Rezultate financiare Nuclearelectrica S.A. – T3 2022


Nuclearelectrica (SNN) este operatorul centralei atomoelectrice de la Cernavoda. Compania dispune in prezent de 2 reactoare nucleare, care necesita sau vor necesita retehnologizare in viitorul apropiat, iar discutiile pentru construirea reactoarelor 3 si 4 treneaza de mai multi ani. Argumentele contra planului de extindere este legat de costurile mari si de declaratiile conform carora planul nu ar fi fezabil din punct de vedere financiar.

Nu in ultimul rand, trebuie luat in calcul, la analiza investitiei, faptul ca Nuclearelectrica detine practic monopolul in Romania pe productia de energie nucleara, un produs care are costuri mai mici de productie fata de energia obtinute prin alte procese, dar si faptul ca riscul cel mai mare este dat de unidirectionalitatea business-ului si de faptul ca nevoia de retehnologizare a celor 2 reactoare este costisitoare.

Rezultate financiare Nuclearelectrica S.A. – T3 2022

[pms-restrict]

Activele curente cresc cu 70% ca urmare a adaugarii sumei de 1 mld lei in contul „Depozite bancare”, dar si a cresterilor inregistrate la „Numerar si echivalente de numerar” (100 mil lei si „Creante comerciale” (175 mil lei).

Capitalurile proprii mai mari ca urmare a cresterii sumelor aferente rezultatului reportat, in timp ce Datoriile pe termen scurt cresc cu 47%, ca urmare a sumelor acumulate cu „Impozitul pe profit datorat”, dar si a datoriilor comerciale pe TS. Pe contrasens se afla „Portiunea curenta a imprumuturilor pe termen lung”, care scade de la 168 mil lei la 65 mil lei.

Cifra de afaceri mai mare cu 124%, ca urmare a cresterii semnificative a Veniturilor din vanzarea energiei electrice, de la 2,11 mld lei la 4,83 mld lei. Aceasta a fost determinata de cresterea veniturilor din vanzarea energiei electrice, ca urmare a cresterii cu 138,2% a pretului mediu ponderat de vanzare al energiei electrice realizat in primele 9 luni din 2022, comparativ cu perioada similara din 2021. In perioada ianuarie – septembrie 2022, SNN a vandut o cantitate totala de energie electrica mai mica cu 4,1%, fata de 9L 2021, pe seama unei productii de energie electrica mai mica cu 2,1%.

Cheltuielile din exploatare s-au dublat, mai ales ca urmare a costurilor cu Contributia la Fondul de Tranzitie Energetica (872 mil lei), dar si a cresterilor de costuri cu energia electrica achizitionata (de la 18u3 la 475 mil lei). Cheltuielile cu personalul au avansat cu 20%, respectiv un plus de 63 mil lei.

Rezultatul financiar a fost unul pozitiv – 114 mil lei. Rezultatul net este unul istoric – 1,393 mld lei, triplu fata de cel raportat in primele 9 luni din 2021.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=a64f8DKmFxQ[/embedyt]

[/pms-restrict]