Unde sunt banii din dividende si dobanzi, si ce face Fondul de Pensii care gestioneaza Pilonul 2 cu acesti bani pentru “mine” ca si cumparator / detinator de unitati de fond?

In principiu, cota aferenta Pilonului 2 este trimisa catre Fondul care iti gestioneaza pensia privata. Acest fond transforma banii primiti, in unitati de fond. Practic, cumpara in numele tau unitati de fond in cuantumul sumei virate de la Bugetul de Stat, la valoarea din momentul respectiv al unitatii de fond (valoarea acesteia fluctueaza, functionand identic cu unitatile de fond ale fondurilor de investitii). Aceste unitati de fond se acumuleaza treptat in contul tau si, inmultite cu valoarea la zi a unitatii, dau valoarea sumei pe care o detii in Fondul de pensii pe Pilonul 2.

Conform site-ului celor de la NN Pensii, de exemplu, investirea banilor se realizeaza astfel: “o structura mixta de active incluzand in principal, dar nu numai: titluri de stat, obligatiuni corporative si actiuni cotate pe piete reglementate”.

Fondurile de Pensii pe Pilon 2 sunt destul de constranse de reglementari, in sensul in care nu pot investi un procent foarte mare in actiuni – care sunt mai riscante – si sunt obligate sa investeasca in titluri de stat, fonduri monetare s.a., care au riscuri foarte scazute.

Contributiile nete obtinute dupa perceperea comisionului de administrare sunt transformate in unitati de fond, la pretul zilei respective. Acestea intra astfel in contul de investitii al fondului, unde sunt fructificate, prin dobanzi, dividende, apreciere de capital (vanzarea unui instrument la un pret mai mare decat cel de cumparare), aprecieri de curs sau alte forme de venituri din investitii. Aceste rezultate (castiguri sau pierderi) sunt realizate direct de catre fondul de investitii, a carui valoare totala ajunge astfel sa cuprinda atat suma contributiilor nete, cat si randamentele activitatii investitionale. Luna de luna, sunt emise unitati noi de fond, pe masura ce se primesc contributii noi, iar sumele nete sunt investite de asemenea in actiuni, obligatiuni sau alte instrumente permise de lege.

De ce nu se primesc unituri gratuit in proportie cu suma cotizata, unitatile existente sau randamentul fondului de pensii?

Mecanismul de cumparare a unitatilor de fond este acelasi care se aplica in cazul tuturor Fondurilor de investitii, din Romania si din strainatate.

Practic, este normal ca unitatile pe care le primesti sa fie la valoarea unitatii de fond din momentul respectiv. Pentru ca si atunci cand le vei vinde, vei primi suma echivalenta cu numarul unitati detinute x valoarea unitatii din acel moment. Din acest motiv nu este corect sa ti se aloce un numar de unitati proportional cu numarul de unitati detinute sau cu suma cotizata.

Sa iti dau un exemplu: sa presupunem ca primele unitati le-ai achizitionat cu 100 de lei la pretul de 0,1 lei / unitate. Asadar ai achizitionat 1.000 de unitati Dupa un timp, randamentul bun al fondului a facut ca pretul pe unitate sa fie de 1 leu. Daca valoarea cotizatiei tale este acum tot 100 de lei, nu poti sa primesti 1.000 de unitati, din simplul motiv ca ele ar valora la vanzare 1.000 de lei, adica de 10 ori mai mult decat suma cotizata. Idem, si daca doresti sa le vinzi. Presupunand ca vinzi cand unitatea de fond valoreaza 1 leu, daca ai primi doar 0,10 lei pentru fiecare unitate detinuta, nu ar fi corect.

Trimite-mi un mesaj

Esti interesat de Piata de Capital? Vrei sa aflii mai multe detalii despre investitiile la Bursa sau nu intelegi unele notiuni?

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × one =