Fondul Proprietatea – da, Bursa de Valori Bucuresti – nu! Parerea mea…

up-downCele doua societati au fost vedete la Bursa anul trecut. Amandoua aproape si-au dublat valoarea actiunilor si toata lumea se astepta ca raliul sa continuie. 2014 nu a fost insa un an cu foarte mult noroc pentru nici una dintre acestea. Daca acest aspect este pe cale sa se schimbe sau nu, veti afla parerea mea mai jos…

bvb-iul25Bursa de Valori Bucuresti (BVB)
BVB a crescut foarte mult in ultima jumatate a lui 2013. Pretul actiunilor aproape s-a dublat, ajungand la 32 de lei. Raliul s-a produs pe fundalul instalarii lui Sobolewski la sefia Bursei de Valori Bucuresti si pe fondul unor asteptari foarte mari din partea celui care a condus Bursa de la Varsovia. Foarte multe surprize placute nu am avut insa in primul an de mandat al polonezului, iar ascensiunea BVB s-a oprit. Cel putin momentan. De la jumatatea lui mai 2014, cotatiile BVB au iesit din canalul de trend pozitiv din ultimul an si in ultima luna au evoluat in zona 29-30 lei. La inceputul lunii iulie, am avut o tentativa nereusita de reintrare in canalul de trend pozitiv iar acum BVB pare ca ar mai vrea sa mai incerce odata.

Imi mentin prognosticul dat in urma cu trei luni, de evolutie laterala a BVB. Cel mai probabil va trebui sa asteptam sfarsitul verii pentru a vedea ceva spectaculos in evolutia BVB. Totusi, nu cred ca vom mai avea parte de un raliu serios atat timp cat nu vor veni vesti optimiste din partea Consiliului de Administratie. Euforia instalarii lui Sobolwski s-a terminat. A venit timpul intoarcerii la realitate.

fp-iul25Fondul Proprietatea (FP)
Fondul Proprietatea s-a aflat in ultimii doi ani pe un trend major crescator, care a dublat valoarea actiunilor pe Bursa. Profitul s-a facut in special pe fondul presiunilor facute de fondul de investitii Elliott asupra celor de la Franklin Templeton de reducere a discount-ului fata de valoarea activelor nete ale fondului. Urmarea a fost trei programe de rascumparare a peste 2 miliarde de actiuni ale FP si o reducere de 5% a valorii nominale a actiunii.

Conform economica.net, pentru Franklin Templeton are criteriile dure de performanta de indeplinit pe perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015 (cat dureaza noul lor mandat ca administratori), printre care o valoare de maximum 15% a discountului dintre pretul actiunilor pe piata si valoarea activului net pe actiune (VUAN), pentru minim doua treimi din sedintele bursiere. Avand in vedere ca ultimul VUAN publicat pe luna iunie este de 1,25, ar insemna ca la aceasta valoare pretul FP ar trebui sa fie spre finalul anului undeva in zona 0,92 lei. Ceea ce ar insemna un avans de peste 10% fata de pretul actual.

Momentan, graficul nu ne arata o situatie stralucita a FP, cum un MACD si ROC negative si cu un trend pe marginea inferioara a benzilor Bollinger. Este posibil sa mai vedem usoare scaderi in perioada imediat urmatoare si exista si pericolul ca FP sa scada sub canalul de trend. Parerea mea este ca daca rezistenta de la 0.82 lei nu va ceda, ar merita sa detineti FP in portofoliu pe termen scurt.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × five =