Titlurile de stat Tezaur și Fidelis sunt instrumente financiare foarte apreciate de populație, unul dintre avantajele achiziționarii acestora fiind tocmai dobânda neimpozitată, spre deosebire de veniturile din dobânzile la depozitele bancare.
Este un win-win. Și statul este interesat să „curteze” populația cu economii disponibile, deoarece banii atrași în acest fel sunt folosiți pentru acoperirea deficitului public. Însă statul trebuie să reducă acest deficit.
Impozitarea dobânzilor la titlurile de stat
Anunțate de ceva timp, noile măsuri fiscale sunt așteptate cu interes, fiecare dintre noi dorind să știe cum va fi afectat.
Un draft pregătit de către Ministerul Finanțelor prevedea introducerea unui impozit de 10% pe veniturile din dobânzile la titlurile de stat. Această măsură afecta direct câștigurile obținute de cei care au investit în ultimii ani în titlurile de stat Tezaur și Fidelis. Impozitul ar fi urmat să fie reținut la sursă.
Ulterior Ministrul de Finante, Marcel Boloş, a declarat: „La un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment.”. In acest moment, se pare ca Ministerul a renuntat la aceasta propunere.
Scăderea impozitului pe câștigurile la bursă
De asemenea, Ministerul Finantelor lua in calcul reducerea la jumătate a impozitului pe castigurile la bursa, față de cotele actuale (de 1% și 3%), respectiv o impozitare de 0,5% și 1,5%.
In acest moment se pare ca impozitele vor ramane cele aflate in vigoare.
Impozitarea microîntreprinderilor
În cazul microîntreprinderilor, s-a pus in discutie ca sistemul de impozitare sa fie următorul:
- 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
- 3%, pentru microîntreprinderile care:
- realizează venituri peste 60.000 euro;
- desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
Asteptam cu interes forma finala a acestor masuri ale Ministerului de Finante.