau ca valoarea reala a actiunilor ar fi trebuit sa sara spre 1 leu – care este de altfel si valoarea nominala a FP. Intr-un final, FP a inceput sa urce si a depasit 0,8 lei, dar numai dupa ce fondul de hedging Elliott Associates – principalul actionar al FP i-a amenintat pe cei de la Franklin Templeton (care administreaza FP) ca isi vor pierde mandatul daca nu gasesc solutii sa creasca valoarea de piata a FP.

Tu ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

4 thoughts on “Lectia 7 : Nu te baza pe analiza fundamentala atunci cand decizi sa investesti intr-o actiune. Uita tot ce-ai citit despre MACD, ROC si alte medii si grafice

    1. Viitorul nu poti sa-l vezi la Bursa. Cel putin nu la cea romaneasca, pentru ca jocurile sunt facute aici de marii investitori, de iesirile sau intrarile de capital extern si de stirile internationale. In principiu, ideea de baza de la care pornim atunci cand tranzactionam la BVB este urmatoarea: daca piata globala este calma si optimista, la fel este si Bursa la noi. Asta inseamna ca avem un trend ascendent, mai mult sau mai putin sustinut. Daca in extern apare un factor care sa perturbe aceasta liniste (vezi finalizarea programului de tiparire de bani a FED-ului sau posibilitatea explodarii unui razboi mai mult sau mai putin civil in Ucraina), poti fi sigur ca urmeaza o corectie. Asadar este semn fie ca trebuie sa vinzi, fie ca trebuie sa stai pe margine pana se linistesc apele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × five =