2014 ar putea fi primul an in care merita sa bagi bani in banci!

monedeBancile dau sanatatea sistemului financiar. Un procent mic de credite neperformante, profituri consistente si un bunul mers al creditarii echivaleaza cu un lung sir de vagoane pline de oxigen. In 2014, BRD va inregistra, se pare, pentru prima data in ultimii ani profit, in timp ce Erste/BCR se va afunda in datorii. Banca Transilvania pare sa ramana constanta. Sa vedem insa ce ne spun graficele: care dintre cele trei companii ar putea sa ne aduca castiguri in perioada imediat urmatoare?

brd-iul25BRD
Rezultatele financiare pozitive par sa isi arate fata la BRD. Chiar daca nu a crescut substantial, cotatia actiunilor bancii pare sa fi trecut granita de 9 lei si incearca de aproximativ o luna sa sparga latura superioara a triunghiului ascendent. A facut-o la inceputul lunii, dar s-a retras apoi, probabil si din cauza stirilor negative venite din partea sectorului bancar european.

Momentan avem MACD si RSI negative, dar senzatia mea este ca batalia dintre evolutia laterala din ultimii doi ani si trendul minor pozitiv se va da in zilele urmatoare. Daca BRD il va urma pe cel de-al doilea, vom vedea mai mult ca sigur cotatiile catre valoarea de 10 lei. Daca datele financiare se vor ameliora in continuare, BRD ar trebui sa depaseasca si acest prag psihologic si sa revina catre cotatiile de acum 3-4 ani.

tlv-iul25Banca Transilvania
Desi in luna mai anticipam ca Banca Transilvania ar putea atinge si chiar trece de pragul de la 2,00 lei,  nu s-a intamplat asa. TLV s-a oprit la 1,95 apoi, dupa corectie a evoluat majoritar in zona 1,70-1,80 lei. Atat timp cat nu ca reusi o trecere consistenta peste acest prag, parerea mea este sa nu intrati la cumparare. In cazul in care break-out-ul va avea loc – ceea ce este foarte posibil in zilele urmatoare (MACD tocmai a intrat in teritoriu pozitiv, la fel ca si ROC, iar cotatiile evolueaza pe banda superioara Bollinger), tinta ramane 2,00 lei.

Raman la crezul ca daca acest prag psihologic va fi depasit, vom vedea cresteri mai serioase de pret.

ebs-iul25Erste Bank
Din pacate, se pare ca am avut gura aurita in urma cu trei luni. Parasirea trendului general pozitiv din martie a avut finalitate in urma cu o luna cand, pe fondul anuntului Erste care anticipeaza pierderi record pentru 2014, cotatiile au scazut abrupt sub rezistenta de la 100 lei. Minimul atins a fost in zona 80 lei, unde conform graficului multianual avem o prim suport mai serios.

Apele par sa se mai fi linistit, iar investitorii sa fi digerat vestile proaste, astfel ca in ultimele sedinte am vazut o recuperare de aproape 10%, EBS incheind saptamana la 0,87 lei. In urma cu cateva sedine, MACD si RSI au dat semnale pozitive, ROC a trecut in teren pozitiv, iar volumele s-au mai animat. Asadar, am putea anticipa inceputul unui raliu de recuperare pe EBS.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + three =