As dori sa ma sfatuiesti ce broker sa aleg (doresc sa am acces la pietele internationale dar si actiunile romanesti ma tenteaza).

Daca nu ai experienta, te sfatuiesc sa abordezi tranzactionarea la Bursa, cu prudenta, pentru inceput. Cele mai mari pericole pe care le-ai putea intampina sunt legate de gestionarea emotiilor, luarea de decizii de cumparare/vanzare fara a avea date suficiente si cunoasterea sumara a business-urior in care investesti.

Personal, te-as sfatui sa incepi cu piata din Romania, pentru ca este mai mica si mai usor de gestionat. In acest caz, ai putea lua in considerare platforma BT-Trade, de la Banca Transilvania. Este usor de folosit si de inteles si ai costuri foarte mici (daca nu ma insel, nu percep taxa de mentenata lunara). Dezavantajul este ca partea de grafice este pe Java si nu functioneaza decat daca ai instalat un program care iti da acces la aplicatiile care folosesc acest tip de limbaj. Pe platforma poti cumpara si actiuni cotate la Bursa din Viena si, daca nu ma insel, poti avea acces si la actiunile din pietele internationale.

Daca doresti sa tranzactionezi actiuni din pietele internationale, trebuie sa stii ca, in general, comisioanele sunt destul de ridicate – pentru actiuni cotate la New York, de exemplu, comisionul minim este, de obicei de 0,5%, dar nu mai putin de 25 USD per tranzactie. Astfel, vei avea nevoie de o suma semnificativa de bani pentru ca acest comision sa reprezinte un procent decent din valoarea investitiei – 2.500 USD, pentru ca valoarea comisionului minim sa reprezinte 1% din valoarea tranzactiei, respectiv 5.000 USD, pentru un comision echivalent cu 0,5%.

Daca ai nevoie de o platforma mai complexa, sunt o multitudine de oferte externe pentru tranzactionarea online. Este foarte important sa alegeti un broker care sa fie reglementat in UE (nu Cipru, Islanda sau un paradis fiscal) deoarece, brokerul trebuie sa poata fi controlat de catre o Autoritate care se supune legislatiei comunitare. Altfel, investitia ta nu va fi protejata corespunzator…

Trimite-mi un mesaj

Esti interesat de Piata de Capital? Vrei sa aflii mai multe detalii despre investitiile la Bursa sau nu intelegi unele notiuni?

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × four =