Raliul de Craciun si “efectul ianuarie”

Cele mai banoase luni din an la Bursa sunt decembrie, ianuarie si februarie. Faptul este demonstrat: euforia sarbatorilor si apetitul crescut al investitorilor fac din aceasta perioada o oportunitate pentru castiguri substantiale.  Ziarul Financiar a publicat o analiza, de unde putem trage concluzia ca, atat timp cat este liniste in lumea financiara, putem castiga in trei luni cat pentru tot restul anului. In plus, putem “bate” dobanda bancii chiar si de cateva ori:

“Statisticile de la bursa de la Bucuresti arata ca decembrie, ianuarie si februarie sunt lunile care au adus din 1998 si pana in prezent printre cele mai mari castiguri lunare, in medie de 2,2%, 7,6% si 1,7%, care echivaleaza cu castigurile medii generate de bursa intr-un an intreg. Singurii ani in care piata a scazut in perioada decembrie – ianuarie au fost 2008 si 2009, cand economia mondiala a traversat una dintre cele mai puternice crize din ultimul secol. In ultimii trei ani, castigul mediu din ianuarie s-a cifrat la 8,9%, iar cel din perioada decembrie – februarie a fost de 19,2%, adica de circa patru ori mai mare decat dobanda anuala platita de banci la depozite. Majoritatea brokerilor si analistilor din piata sunt de parere ca traditia cresterilor din lunile de iarna se va repeta si in acest an dat fiind faptul ca stirile negative sunt foarte putine, iar contextul extern se mentine favorabil”.

Personal, pot spune ca am asistat la acest fenomen din 2010 incoace. Si, desi nu am fost niciodata un mare fan al “analistilor” ZF, tind sa le dau dreptate de aceasta data. Desi nu este o regula, anii in care raliul de Craciun isi face simtita prezenta, au adus cresteri substantiale in luna decembrie. Mai multe despre Raliul de Craciun si efectul ianuarie gasiti aici:

Cum ar putea inchide actiunile luna decembrie la Bursa de Valori Bucuresti

Asa ca am decis sa intru si eu la raliu, sa vedem cu ce vine Mosul anul acesta.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

One thought on “Raliul de Craciun si “efectul ianuarie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − fifteen =