rezultate financiare, investitii la bursa, piata de capital, investitori de retail, investitori individuali, bursa de valori bucuresti, cum investim la bursa, bvbescu

Cand esti multumit de randamentul unei investitii? Cum il calculezi?


Cand calculezi valoarea unei investitii – indiferent de produsul in care investesti (depozit bancar, fonduri de investitii, actiuni, obligatiuni, garsoniera pentru inchiriat etc.) – corect este sa calculezi randamentul, nu suma obtinuta. Pentru ca, intr-adevar, 1000 de lei castig in 4 ani de pe urma unei investitii de 2000 de lei, nu este prea mult ca si suma insa, inseamna un randament de 50% in 4 ani, adica un randament de 12,5% pe an.

Poate nu este foarte mult, insa este este mai mult decat daca ai pune acesti bani intr-un depozit, unde primesti 6-7% pe an (calculat pentru un depozit la Banca Transilvania – unde nu ai nici un cost suplimentar cu administrarea contului curent. De obicei, la alte banci, ai un cost de 3-5 lei pe luna pentru administrarea contului curent). La acest calcul se adauga si retinerea impozitului pe profit la sursa, pentru castigurile realizate din dobanzi.

Asadar, pe calculul de mai sus, ai avea un plus de 8% pe an, la investitia in actiuni.

Trebuie insa sa intelegi ca investitia in actiunile unei companii nu este o loterie. Si nici nu vei obtine acelasi randament indiferent de compania in care alegi sa investi. Oricat de mare sau de mica ar fi suma pe care o investesti, ar trebui sa cauti cat mai multe informatii despre companiile pe care le urmaresti, sa intelegi ce fac ele, care este business-ul lor, care sunt potentialele piedici in calea dezvoltarii si care sunt oportunitatile. La fel, daca ai un orizont de timp mai mare, de minim 3-5 ani, trebuie sa vezi care este politica de distributie de dividende a companiilor respective, care a fost valoarea si constanta dividendelor distribuite.

Daca merita sau nu sa investesti in actiuni, asta este decizia ta, bazata inclusiv pe cat de mult esti dispus sa risti. Din experienta personala, daca alegi bine companiile in care investesti, cel putin atat timp cat economia merge bine, riscul de a iti pierde toti banii sau cea mai mare parte din ei este tolerabil. In orice caz, daca esti incepator si vrei sa investesti o parte din economiile tale la Bursa, iti propun sa alegi una sau mai multe companii din indicele BET si sa urmaresti un orizont mai lung de timp pentru a obtine randament.

In Romania este mai greu sa tranzactionezi intraday, pentru ca lichiditatea si numarul companiilor listate nu prea permite acest tip de tranzactii. Desigur, poti cumpara actiuni pe care sa le vinzi cu succes dupa o saptamana, o luna, sau un trimestru, dar asta implica timp pentru informare si multa experienta in piata…

rezultate financiare, investitii la bursa, piata de capital, investitori de retail, investitori individuali, bursa de valori bucuresti, cum investim la bursa, curs investitii la bursa

[Fancy_Facebook_Comments]

Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *