De astazi putem cumpara mai usor actiuni la Bursa!

Bursa a mai facut astazi un pas in incercarea de a inlesni accesul populatiei catre cumpararea de actiuni. Pana acum cele mai multe dintre acestea nu puteau fi cumparate decat in pachete de minim 100 sau 500 de bucati. Incepand cu sedinta de tranzactionare de astazi, Bursa de Valori Bucuresti a redus numarul minim de actiuni.

Astfel, actiunile care se cumparau in pachete de minim 500 de bucati acum vor putea fi achizizitionate in blocuri de cate 100. Actiunile care se vindeau in pachetele de 100 de bucati, acum pot fi achizitionate, cu mici exceptii, in blocuri de cate 10. La fel, in locul blocurilor 10 actiuni cumparate, acum vom putea cumpara chiar si o singura actiune. Teoretic, masura va permite accesul pe Bursa si investitorilor care au sume foarte mici de bani.

Iata ce spune comunicatul oficial al Bursei de Valori Bucuresti:

Incepand cu data de 28 aprilie 2014, se va aplica un nou bloc de tranzactionare pentru actiunile tranzactionate pe pietele Reglementa si Rasdaq ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB), pe segmentele de piata principala si deal-uri. Prin aplicarea acestei masuri, BVB intentioneaza sa reduca varietatea de blocuri de tranzactionare care se aplica pentru actiunile tranzactionate la BVB si sa reduca blocul de tranzactionare pentru unele actiuni astfel incat acestea sa devina mai accesibile investitorilor. Blocul de tranzactionare aplicat actiunilor va fi revizuit periodic, astfel incat sa fie corelat cu dinamica preturilor acestora.

Schimbarea blocului de tranzactionare pentru actiuni se inscrie in initiativele BVB pentru cresterea lichiditatii prin eliminarea fragmentarii pietei. Urmatorul pas in cadrul acestor initiative consta in extinderea blocului de tranzactionare de 1 pentru toate actiunile tranzactionate la BVB. Acesta etapa ulterioara trebuie sa fie corelata cu aplicarea de catre Depozitarul Central a procedurii de rotunjire a zecimalelor.

Pentru acest an, mai multe masuri operationale care vizeaza cresterea lichiditatii au fost deja luate, printre care pot fi mentionate: extinderea programului de tranzactionarea pana la ora 18:00 incepand cu 3 ianuarie, noul program de market making incepand cu 3 ianuarie, includerea starii de piata Tranzactionare la inchidere incepand cu 5 mai, reducerea starii Pre-deschidere cu 15 minute si respectiv extinderea Tranzactionarii continue cu 15 minute incepand cu 5 mai, cresterea investibilitatii indicilor din familia BET incepand cu luna iunie, si lansarea de noi indici in lunile iunie si septembrie.

Puteti accesa aici lista principalelor societati care activeaza la Bursa de Valori Bucuresti, cu modificarile aduse blocurilor de tranzactionare.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + nine =