Amplitudinea creșterilor generate de efectul electoral din SUA a fost aspectul care a surpins – Gabriel Aldea, Head of brokers, Investimental


Gabriel Aldea, Head of brokers, Investimental, a fost alături de noi la ediția curentă a The Power Table, reprezentând „vocea brokerului” cu privire la sezonul rezultatelor financiare de pe Wall-Street și la climatul bursier internațional al perioadei curente, cu precădere influențat de fenomenul electoral din Statele Unite.

“Ceea ce a surprins a fost amplitudinea creșterilor. Și faptul că, de obicei, înainte de alegeri, apar niște perioade de volatilitate care, [de această dată, n.r,] au avut loc prin iulie și au trecut foarte rapid: în două-trei săptămâni s-a uitat de ele, cel puțin pe piața americană și, deși majoritatea anticipa pe la începutul anului că, dacă Donald Trump va ieși președinte, vor fi evoluții negative pentru piața americană, am văzut exact contrariul”, a declarat Gabriel Aldea.

Aceasta, în opinia lui Aldea, cu toate că analiștii din partea marilor case de brokeraj sau din partea băncilor de investiții estimau un an bun, dinamica pieței de capital a SUA a fost mult mai bună: „Pe la începutul anului estimările pentru indicele S&P 500 erau undeva pe la 5.000 de puncte, le-au ridicat apoi pe la 5.500 și iată că acum suntem aproape de nivelul de 6.000 de puncte”, ne-a explicat șeful brokerilor de la Investimental.

În privința piețelor europene și est-europene, Gabriel Aldea ne-a arătat că, trecând peste particularitățile pieței românești de capital, piețele din zonă, per ansamblu, au consemnat scăderi, cu începere din lunile iulie-august, însă cu o excepție: cea a bursei din Ungaria. Argumentul invocat: faptul că Victor Orban, premierul maghiar, s-a declarat a fi un susținător fervent al lui Donald Trump, de aici și puseul pozitiv al bursei de la Budapesta. Desigur, la această dinamică a contribuit și scăderea forintului maghiar, dar cauzată de aspecte ce țin preponderent de climatul inflaționist intern.

Cu privire la posibilele evoluții ulterioare ale sectorului de AI (Inteligență Artificială), Aldea a făcut referire la Sam Altman, CEO al OpenAI, afirmând că: „Nu cred să fie cazul să fi atins vreo limitare sau rezistență. Este normal să urmeze apariția unor procesoare mai rapide și care să consume mai puțină energie. Cred că este loc de o dezvoltare nelimitată. Cu alte cuvinte, acesta este momentul actual, acela în care nu există altceva care să îi ia locul, cel puțin o decadă”.

Dacă doriți să aflați mai multe despre aspecte ce țin de macroeconomie, evoluțiile din piața valutară, dar și despre alte companii din sectorul de tehnologie, oferite de Gabriel Aldea, vă invităm să urmăriți înregistrarea evenimentului financiar The Power Table.

Ina Iliescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *