In ce conditii pot participa (in mod fizic) la AGA/AGEA?

Pentru a participa la AGA/AGEA, trebuie sa poti face dovada ca detii cel putin o actiune la data de inregistrare precizata in convocatorul pentru AGA/AGEA. Detalii despre cum trebuie sa procedezi in acest sens, vei gasi in convocatorul pe care compania sau companiile la care esti actionar il publica in momentul anuntarii AGA/AGEA. Acest document poti sa il descarci din pagina dedicata emitentului pe platforma online pe care tranzactionezi, pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti sau pe pagina de relatii cu actionarii din site-ul oficial al companiei.

Conform prevederilor legale in vigoare, au dreptul de a participa si de a vota in cadrul Adunarilor Generale doar persoanele care sunt inregistrate ca actionari la data de referinta specificata in convocator. Acestea pot participa personal la Adunare, prin corespondenta sau prin reprezentant pe baza de procura speciala/generala. Calitatea de actionar sau de reprezentant legal se constata in baza listei actionarilor de la data de referinta, primita de Societate de la Depozitarul Central.

Accesul actionarilor indreptatiti sa participe, la data de referinta, la Adunare este permis prin simpla proba a identitatii lor, facuta cu actul de identitate sau cu imputernicirea data persoanei fizice care le reprezinta. In convocatorul pentru AGA/AGEA, se pote specifica aducerea unei dovezi a calitatii de actionar – modalitatea va fi specificata in documentul publicat de societate.

Actionarii pot participa personal sau pot fi reprezentati in cadrul Adunarii, fie de reprezentantii lor legali, fie de alti reprezentanti carora li s-a acordat o procura speciala/generala.

Daca esti actionar al unei companii, trebuie sa stii ca prezenta la Adunarile Generale nu este obligatorie. De altfel, la aceste evenimente nu se prezinta toti actionari. De obicei, vin cei care au detineri importante (sau reprezentanti ai acestora) si acei actionari interesati in mod special de discutiile din AGA sau care vor pur si simplu sa participe.

Ca si actionar, nu vei primi in scris din partea companiei o instiintare legata de participarea la AGA, cu exceptia cazurilor in care societatea are obligatia legala sa faca acest lucru. Structura actionariatului unei companii listate se schimba in fiecare zi, chiar si nesemnificativ, (unii isi vand actiunile, altii le cumpara), astfel ca societatile nu au cum sa pastreze o relatie apropiata cu toti actionarii.

Trimite-mi un mesaj

Esti interesat de Piata de Capital? Vrei sa aflii mai multe detalii despre investitiile la Bursa sau nu intelegi unele notiuni?

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + two =