Care este actiunea pe care ar merita sa o cumperi dupa data de inregistrare!

In aceasta perioada, majoritatea investitorilor sunt foarte interesati de dividendele pe care companiile le vor distribui. Unele dintre ele ofera un randament interesant, care poate ajunge la doua cifre – adica mai bine de 3 ori dobanda bancii. Avem insa o societate care, desi nu va distribui dividende, in adevaratul sens al cuvantului, ar putea oferi surprize extrem de placute investitorilor…

Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, Nuclearelectrica sau Transelectrica ofera in acest an un randament de peste 10% din distributia de dividende. Unul dintre cele mai interesante anunturi a venit, insa, in acest an, din partea SIF Transilvania (SIF3). Desi Societatea de investitii financiare a anuntat ca nu va distribui profitul catre investitori, preferand sa-l capitalizeze prin majorarea capitalului social, SIF3 poate fi unul dintre castigatorii din 2014!

Pe scurt, cei care au in portofoliu la data de inregistrare actiuni SIF3, vor primi cu titlu gratuit o cantitate identica de actiuni cu cea detinuta. Castigul nu vine insa din aceasta operatiune, deoarece valoarea financiara a portofoliului va fi aceeasi. La data de inregistrare, actiunile SIF3 se vor corecta, facandu-se media aritmetica:

Daca la data de referinta actiunile sunt cotate in piata la 0,50 lei, calculul se va face astfel:
0,50 (pretul pe piata al actiunii) + 0,10 (pretul nominal al actiunii) / 2 = 0,30 lei (noul pret al actiunii).

Pentru SIF3 vom avea doua potentiale modalitati de castig. In prima faza, dupa data de referinta, vom putea cumpara sau vinde drepturi de alocare pentru actiunile SIF3 provenite din majorarea de capital. Exista probabilitatea ca pretul sa fie unul convenabil si, astfel, sa putem castiga din diferenta de pret dintre valoarea la care a fost cumparat dreptul de alocare, la care se adauga sau nu pretul nominal al actiunii (acest lucru ramane de vazut) si valoarea efectiva de piata la care se va tranzactiona actiunea.

A doua modalitate de castig, este legata de noul pret la care se va tranzactiona SIF3 dupa data de inregistrare. SIF Transilvania este compania cu cel mai interesant portofoliu investitional dintre cele 5 SIF-uri. Daca noul pret se va situa undeva in jurul valorii de 0,30 lei, este posibil ca el sa fie destul de atractiv pentru investitori. Daca acestia vor intra la cumparare, vom putea vedea aprecieri importante ale cotatiei.

Un factor foarte important de luat in calcul este, insa, sentimentul burselor. Momentan este destul de volatil si cred ca pana nu vor reusi sa digere criza din Ucraina sau pana nu va veni cineva cu o veste atat de buna incat sa se entuziasmeze pietele, nu vom vedea cresteri importante si sustinute.

Personal, va recomand sa stai cu ochii pe SIF3 si sa apreciati evolutia cotatiilor atat in functie de dezvoltarea contextului international, cat si de interesul din piata la cumparare si la vanzare.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + thirteen =