Ce randament iti ofera dividendele in acest an si ce trebuie sa faci ca sa le obtii!

Bobocii nu se numara toamna la Bursa de Valori Bucuresti, ci la sfarsitul lunii aprilie! In acest an, surprizele au fost placute pentru unii si foarte neplacute pentru altii…
In mod traditional, in a doua parte a lunii aprilie au loc Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) ale cel mai multe societati importante listate la Bursa. Este momentul in care se voteaza propunerile de dividende, atat in functie de profitul realizat de catre intreprindere, dar si de planurile pe care managementul le face pentru viitor.

Asa cum ne asteptam deja, cele 5 SIF-uri au fost surpriza neplacuta a acestui an. Doua dintre acestea – SIF 1 si SIF4 – au decis sa reinvesteasca profitul pe 2013, privandu-si actionarii de dividende, in timp ce alte doua societati (SIF 2 si SIF5) ofera un randament al dividendelor cu mult sub cel cu care ne-au obisnuit in ultimii ani. O situatie aparte o are SIF3 care, desi nu va oferi dividende, a ales sa isi majoreze capitalul social prin emiterea de actiuni gratuite. Dreptul de alocare al acestora se va tranzactiona pe Bursa, ceea ce inseamna ca nu este neaparat nevoie sa te numeri printre actionari la data de referinta.

Printre surprizele pozitive din acest an se afla Fondul Proprietatea, care va oferi un randament de 11,6% la dividende, iar actionarii vor beneficia ulterior de o noua reducere a valorii nominale a actiunii FP, ceea ce echivaleaza cu noi castiguri in portofel. Printre premiantii din acest an se afla si Banca Transilvania. Asa cum ne-a obisnuit, emitentul va distribui dividendele sub forma unei majorari de capital, randamentul oferit fiind de 16%. Dividende cu doua cifre ne vor mai oferi in acest an si Nuclearelectrica (12%) si Transelectrica (13%).

Printre societatile blue chips care vor distribui si in acest an dividende cu randamente peste dobanda bancii se afla Petrom S.A. si Romgaz S.A.(7%) si Erste Bank (5-6%) Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va oferi un dezamagitor 4%. La fel de dezamagitoare este si “oferta” BRD care, din cauza pierderilor suferite si in 2013, nu va acorda dividende nici in acest an.

Mai jos, aveti datele de referinta pentru care se aplica hotariraile AGA din aceasta luna. Fac insa specificatia ca trebuie sa achizitionati actiuni pentru a primi dividende cu maxim 3 zile lucratoare inaite de aceste date!

FP: dividend 11,5% – 15 mai data de inregistrare
TLV: dividend 16% prin majorare de capital – 30 mai data de inregistrare
SNP: dividend 7% – 16 mai data de inregistrare
SNG: dividend 7% – 30 iunie data de inregistrare
BVB: dividend 4% – 15 mai data de inregistrare
EBS: dividend 5-6% – 21 mai data de inregistrare
SNN: dividend 13% – 16 mai data de inregistrare
TEL: dividend 12% – 19 mai data de inregistrare
SIF 3: dublare numarului de actiuni prin majorare de capital – 16 iunie data de inregistrare

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × four =