TOATE CARTILE despre Bursa iti spun ca analiza fundametala, mediile mobile si tot felul de alte formatiuni de natura grafica iti arata viitorul. Este adevarat, exista o probabilitate statistica. Dar sa nu uitam ca cei care cumpara si vand la Bursa sunt, in definitiv, oameni.

Iar daca toate aceste principii au fundamente suficient de solide pe bursele din Vest, trebuie sa te dezamagesc si sa-ti spun ca in Romania nu valoreaza nici cat o ceapa degerata!  Am intalnit o multime de situatii cand MACD-ul zbura catre noi zari,cand media mobila la 30 de zile isi lua avant peste cele de 60 si 90 de zile sau cand graficul imi arata un Double Bottom Reversal sau un Double Top Reversal, iar actiunea se comporta total invers decat m-as fi asteptat. La fel, poti uita despre PER, DIVY sau EPS.

Un exemplu elocvent este Fondul Proprietatea (FP), a carui actiuni au stagnat la 0,4 lei luni bune dupa listarea la Bursa, desi toate datele financiare, capitalizarea si structura portofoliului acestui fond aratau ca valoarea reala a actiunilor ar fi trebuit sa sara spre 1 leu – care este de altfel si valoarea nominala a FP. Intr-un final, FP a inceput sa urce si a depasit 0,8 lei, dar numai dupa ce fondul de hedging Elliott Associates – principalul actionar al FP i-a amenintat pe cei de la Franklin Templeton (care administreaza FP) ca isi vor pierde mandatul daca nu gasesc solutii sa creasca valoarea de piata a FP.

Tu ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: