Invitat în cadrul evenimentului financiar online The Power Table, Mihai Căruntu, Vicepreședinte Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, a declarat: Urmăresc atent bursa fiind în primul rând o pasiune. Odată intrat microbul, rămâne pe viață și devii bolnav cronic de bursă.
Toată lumea este de acord că evaluările sunt sus. Acuma piața parcă ar căuta pretexte să mai crească, dar foarte mulți analiști se gândesc că sunt niște acumulări și de riscuri. Dobânzile au crescut de la 0 la 5% și deși într-adevăr, s-a inversat trendul, bursele tot cresc.
Când ne gândim la acțiuni, trebuie să ne gândim și la obligațiuni. Acțiunile sunt scumpe sau ieftine, dacă le raportezi la obligațiuni, iar acum obligațiunile sunt redutabile ca randament pe care-l oferă investitorilor. Cu cât instrumentele cu venit fix sunt mai atractive, cu atât presiunea (nu spune nimeni că acțiunile ar fi amenințate de vreo ajustare masivă), pe o corecție a acțiunilor e mai mult sau mai puțin sănătoasă, însă nu știm când va avea loc.
Acesta a completat că după alegerile din SUA a fost un puseu de optimism, dar trebuie sa vedem cum au raportat companiile. Anul trecut S&P500 a crescut cu 24%, dar în mare parte creșterea s-a datorat celor 7 magnifici (grupul de acțiuni din zona de tehnologie), care a însemnat un plus de 76%. Fără acestea, 493 de companii au crescut cu doar 8%.
Viitorul politicii fiscale a României
În ceea ce privește viitorul politicii fiscale a României, invitatul a precizat că în ultimii 15-20 de ani alegerile și chiar schimbările de guvern nu au influențat direct bursa, însă de data aceasta România riscă o decuplare de piețele internaționale, începând cu 2025, în condițiile în care există această temă a deficitului bugetar de 7-8%.
Banca Națională a României atrage atenția că este nevoie de o corecție, iar acest lucru înseamnă speculații privind nivelul viitor de fiscalitate. Observăm încetinirea pieței imobiliare, dacă urmărim zona de rezidențial. Pe dinamica lucrărilor de construcții, vedem companii care produc materiale de construcții cu o contracție a profitabilității.
Este posibil ca 2025 să însemne o afectare a bioritmului investitorilor din perspectiva deciziilor pe care le va lua viitorul executiv.
Moderatorul evenimentului, Liviu Moldovan, a precizat că Banca Centrală, criticul de serviciu, trebuie să avertizeze asupra riscurilor, iar unul din principalele riscuri este deficitul de cont curent. Acesta a precizat că noi am avut consum, însă orice mărire a salariului minim sau a pensiilor, de exemplu, s-a simțit imediat în creșterea deficitului de cont curent.
Concluzia lui Mihai Căruntu, este că va fi o perioadă când investitorii vor trebui să fie mai vigilenți, mai selectivi, iar investițiile mult mai clar asumate. Invitatul precizează că a presupune că o companie în care investești va urma trendul pieței, s-ar putea sa nu fie cea mai bună strategie.
Vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România spune că avem tot mai multe știri despre companii care își reduc personalul, mai ales în industrii care sunt legate la industria auto. Există trei sectoare mari care reprezintă coloana vertebrală a economiei românești: agribusiness-ul (materia primă agricolă și procesarea), industria auto (cu cea de componente) și avem zona de tehnologie, servicii software. Toate acestea suferă în acest moment.
Recomandarea pe care o face Mihai Căruntu în această perioadă pentru investitori
Invitatul The Power Table spune că: nu nu poți să-i spui unui investitor: mă tem că va fi o corecție, stai pe cash! Fiecare își decide proporția de cash, mai mare sau mai mică din portofoliu sau 100% cash! Dar investițiile de croazieră pentru pentru un investitor în perioadele de incertitudine sunt aceste companii puternice, de dividend, care pot să îți dea un câștig din dividende peste dobânda bancară.
Despre companiile de dividend, listate la Bursa de Valori București, despre indicatorii pe care investitorii ar trebui să-i urmărească, despre fondurile de pensii si alte subiecte de interes din zona financiară puteți afla urmărind întreaga intervenție a lui Mihai Căruntu, Vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, la evenimentul financiar online The Power Table.