Rezultate financiare TeraPlast S.A. – T3 2022


Istoria companiei TeraPlast a inceput in anul 1896, cu atelierul de productie a placilor ceramice din Bistrita. Astazi, la peste 12 decenii distanta, TeraPlast SA a ajuns unul dintre cei mai mari procesatori de PVC din Romania si unul dintre cei mai importanti producatori romani de materiale pentru piata constructiilor.

In 1948, Fabrica de Sobe si Produse Ceramice – asa cum se numea in acel moment compania – a fost nationalizata. 30 de ani mai tarziu, in 1977 e infiintata intreprinderea de Materiale de Constructii Bistrita. ”Fabrica de Sobe si Produse Ceramice” este integrata in aceasta intreprindere. 2 ani mai tarziu, este pusa in functiune prima linie de dozare-malaxare, care asigura necesarul de granule pentru liniile de extrudare.

Imediat dupa Revolutie, in 1990, ia fiinta compania TeraPlast, prin divizarea intreprinderii de Materiale de Constructii din Bistrita, care detinea sectiile de teracota si de prelucrare a maselor plastice. In 1992, TeraPlast incheie un parteneriat strategic cu compania maghiara GemencPlast Rt, scopul acestei asocieri fiind asigurarea accesului la pietele externe prin adoptarea unor tehnologii de productie avansate. In 1994, TeraPlast infiinteaza, in asociere cu compania Rompetrol SA si cu societatile francize Gaz de France si Socomo-Socotub, Politub, o firma mixta, avand ca profil de activitate producerea si distribuirea de tubulatura din polietilena destinata instalatiilor de distribuire a apei potabile si a gazelor naturale. TeraPlast, in calitate de actionar principal, cu o participatie de 17,9%, impreuna cu alte persoane fizice, pune bazele companiei Plastsistem, avand ca obiect de activitate fabricarea de produse injectate, tamplarie PVC si comercializarea de produse complementare portofoliului TeraPlast.

In 1995, Compania TeraPlast este privatizata integral, prin metoda MEBO, pentru ca in 1998 sa se puna bazele grupului de companii TeraPlast. Un an mai tarziu, TeraPlast preia participatia companiei Rompetrol SA in Politub, devenind astfel asociat principal, cu o participatie de 50% alaturi de partenerii francezi de la Socomo-Socotub. Compania Aliaxis, unul din liderii mondiali in productia si distributia de tevi si tubulatura devine, prin achizitia firmei britanice Marley, care la randul ei a preluat GemencPlast Rt (partenerul maghiar al TeraPlast), actionar indirect al TeraPlast, oferind companiei avantajul apartenentei la un grup international.

In 2004, compania investeste peste 16 milioane de euro in dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie si demareaza productia de ferestre cu geam termoizolant si cu profil pentacameral. Teraplast listeaza in 2008 la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 20% din actiunile sale si incepe procesul de relocare al fabricilor TeraPlast din orasul Bistrita, in satul Saratel, acesta fiind cel mai amplu program investitional din istoria companiei.

In 2013, TeraSteel (fosta Plastsistem) incepe productia de structuri zincate, in urma investitiei de 2.5 milioane de euro. In 2016, compania infiinteaza societatea TeraPlast Hungaria KFT, ca strategie a companiei de a creste valoarea exporturilor. In anul 2017, TeraPlast incepe o ampla campanie de M&A, achizitionand 60% din actiunile companiei Depaco – producatorul numarul 2 de tigla metalica din Romania, o fabrici de panouri sandwich, din Serbia, investitie care duce la dublarea capacitatii de productie si un pachet reprezentand 50% din capitalul social al Politub SA.

In 2019, TeraPlast ajunge la 99% participatie in Depaco, detinatorul brandului Wetterbest, pentru ca, un an mai tarziu, sa anunte vanzarea liniei de business Profile de tamplarie catre Dynamic Selling Group, producator si distribuitor de profile pentru tamplarie termoizolanta. Tranzactia este aprobata de catre Autoritatea pentru Protejarea Concurentei din Serbia si vanzarea este finalizata la sfarsitul lunii februarie 2021.
Tot la finalul anului 2020, TeraPlast cumpara 70% din actiunile producatorului de ambalaje flexibile Somplast Nasaud. Aceasta achizitie este parte din strategia de dezvoltare a Grupului alaturi de investitiile de peste 32 milioane de euro care se afla in curs de implementare.

TeraPlast SA este compania-mama a Grupului TeraPlast, grup care include companiile TeraPlast, TeraGlass (100%), TeraPlast Ungaria (100%), TeraPlast Recycling (100%) si Somplast SA (70%).

