A treia zi de cresteri la Bursa! Incet, piata revine de pe marginea prapastiei

Dupa sperietura zdravana de luni, lumea marilor finante pare ca se linisteste. Desi in urma cu numai patru zile inceperea unui razboi in Ucraina parea iminenta, acum se asterne in fata noastra o lunga negociere prin care marile puteri vor hotari soarta vecinilor nostri de la est. Ce-i drept, o negociere plictisitoare este oricand preferabila unui blitz krieg…

Vladimir Putin a fortat nota pana unde a fost lasat de puterile occidentale. In ceasul al doisprezecelea, Tarul de la Kremlin ne-a aratat ca vocatia lui pare sa fie mai degraba de jucator de poker. Totusi, tactica pare desprinsa dintr-un manual de proceduri KGB. Camarila presedintelui rus a lasat sa se inteleaga pana in ultima clipa ca invazia Ucrainei este doar o chestiune de ore, in timp ce declaratiile oficiale de la Kremlin aratau contrariul. In cele din urma, ursul s-a retras in barlog. Dar hibernarea sa este una formala, intentiile sale de a iesi la lumina fiind evidente.

Pasul inapoi facut de rusi a fost mana cereasca pentru burse. Dupa ce au pierdut luni intre 2% si 5%, acestea au reusit in ultimele trei sedinte de tranzactionare sa recupereze o parte din terenul pierdut. La Bursa de Valori Bucuresti, BET – indicele principal al bursei – a recuperat aproximativ 3%, apropiindu-se de 6400 de puncte. BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare (SIF-urile si Fondul Proprietatea) a recuperat aproximativ 4%, depasind din nou 30.000 de puncte si reconfirmand trendul general pozitiv. Totusi, actiunile mai au destul de recuperat pentru a depasi maximele ultimilor 5 ani. Indicele BET se afla in acest moment cu 3% sub valoarea de 6.600 de puncte, atinsa la inceputul acestui an, in timp ce BET-FI mai are de recuperat aproape 2000 de puncte (7%) pana la valoarea de 32.121,48 puncte, pe care o inregistra la finalul lunii ianuarie.

Dupa detensionarea situatiei din Ucraina, Banca Central Europeana a venit cu un ton optimist, revizuind pozitiv cresterea economica pe anul in curs, de la 1,1% la 1,2%, in timp ce pentru 2015 se prognozeaza o crestere de 1,5%. Totodata, se estimeaza ca inflatia va ramane sub tinta de 2% pana in anul 2016. Vestile bune au adus cresteri pe bursele europene. Desigur, si corectia din zilele trecute a ajutat, preturile actiunilor devenind mai atractive pentru investitori. La BVB am avut astazi cresteri de 1% pe aproape toti indicii, iar linistea si optimismul par sa revina in piata. Volumul tranzactiilor a fost unul mediu (9.000.000 Euro), ceea ce inseamna ca multi investitori inca asteapta sa vada care va fi deznodamantul crizei ucrainiene si se uita atent catre propunerile de dividende pe care le vor anunta in curand comaniile. Totusi, daca actualul trend se mentine, este posibil ca pana la finalul saptamanii viitoare, bursa sa recupereze pierderile inregistrate in ultima luna.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × five =