Eu folosesc platforma online de la BT-Trade. Nu este neaparat cea mai permisiva (de exemplu, nu au inca o versiune pentru mobil), dar este simplu de accesat si are costuri acceptabile. De exemplu, nu trebuie sa platesc un abonament lunar pentru serviciile BT-Trade. Asta si pentru ca am beneficiat de o promotie prin care nu am aceste costuri pe intreaga perioada de utilizare a platformei. In plus, cred ca au cea mai mica suma minima din piata pe care trebuie sa o investesti – 1500 lei. Comisioanele de tranzactionare sunt ceva mai mari fata de media pietei, incep de la 0,8% pe tranzactie si scad pana la 0,3%, in functie de volum.

Cum si cand tranzactionez, este o intrebare destul de complicata. Nu am neaparat un patern. Practic, ma folosesc de doua instrumente – analiza tehnica si analiza fundamentala. Daca la analiza tehnica vad o oportunitate de cumparare, mai uit pe datele financiare si pe planurile de viitor ale companiei, cat este de solida, transparenta, dependenta de un singur furnizor/distribuitor/client, etc. Practic, incerc sa anticipez ce randament mi-ar da o potentiala investitie in compania respectiva.

Nu exista un cand si cum. “Cand” – atunci cand vezi o oportunitate. “Cum” – cumparand progresiv, pe masura ce cotatia creste. Sunt unii adepti ai ideii de a cumpara pe scaderi. De obicei, acestia sunt investitori pe termen lung, care doresc sa acumuleze, pe un numar mic de emitenti (2-5). Personal, strategia mi se pare riscanta, pentru ca echivaleaza cu a prinde cu mana un cutit in cadere. Ultimul caz – extrem, cei drept – de astfel de cutit este insolventa MCAB, din primavara anului 2017. Foarte multi au cumparat bucurandu-se ca pretul a scazut sanatos, dupa care nu au mai putut vinde cand s-a anuntat insolventa. Intr-un final, au ramas cu banii blocati si in postura de creditori ai MCAB, sperand sa recupereze candva macar o mica parte din banii investiti…

Trimite-mi un mesaj

Esti interesat de Piata de Capital? Vrei sa aflii mai multe detalii despre investitiile la Bursa sau nu intelegi unele notiuni?

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: