Un nou IPO in 2014: Statul vinde jumatate din Electrica S.A.!

Dupa euforia generata in a doua parte a anului trecut de listarile Romgaz si Nuclearelectica, se aude ca statul roman ne pregateste o noua bomba la Bursa de Valori Bucuresti! Listarea Electica S.A. vine cu o surpriza si mai mare: dupa scandalul generat la suprascrierea si de 17 ori ale ultimelor oferte de listare, se pare ca de aceasta data micii investitori vor avea garantate subscrierile mici, in anumite limite!

Electrica S.A. este, practic, compania care detine tot ce inseamna distributie de energie electrica catre gosppodarii in jumatate din Transilvania si Muntenia. Wikipedia spune despre societatea de stat:

S.C. Electrica S.A. este o societate cu capital integral de stat din Romania, aflata in subordinea Ministerului Economiei, care are ca obiect de activitate distributia si furnizarea de curent electric. Compania a fost infiintata in anul 1998 ca filiala CONEL si a devenit societate comerciala separata in anul 2000 prin restructurarea CONEL.

Electrica detine controlul asupra societatii de servicii si mentenanta Electrica Serv. Aceasta activeaza in domeniile consultanta si proiectare, mentenanta, verificari, revizii si reparatii echipamente energetice si de masura. Pana in anul 2008 au fost privatizate 5 filiale de distributie si furnizare a energiei electrice din cele 8 detinute initial. Electrica detine 438 de statii electrice, peste 25.600 de posturi de transformare si puncte de alimentare si o retea de circa 116.500 km linii electrice. Compania are in portofoliu si Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida.

Electica S.A. este o compania mamut. In urma cu 12 ani, aceasta numara 30.000 de angajati. Cifra de afaceri pe anul 2004 a fost de 2,19 miliarde de Euro, profitul inregistrat in aceeasi perioada fiind de aproximativ 200 de milioane de Euro. Intre timp, compania de stat a vandut mai mult de jumatate dintre filiale, iar numarul angajatilor a scazaut de 27 de ori. In 2012, la Electrica S.A. mai lucrau doar 1156 de salariati, in conditiile in care cifra de afaceri a fost de aproape 1 miliard de Euro. Profitul inregistrat in 2012 a fost insa de nici 20 de milioane de Euro, cu 10 ori mai mic fata de cel din urma cu un deceniu.

In prezent, Electrica S.A. este detinuta in proportie de 78% de statul roman, restul de 22% aflandu-se in portofoliul Fondului Proprietatea. De altfel, Grzegorz Konieczny – mamagerul FP – a declarat zilele acestea ca in prezent se poarta negocieri cu statul roman pentru ca Fondul sa achizitioneze inca 22% din actiunile Electrica S.A. In conditiile in care Statul doreste sa vanda o participatie de 51%, daca negocierile cu FP s-ar finaliza, in piata vor mai ajunge doar 29% dintre actiunile societatii energetice.

Desi nu mai este ceea ce era in urma cu 10 ani, Electrica S.A. ramane o companie interesanta. 3 milioane de clienti, monopolul pe furnizarea de energie electrica in jumatate din Transilvania si Muntenia, corelate cu interesul manifestat de Fondul Proprietatea de a-si creste semnificativ participatia in societate ma fac sa cred ca, cel putin in ceea ce priveste oferta initiala de listare si posibilul discount oferit de aceasta avem de-a face cu un potential cert de castig pe termen scurt. Ramane sa vedem care vor fi conditiile IPO-ului, care vor fi garantiile oferite micilor investitori – si daca acestea vor exista – si in ce masura discount-ul din oferta de listare va fi suficient de atragator.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

2 thoughts on “Un nou IPO in 2014: Statul vinde jumatate din Electrica S.A.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × two =