Rezultate financiare TeraPlast S.A. – T3 2022

[pms-restrict]

Activele imobilizate mai mari cu 49,55%, pe fondul cresterilor imobilizarilor corporale. Activele curente scad cu 44%, ca urmare a scoaterii din bilant a Creantelor reprezentand dividende platite si majorare de capital social din profitul anului, respectiv suma de 270 mil lei.

Datoriile pe termen scurt – +43% mai mari, ca urmare a cresterii semnificativa a imprumuturilor bancare, in timp ce Datoriile pe termen lung cresc cu 61%, ca urmare a majorarii sumelor agerente subventiilor pentru investitii.

Cifra de afaceri este in creștere cu +25% față de aceeași perioadă a anului trecut. EBITDA aferentă celor trei trimestre s-a situat la 48,5 milioane de lei, în scădere cu 25% comparativ cu rezultatul din primele nouă luni din 2021. Marja EBITDA înregistrată, de 8,6%, este în ușoară scădere față de prima jumătate a anului, ca urmare a scăderii numărului de proiecte de construcții de infrastructură și la amânarea contractării unora noi pentru finalul anului sau prima parte a anului 2023.

Rezultatul Grupului este încă grevat de pierderile operaționale ale segmentului Ambalaje Flexibile, specifice perioadei de începere a activității, dar influențate și de procesul greoi de omologare a produselor la clienți, într-un climat de reducere a consumului privat. Pe de alta parte, Teraplast spune ca creșterea portofoliului de clienți și a volumelor segmentului, indică o îmbunătățire sensibilă, cu perspectiva de a atinge pragul de rentabilitate în prima parte a anului viitor.

Evoluția sectorului de construcții a fost sub așteptări. Segmentul construcțiilor inginerești a înregistrat o scădere anuală de 3,8% în primele opt luni ale anului, conform datelor statistice publicate de INS. Pe parcursul trimestrului 3 s-a derulat și o operațiune de destocare, pentru a ajusta nivelul stocurilor de materii prime și produse finite la nivelul cererii din piață, operațiune care a influențat negativ marjele lunilor iulie și august.

Volumul exporturilor a crescut în primele nouă luni cu 51% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar ponderea în totalul cifrei de afaceri a urcat la 16%, de la 13%, (la 9L 2021). Teraplast continua sa se extinda pe piețele europene, iar în T3 a deschis o subsidiară în Ungaria cu scopul înființării unui centru logistic care să asigure o prezență mai bună pe piața locală.

Linia de Instalații continuă să crească, chiar în contextul întârzierilor în demararea unor noi proiecte publice de infrastructură. Acest business a avut o marjă EBITDA de 11,5% si un profit cu +6% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Segmentul Granule, care include și granulele reciclate, a înregistrat volume mai mici și a cunoscut o presiune pe prețurile de vânzare, aspect reflectat în evoluția marjei EBITDA (-43%).

TeraGlass a cunoscut în trimestrul trei o îmbunătățire a performanțelor operaționale. În intervalul iulie-septembrie, EBITDA s-a situat la 0,76 milioane lei, ceea ce a dus rezultatul la nouă luni în teritoriu pozitiv. Îmbunătățirea marjelor a venit în urma renegocierii prețurilor din contracte care au devenit efective la finalul semestului I.

Segmentul Ambalaje Flexibile, nouă în cadrul Grupului, cunoaște o creștere a vânzărilor, dar încă insuficientă pentru a contracara pierderile operaționale date de încărcarea redusă a capacităților de producție și cheltuielile de omologare a produselor de către potențiali clienți. Pe lângă aprovizionarea pieței interne, unde TeraBio Pack are deja parteneriate în curs cu lanțuri de retaileri, compania explorează și fructifică oportunitățile de pe piețele externe, fiind în stadiul de semnare a mai multor contracte cu rețele mari din străinătate și în discuții avansate cu alte lanțuri internaționale de magazine din regiune.

Piața ambalajelor – spune comunicatul Teraplast – are un potențial real de dezvoltare, dar necesită timp pentru a avea un impact pozitiv asupra Grupului. Odată cu reglarea condițiilor de piață și cu creșterea ocupării capacității de producție, va fi vizibilă, începând cu anul viitor, și contribuția pozitivă a acestui segment la rezultatele consolidate.

Pe partea de Profit:
– Instalatii si Reciclare – profit operational similar
– Granule – profit mai mic, de la 18 la 10 mil lei
– Confectii si tamplarie – inreg pierdere -921.000 lei, de la profit de 1,1 mil lei
– Ambalaje flexibile – se adanceste pierderea – de la 917.000 lei la 10,65 mil lei

Tragand linie, profitul TRP la 9L 2022 a fost de 16,385 mil lei, cu -62% mai mic fata de perioada similara din 2021.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=IT-I5BBR_i4[/embedyt]

[/pms-restrict]