Sphera Franchise Group (SFG) este o societate listata la Bursa de Valori Bucuresti care reuneste sub o singura umbrela companiile care opereaza in sistem de franciza brandurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery si Taco Bell in Romania, respectiv KFC in Republica Moldova si in Italia. Compania are, printre actionarii principali, firma Computerland Romania SRL, in spatele careia se afla oamenii de afaceri Nicolae Badea si Puiu Popoviciu, cunoscutii si pentru faptul ca sunt ginerii fostului demnitar Ion Dinca si pe omul de afaceri Radu Dimofte. Detineri importante la SFG detin si compania cipriota Tatika Investments Limited, o societate care, conform Rise Project, are legaturi stranse de business cu afacerile controlate de Bandea si Popoviciu si societatile Wellkept Group (o alta companie cu care cei trei oameni de afaceri sunt creditati ca ar avea legaturi stranse). Aproximativ 11% din actiunile SFG sunt detinute de Lunic Franchising And Consulting, un offshore cipriot controlat de omul de afaceri Lucian Vlad.
Asadar, rezulta ca 65% dintre actiunile societatii sunt controlate de catre trioul Popoviciu, Dinca, Dimofte, in timp ce aproape 55% dintre actiuni sunt in posesia unor offshore-uri cipriote.
Rezultate financiare Sphera Franchise Group – T3 2022
[pms-restrict]
Performanța excelentă la nivel de vânzări și profit net din T3 2022 a contribuit la recuperarea pierderilor înregistrate de Grup în T1 2022. În consecință, pentru primele nouă luni din 2022, Grupul a înregistrat venituri consolidate de 953,6 milioane de lei, o creștere cu 31% față de 9L 2021, și un profit net de 15,6 milioane de lei, in scădere cu -44% fata de 9L 2021, insa semnificativ mai bun comparativ cu pierderea inregistrata la S1.
Vânzările generate în România au reprezentat 86% din acest rezultat, Italia – 12%, în timp ce Republica Moldova a generat 1% din vânzările totale.
Cheltuielile în restaurante din primele nouă luni ale anului 2022 s-au ridicat la 889,9 milioane de lei, o creștere cu 35% față de anul trecut, diferența dintre ritmul de creștere a vânzărilor si cheltuieli micșorându-se față de T1 2022. Cea mai importanta creștere a fost înregistrată la nivelul costurilor cu alimentele și materialele(+42% față de 9L 2021). Salariile și beneficiile angajaților au crescut cu +31% față de primele 9 luni din anul trecut, ca efect combinat al numărului mediu mai mare de angajați cu normă întreagă și al schemei de remunerare sporite. Chiria la nivelul primelor nouă luni din 2022 a cunoscut o creștere cu +29%, reflectând structura variabilă a contractelor de închiriere în linie cu creșterea vânzărilor, în timp ce redevențele s-au marit cu +30%, tot in linie cu creșterea vânzărilor.
Alte cheltuieli de exploatare au crescut cu 39%, ca urmare a dublarii costurilor cu utilitățile și a unei creșteri cu 14% a cheltuielilor cu terții – respectiv comi
sioanele agregatorilor, care au crescut cu 9% în 9L 2022 față de 9L 2021. Costurile financiare au crescut cu 88% din cauza evoluției negative a cursului valutar și a costurilor de finanțare în creștere de la începutul anului 2022.
În pofida dimensiunii mai mari a operațiunilor, cheltuielile generale și administrative au crescut cu doar 2,5%, conducând astfel la o creștere cu 18% a profitului din exploatare, care a fost de 25,9 milioane de lei în T3 2022.
[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=5VJjenCQglg[/embedyt]
[/pms-restrict]