De ce au pierdut micii investitori 7% astazi la Bursa!

Oficialii BVB se plang de numarul prea mic de investitori prezenti pe  Bursa. Companiile de brokeraj se tanguie ca nimeni nu face nimic pentru a-i atrage in Ring pe cei care au bani pusi deoparte in banci. Toata suflarea de la Bursa se lamenteaza si arunca pisica in curtea vecinului. De fapt, tuturor pare sa le convina situatia, avand in vedere lipsa totala de transparenta de care dau dovada atunci cand trebuie sa ofere informatii utile in piata. Iar atitudinea lor i-a privat astazi pe micii investitori de castiguri de pana la 7%.

Lipsa de transparenta a Autoritatii de Supreveghere Financiara i-a privat pe investitori de castiguri de pana la 7% intr-o singura zi!

S-a actionat cu batista pe tambal. Ieri dimineata, nimeni nu sufla nici un cuvant. Dupa-amiaza, pe nepusa masa, Autoritatea de Supraveghere Financiara suspenda cele 5 SIF-uri de la tranzactionare si, in mai putin de o ora, ne face pe toti sa ne smulgem parul din cap. Unii de bucurie, altii – de nervi.

Ce s-a intamplat?

La ora 16:49, cele 5 SIF-uri sunt suspendate de la tranzactionare. Dupa 10 minute, vine comunicatul oficial de la ASF, care hotaraste ca, incepand de astazi, de la ora 9:30, cele 5 SIF-uri pot cumpara incrucisat actiuni. Pe site-ul asfromania.ro nu a existat in prealabil nici o instiintare precum ca urmeaza o sedinta in care sa se ia vreo hotarare. Doar un comunicat sec, care anunta deciza deja luata.

Desigur, imi este greu sa cred ca institutionalii de la Bursa nu stiau ce avea sa urmeze. Dovada ca marti si miercuri cotatiile celor 5 SIF-uri au crescut. Desigur, stirea nu era pentru catei, ci doar pentru dulai.

De dimineata, investitorii au dat navala sa cumpere SIF-uri. La fel ca ei – si eu. In pre-opening, cotatiile SIF-urilor erau chiar usor peste maximele de acum doua saptamani. In final, incepe tranzactionarea si SIF-urile explodeaza: cresteri in debut cu pana la 7%!!! Imediat dupa ce “fraierii” au cumparat, preturile au inceput sa scada. Sau cum zic intr-un mod pretios analistii financiari, “cresterile s-au mai domolit”. Adica, de la maximum 7% au ajuns la doar 3%. SIF-urile au terminat astazi pe maxime, afisand castiguri fata de ziua de ieri intre 3,30% si 7,50%.

Si acum, sa traducem:

Baietii destepti de la Bursa au facut zilele acestea “scalping”. Adica, pe romaneste, specula. In ultimele zile, SIF-urile au avut variatii semnificative (volatilitate ridicata – ii spun pretiosii care n-au cumparat in viata lor actiuni de macar 1 leu sau speculantii care se dau investitori). Pe scurt, ziua incepea cu o scadere serioasa, urmata de o crestere accelerata care ducea titlurile pe verde. Iar in ultima parte a zilei, SIF-uri reveneau pe rosu, incheind ziua in scadere.

Evident, cine a trebuit sa afle despre decizia ASF, a aflat zilele acestea. Si a cumparat! Astazi de dimineata, mizand pe interesul investitorilor, baietii destepti au vandut cat s-a putut de sus in deschidere, apoi au prabusit controlat cotatiile, pentru ca sa cumpere din nou, cu 4% mai jos decat au vandut. Apoi au urcat din nou preturile, fix pe maximele din debutul sedintei. Mici investitori au fost astfel privati de castiguri intre 3% si 7% intr-o singura zi. Iar rechinii au facut linistiti in jur de 20% in doar cateva sedinte.

Se mai intreaba cineva de ce nu apar investitori noi la Bursa de Valori Bucuresti?

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

One thought on “De ce au pierdut micii investitori 7% astazi la Bursa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 2 =