Șerban Florea, fondator Selective Capital, a fost alături de noi la The Power Table, pentru analiza rezultatelor financiare ale companiilor din SUA.
Pentru T4 2023, considerând 97% dintre companiile din S&P 500 care și-au publicat rezultatele financiare curente, 73% dintre acestea au raportat o surpriză pozitivă în privința profiturilor, în timp ce 64% ele au raportat o surpriză pozitivă în ceea ce privește veniturile.
Aspectul interesant este, în opinia analistului, faptul că previziunile privind câștigurile companiilor induseseră o dinamică negativă pentru T1 2024, cu 71 de companii din indicele S&P 500 emițând previziuni pozitive privind profitul pe acțiune și 30 de companii indicând previziuni negative privind profitul pe acțiune.
Spre exemplu, în sectorul financiar, surprizele EPS negative raportate de Trust Financial Bank (-3,85 USD vs. 0,68 USD), Citigroup (-1,16 USD vs. 0,11 dolari), Bank of America (0,35 dolari vs. 0,53 dolari) și JP Morgan Chase (3,04 dolari vs. 3,35 dolari) au fost cele mai mari dezamăgiri ale dinamicii câștigurilor pentru indicele aferent.
Însă, cu toate acestea, la întrebarea dacă, ținând cont de preocupările din piață cu privire la o posibilă încetinire economică sau recesiune, analiștii au redus estimările EPS aferente primului trimestru din 2024 ale companiilor din indicele S&P 500 mai mult decât în alte situații similare, răspunsul lui Șerban Florea a fost: “Nicidecum. Analiștii reduc, de obicei, estimările privind câștigurile pentru anul curent abia în lunile ianuarie și februarie. De această data, au redus estimările EPS pentru 2024 cu doar 0,3% (la 243,82 USD de la 244,46 USD) în raport cu aceeași perioadă a anului precedent.”
Pentru a putea avea o imagine contextualizată, analistul ne relevă faptul că, în ultimii cinci ani, scăderea medie a estimărilor anuale a EPS în primele două luni ale anului a fost de 0,5%, în timp ce cea din ultimii zece ani a fost de 0,7%. Cu alte cuvinte, situația actuală este, prin comparație, favorabilă celei din trecut.
Astfel, scăderea estimărilor EPS înregistrată în primele două luni ale anului curent a fost mai mică decât media pe 5 ani, pe 10 ani, pe 15 ani, dar și a celor pe 20 și 25 de ani, pentru intervalul menționat.
În ceea ce privește evoluția anticipată a politicii monetare condusă de Federal Reserve, fondatorul Selective Capital constată o amânare, pe cât posibil, a scăderii dobânzii de referință pentru dolar, cu toate că banca centrală a SUA se află, în prezent, în plin proces de reducere a bilanțului, aspect care se reflectă în scăderea, în perioada recentă, a dimensiunii totale a activelor.
Nu în ultimul rând, Șerban Florea atrage atenția asupra Inteligenței Artificiale, o posibilă tendință seculară aflată în prezent într-o fază incipientă de fundamentare a componentelor hardware, industrie care ar putea stimula și mai mult zona de cloud, rețelistică, dar și a restului de servicii adiacente.
“Pe acest lanț sunt oportunități la fiecare verigă, dar aceea care ar putea să fie cea mai semnificativă este cea care construiește aplicații pentru end-user B2B și B2C”, afirmă analistul.
Pentru mai multe detalii cu privire la analiza rezultatelor financiare ale companiilor din SUA, precum și estimări pentru 2024, vă invităm să urmăriți înregistrarea evenimentului financiar The Power Table.