Cine s-ar fi așteptat ca, în urma turbulențelor recente din piețele de capital, să avem parte de o revenire atât de abruptă? Puțini dintre noi.
Wall-Street-ul a înregistrat creșteri modice în sesiunea de vineri, 16 august, de aproximativ 0,2%, pe medie. Insă, dacă este să ne raportăm la dinamica săptămânală, avem un plus de 3,9% pentru indicele S&P 500, în timp ce sectorul de tehnologie, reprezentat prin indicele Nasdaq, a crescut cu 5,3%, “clasicul” indice Dow Jones crescând cu 2,9%.
Astfel, după acest rebound, indicele S&P 500 este acum la doar 2% distanță în raport cu maximul istoric înregistrat la mijlocul lunii iulie, beneficiind atât de recuperarea partială a sectorului de tehnologie, dar și de acelea ale industriei prelucrătoare sau a zonei de servicii.
Rata anuală a inflației din SUA a scăzut, pentru a patra lună consecutiv, la 2,9%, în iulie 2024, ajungând astfel la mai redus nivel înregistrat din martie 2021, situându-se atâ t sub nivelul de 3%, consemnat în iunie și, de asemenea, sub 3%, cât indicau estimările analiștilor, conform datelor furnizate de U.S. Bureau of Labour Statistics, publicate miercuri, 14 august.
Între timp, inflația de bază (core) a încetinit, de asemenea, pentru a patra lună consecutiv, la 3,2%, cea mai scăzută valoare din aprilie 2021, comparativ cu 3,3% în iunie și în linie cu estimările din piață, așa cum se poate vedea, pentru ambii indicatori, în graficele de mai jos:
Sursa: tradingeconomics.com
Finalul săptămânii trecute ne-a adus încă două vești bune din punct de vedere macro: dinamica vânzărilor en-detail (+1% pentru luna iulie, față de -0,2% în iunie și estimări de doar 0,3% creștere) și valoarea preliminară a indicelui de “sentiment” al consumatorului, cel elaborat de Universitatea din Michigan, a cărui valoare aferentă lunii august a fost atât peste cea a lunii precedente, cât și a celei estimate de analiști (67,8 vs. 66,4 vs. 66,9). Cu alte cuvinte, nici vorbă de recesiune!
S-au publicat multe în perioada foarte recentă despre iminenta intrare în recesiune a economiei Statelor Unite, aceasta fiind, de fapt, împinsă în față ca fiind principalul motiv al plonjonului important al Wall-Street-ului din prima parte a lunii august. Acela a fost momentul de pseudo-glorie a așa-zișilor “avertizori de integritate” a dinamicii pozitive din piețele de capital, adică fix cei care au jubilat la vederea acelui plonjon.
Revenind la ideea din titlu, cea referitoare la prețul plătit pentru această revenire a piețelor: chiar să fi meritat să suportăm acel picaj exagerat (intraday, indicele VIX, la peste 60 de puncte, în data de 5 august, graficul de mai jos), amplificat de perma-bears, ca să putem răsufla ușurați acum, în urma aceste reveniri?
Sursa: CNBC
A crescut indicele S&P 500, dar cu un preț imens, nemeritat să-l suporte nimeni, mai cu seamă micii investitori și cei debutanți, adică exact categoriile cele mai vulnerabile și care au devenit țintele prezicătorilor de apocalipse în ideea obținerii unor conturi gestionate sau a vânzării de sfaturi de investiții.
Prin urmare, bazați-vă cât mai mult pe dobăndirea de cunoștințe și experiență în piețe și, pe cât posibil, nu vă lăsați influențați de anumite curente de opinie în detrimentul propriei voastre analize.