Energia, vedeta pe Bursa de Valori Bucuresti: cresteri de pana la 60% in ultimele sase luni!

sonde-forajIn ultimii ani, societatile din energie au avut o evolutie constanta. Desi, in general pozitiva, aceasta a adus, in medie, cresteri anuale de 10% – destul de putin comparativ cu alte actiuni romanesti din categoria blue-chips. Daca pana acum aceste societati pareau sa fie recomandate unui investitor cu profil conservator, anul 2014 ar putea sa aduca o schimbare majora de perceptie pentru acest domeniu.

tel-iul7Desi au trecut doar sase luni din 2014, la o analiza sumara, am constatat ca multe dintre societatile din energie au atins deja marja anuala de crestere cu care ne-au obisnuit in ultimul timp. Vedeta incontestabila este Transelectrica (TEL). Actiunile companiei au adus actionarilor profituri de peste 60% in ultimele trei luni, fara a lua in calcul dividendele pe anul trecut. Per ansamblu, Transelectrica si-a dublat in ultimul an valoarea de piata, actiunile tranzactionandu-se in prezent in jurul sumei de 22-24 lei, fata de 12 lei – cat valorau in luna mai 2013. Transelectrica a reusit sa evadeze recent din canalul principal de trend – asa cum se observa din grafic -, dar in acest moment pare sa se replieze. Daca bursa va continua sa fie verde, exista sanse mari ca acest trend inceput la finalul lunii octombrie 2013 sa isi continuie cursul.

tgn-iul7Cei care au cumparat in urma cu 5 luni actiuni Transgaz Medias (TGN) au in acest moment castiguri de 20% in cont! Daca luam in calcul si valoarea dividendului pe care compania l-a distribuit pentru anul 2013, profitul actionarilor se apropie de 30%! In primavara, actiunile Transgaz au reusit sa strapunga pozitiv canalul descendent in care evoluau de mai bine de 2 ani. In acest moment, cotatiile TGN se aflau in apropiere de limita superioara a noului canal ascendent si, daca vor reusi sa o strapunga, valoarea actiunii se va apropia de maximele istorice (280-290 lei).

snp-iul7Un alt emintent de la Bursa de Valori Bucuresti care a reusit performante notabile este Petrom (SNP) care, in ultima luna, a crescut cu peste 10%! Trendul ascendent din ultima luna pare sa duca catre o revenire catre trendul general al ultimilor doi ani. Conform acestuia, pretul actiunii SNP ar trebui sa se situeze in acest moment in zona 0,50 lei, adica destul de aproape de cotatiile actuale.

Exista si trei companii importante din sectorul energetic, care nu au reusit performante notabile in acest an la Bursa. Chiar daca actiunile Nuclearelectrica au castigat aproximativ 5% in iunie, ele se tranzactioneaza in acest moment la un discount de 30% fata de prima zi dupa listare. Nici Romgaz nu a avut un prim an foarte bun, evoluand intr-un range de 10%, sub pretul de listare. Nuclearelectrica se afla in acest moment in preajma minimelor istorice, Romgaz S.A. evolueaza in continuare sub cotatiile din prima zi de tranzactionare, iar Rompetrol Rafinare se gaseste de mai bine de 4 ani pe un trend major negativ.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

One thought on “Energia, vedeta pe Bursa de Valori Bucuresti: cresteri de pana la 60% in ultimele sase luni!

  1. Multi spun ca energia regenerabila este viitorul. Daca ar fi sa investesc in energie, in cea regenerabila as investi. Pe A1 am vazut terenuri cu panouri solare. Mai demult am citit ca grupul chinez Sinovel ar fi vrut sa produca mori de vant la Bucuresti, in parteneriat cu uzinele Faur, dar nu stiu daca s-a concretizat ceva sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × three =