Ideea este urmatoarea: la data ex-divident, actiunile se corecteaza cu valoarea dividendului. Teoretic, cel putin. Am observat ca daca piata este bullish (optimista), corectia este ceva mai mica. Intr-o piata bearish (in care domneste pesimismul), corectia este, de obicei, mai mare decat valoarea dividendului.

Sfatul meu este sa nu achizitionati niciodata actiuni in preajma datei ex-dividend, deoarece nu veti castiga mai nimic. Daca doriti sa cumparati pentru dividende, urmariti emitentiul inainte de anuntarea datelor financiare pe anul anterior si a propunerii de dividend. Incercati sa va dati seama cam ce profit a facut si cam cat din el va fi distribuit catre actionari. Vedeti care este randamentul potential per actiune si apoi luati decizia de cumparare.

In cazul in care nu aveti experienta necesara pentru a va face o idee despre valoarea dividendului pe care l-ar putea distribui catre actionari compania pe care o urmariti, insa considerati ca aceasta societate este una solida, la care ati dori sa deveniti actionar, puteti alege sa urmariti un orizont de minim 3-5 ani al investitiei. In acest caz, conteaza mai degraba istoricul distributiei de dividende (cu precizarea ca performantele anterioare nu le garanteaza pe cele viitoare), dar si planurile pe care societatea le are pentru viitor. O companie din categoria Blue Chips care distribuie in fiecare an un procent constant din profit sub forma de dividende si care planuieste sa se dezvolte ar putea reprezenta un punct bun de plecare pentru o decizie de investitie.

Trimite-mi un mesaj

Esti interesat de Piata de Capital? Vrei sa aflii mai multe detalii despre investitiile la Bursa sau nu intelegi unele notiuni?

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: