As vrea sa cumpar actiuni ale unei companii listate la Bursa. Ar trebui sa o fac inainte sau dupa data de inregistrare pentru dividend?

Ideea este urmatoarea: la data ex-divident, actiunile se corecteaza cu valoarea dividendului. Teoretic, cel putin. Am observat ca daca piata este bullish (optimista), corectia este ceva mai mica. Intr-o piata bearish (in care domneste pesimismul), corectia este, de obicei, mai mare decat valoarea dividendului.

Sfatul meu este sa nu achizitionati niciodata actiuni in preajma datei ex-dividend, deoarece nu veti castiga mai nimic. Daca doriti sa cumparati pentru dividende, urmariti emitentiul inainte de anuntarea datelor financiare pe anul anterior si a propunerii de dividend. Incercati sa va dati seama cam ce profit a facut si cam cat din el va fi distribuit catre actionari. Vedeti care este randamentul potential per actiune si apoi luati decizia de cumparare.

In cazul in care nu aveti experienta necesara pentru a va face o idee despre valoarea dividendului pe care l-ar putea distribui catre actionari compania pe care o urmariti, insa considerati ca aceasta societate este una solida, la care ati dori sa deveniti actionar, puteti alege sa urmariti un orizont de minim 3-5 ani al investitiei. In acest caz, conteaza mai degraba istoricul distributiei de dividende (cu precizarea ca performantele anterioare nu le garanteaza pe cele viitoare), dar si planurile pe care societatea le are pentru viitor. O companie din categoria Blue Chips care distribuie in fiecare an un procent constant din profit sub forma de dividende si care planuieste sa se dezvolte ar putea reprezenta un punct bun de plecare pentru o decizie de investitie.

Trimite-mi un mesaj

Esti interesat de Piata de Capital? Vrei sa aflii mai multe detalii despre investitiile la Bursa sau nu intelegi unele notiuni?

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

2 thoughts on “As vrea sa cumpar actiuni ale unei companii listate la Bursa. Ar trebui sa o fac inainte sau dupa data de inregistrare pentru dividend?

 1. Ba eu as spune ca cele mai bune oportunitati sunt in jurul datelor ex-dividend.
  Mai ales daca actiunile s-au corectat semnificativ peste scaderea care era egala cu cea a dividendului.
  De ce? Pentru ca, de obicei, odata cu incasarea dividendelor actiunile cresc pentru ca o parte din actionari reintorc in societate o parte din dividende.
  Sa iei actiuni in preajma datei pentru dividende e cam ilogica. Pentru ca tocmai urmeaza sa scada (cel putin)cu valoarea dividendului.
  Adica pe portofoliu vei avea un minus datorita trecerii datei pentru dividende dar ai de incasat dividendele.
  Insa pe cand vei incasa dividendele actiunilor deja au crescut ….

  1. Intrebarea care mi-a fost pusa a fost exact cea din titlu. Cred ca articolul specifica destul de clar faptul ca nu este recomandata achizita de actiuni in preajma ex-date pentru a beneficia de dividende. In orice caz, ar trebui sa fi mai clar in opinii, pentru ca “in jurul” si “in preajma” inseamna cam acelasi lucru, iar tu o data spui ca nu e bine, o data recomanzi cumpararea.

   Inca ceva… nu este neaparat obligatoriu ca actionarii sa reinvesteasca integral sau o parte din dividendele primite, astfel ca nici cresterea cotatiilor nu este garantata. Sunt destul de multe exemple in acest sens…

   Cumpararea pentru obtinerea de dividende este specifica investitorilor de portofoliu, care doresc sa ramana actionari pe perioade mai indelungate – minim 3 ani. Altfel, exista alte modalitati de a profita de distributia de dividende, care nu au legatura cu data de inregistrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − five =