Wall-Street-ul, cea mai bună săptămână din acest an, în așteptarea ședinței Federal Reserve


Chiar dacă închiderea sesiunii de vineri, 13 septembrie, nu a avut un caracter spectaculos dinamica întregii săptămâni, în schimb, a fost cea mai bună de la începutul anului: +4% pentru indicele S&P500, +5,9% pentru Nasdaq Composite, în timp ce „mai clasicul” indice Dow Jones a plusat cu 2,6%.

Ce anume să fi stat la baza acestor creșteri, nu este dificil de argumentat: în afară de orientarea pozitivă a participanților la piață, dovedită deja de ceva mai mult timp, putem adăuga datele bune pe care le-am primit în această săptămână, din perspectiva macroeconomiei Statelor Unite, mai exact a dinamicii CPI, indicele prețurilor de consum din SUA, valoarea aferentă lunii august 2024:


sursa: Tradingeconomics

Făcând excepție de ușoara creștere a variației lunare a componentei „core” (adică a celei din care s-au extras elementele cu volatilitate mare, cum ar fi produsele alimentare și energia), per ansamblu, indicatorul, aflat la cea mai mică valoare înregistrată din februarie 2021, ne-a relevat faptul că Federal Reserve ar putea avea un spațiu de manevră ceva mai amplu în privința reducerii dobânzii de referință pentru dolar.

Un climat cu dobânzi mai mici pentru finanțarea activităților economice a fost, este, și va fi în continuare pozitiv în ceea ce privește evoluția piețelor de capital, mai ales în contextul în care este prezent un proces dezinflaționist.

În afară de acest aspect nu trebuie să uităm faptul că ne apropiem cu pași repezi de data alegerilor prezidențiale din SUA. Ori, din acest punct de vedere, statistica ne relevă faptul că, în cele mai multe cazuri, toamna pre-electorală a fost una de bun augur pentru piețe și, în plus, fără a intra în zona teoriilor conspirației, ne apare limpede și logic faptul că nu ar avea niciun sens ca administrația „în vigoare” să implementeze măsuri cu caracter negativ asupra bunului mers al economiei și, pe cale de consecință, asupra Wall-Street-ului.

Investitorii au continuat, în acest context, să intre la cumpărare (și) în zona acțiunilor companiilor de renume din sectorul de tehnologie și cel de semiconductoare, aspect care a determinat revenirea din această săptămână a sectorului aferent, în urma performanțelor slabe din perioada recentă. Ca exemplu, cotațiile producătorului de cipseturi Super Micro Computer și cele ale Arm Holdings au crescut cu 3,4%, respectiv 5,9%, Alphabet (deținătoarea Google) a avansat cu 1,8%, în timp ce acțiunile Uber au plusat cu peste 6%.

Din sfera calendarului macroeconomic al săptămânii ce tocmai a început, cel mai important aspect este cel al ședinței Federal Reserve din 18 septembrie, în urma căreia vom afla cu cât au decis oficialii FED să reducă dobânda aferentă dolarului, dar și proiecțiile pentru finalul de an 2024 și întreg anul 2025 (FOMC Economic Projections).

La momentul redactării acestui articol, participanții la piață pun în preț șanse egale pentru o reducere „cu un pas”, deci cu 0,25%, a dobânzii pentru dolar în raport cu o reducere „cu doi pași”, adică 0,50%, de către oficialii Federal Reserve, la respectiva ședință de politică monetară, așa cum rezultă din imaginea de mai jos:


sursa: Chicago Mercantile Exchange

Discuțiile despre cât va fi reducerea dobânzii, dar și despre „wording-ul” furnizat de Jerome Powell în cadrul conferinței de presă aferentă vor fi ample. Și, astfel, estimez că de la „FED întârzie prea mult” / „Doar atât? A, deci este de bine!” (dacă va oferi doar 0,25%) și până la „0,50%, deci cresc riscurile de recesiune”, orice altă combinație de factori va avea posibilitatea să genereze un puseu de volatilitate în piețe, pe termen scurt.

Vă recomand să vă informați cât mai bine cu putință înainte de a tranzacționa și, apoi, să țineți cont de riscurile inerente.

Liviu Moldovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *