Hidroelectrica: Profit net de 4.1 mld. lei, în scădere cu 35%


Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaționale și financiare în scădere pentru anul 2024, față de anul 2023, influențate semnificativ de condițiile hidrologice mai puțin favorabile, conducând la o producție hidroenergetică redusă față de anul predecent și afectând volumul total de energie disponibil pentru comercializare. Performanța companiei s-a menținut în linie cu obiectivele stabilite în bugetul aprobat pentru anul 2024, cu o ajustare marginală față de estimări. Marja operațională și marja netă ale Grupului s-au redus cu 15%, respectiv 14% fata de anul 2023, în principal ca urmare a diminuării cantității de energie electrică vândută și prețurilor de vânzare a energiei electrice.

  • Rezultatele obținute în anul 2024 reflectă așteptările stabilite în Bugetul aprobat pentru anul 2024, situându-se ușor in scadere fata de acestea ca urmare a unei hidrologii sub asteptari.
  • Producție de energie electrică în scădere cu 22% față de anul 2023
  • Venituri în scădere cu 25% față de anul 2023
  • Marja operațională de 50%, în scădere cu 15% față de anul 2023
  • Marja netă de 45%, în scădere cu 14% față de anul 2023
  • Profitul net în scădere cu 35%, de la 6.365 milioane RON la 4.121 milioane RON
  • Rezultatul pe acțiune în scădere cu 35%, de la 14,17 RON/ acțiune la 9,16 RON/ acțiune

În anul 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influențate de scăderea producției de energie electrică, a cantității de energie electrică vândută, cât și de diminuarea prețurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie.

Rezultatele din primele cinci luni ale anului au avut o contribuție semnificativă la scăderile înregistrate în 2024, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuații semnificative ale condițiilor de piață (prețuri și cantități tranzacționate). Această perioadă de ajustare a pieței la noile condiții și reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condițiile hidrologice limitând capacitatea de producție a Societății.

Creșterile înregistrate ca efect al acestor intervale de volatilitate pe piata, atât din perspectiva cantității, cât și a prețului de vânzare pe piața de echilibrare a condus la majorarea valorii contribuției la fondul de tranziție energetică, ceea ce a dus la o creștere a cheltuielilor, ușor peste nivelul bugetat.

Puteți citi raportul complet aici.

Ina Iliescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *