Reincepe valsul ingrijorarilor fata de pietele emergente

Bursa are un psihic fragil. Bursa este sperioasa. Bursa fuge din calea pericolului la fel de repede cum se si entuziasmeaza. Bursa este o lume a extremelor, in care euforia poate atinge niveluri similare cu cele pe care ti le ofera un drog, si care intra in sevraj imediat ce stimulul a disparut.

Am asistat de multe ori in ultimii patru ani la valsul pe care Bursa il danseaza in ultimele doua saptamani. In 2010 si 2011 a fost din cauza Greciei, in martie 2012 – din cauza cutremurului din Japonia si a temerilor pentru un posibil dezastru nuclear la Fukushima. Pe acest fundal, de fiecare data apareau, ca prin minune, date economice sub asteptari din SUA si China. Bineinteles, acestea aduceau temeri legate de stabilitatea si cresterea economiilor din UE. Si, de fiecare data, bursele s-au speriat si au scazut, aducandu-si aminte de stafia crizei globale.

Inceputul lui 2014 ne gaseste in aceeasi situatie. Temerile sunt de aceasta data cauzate de economiile emergente care (desigur) vor avea probleme din cauza opririi tiparnitei americane. Ca un facut, in fundal au inceput sa apara imediat date economice proaste din SUA si China. Iar aceasta, cu siguranta va afecta si economia UE.

Tabloul este complet. Doar ca, ieri, am asistat la un fenomen ciudat: bursele importante au inceput ziua pe verde, “impinse de la spate de actiunile din sectoarele turistic si transporturi”. Ca prin farmec, spre dupa-amiaza, bursele si-au adus aminte de datele slabe din China si SUA, ignorand total stirile pozitive din Germania. Industria celei mai importante economii din UE a performat in luna ianuarie, crescand in cel mai accelerat ritm din ultimii doi ani. Nici vestile bune din Grecia unde, productia industriala a crescut pentru prima data din august 2009 nu i-au induplecat pe investitori. Ca urmare, indicii europeni au incheiat ziua cu scaderi de peste 1%, in timp ce SUA afisa pe finalul sedintei scaderi de peste 2%.

De fapt, sentimentul pietei este doar o expresie politicianista. Adevarul este mult mai cinic: de fiecare data, dupa un raliu sustinut, marile fonduri de investitii isi marcheaza profiturile. Dupa ce vand, probabil, pe maxime, raman cu bani in portofel. Bani care daca nu sunt reinvestiti, nu produc bani. Asa ca, brusc, apar vesti proaste generalizate, piata se ingrijoreaza si incepe sa vanda. In timpul corectiei, fondurile investesc fie in derivate. fie in metale pretioase sau marfuri, adica fix in categoriile de produse care prospera pe bursa in zilele negre. Ca un exemplu, aurul a crescut astazi cu peste 1%, castigand in ultima luna 40$ pentru o uncie.

In opinia mea, sentimentul negativ al pietii va mai continua macar cateva saptamani, adica pana in momentul in care actiunile vor fi suficient de ieftine pentru a aduce profituri substantiale si vor atrage din nou atentia investitorilor. Pana atunci, nu recomand sa intrati la cumparare. Daca aveti deja actiuni in portofoliu, reduceti-va expunerea si vindeti surplusul cu o pierdere acceptabila. Important este ca, in momentul in care piata se va linisti, sa aveti suficiente lichiditati disponibile in cont pentru ca sa obtineti un profit frumos.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 5 =