Care sunt cele mai interesante companii de investit pentru dividende in 2018

Chiar daca rezultatele financiare la 9 luni nu au stralucit, cel putin patru dintre companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti merita atentia investitorilor in acest moment.

In luna noiembrie, rezultatele financiare la 9 luni ne ofera prima privire de ansamblu asupra anului fiscal 2017. Este un moment important, deoarce acum ne putem face o impresie mai corecta asupra felului in care au evoluat, din punct de vedere al datelor financiare, societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti. Totodata, este si momentul in care incepem sa facem calcule referitoare la distributia profitului pe anul 2017 catre actionari. Asadar, daca doriti sa investiti pe termen lung intr-o companie si luati decizia si in functie de politica de dividende, din acest moment va puteti cantari optiunile…

Piata a fost poate prea optimista in 2017, dar rezutatele financiare la 9 luni nu au confirmat asteptarile. Desi in general bune, acestea au fost departe de a fi fantastice (asa cum se asteptau cei din piata). Totusi, patru companii, dintre care trei sunt incluse in indicele BET, merita cu siguranta o analiza din partea investitorilor.

Romgaz S.A.

Compania din Medias este una dintre putinele ale caror rezultate pe S1 si la 9 luni sunt intr-adevar exceptionale. SNG a realizat un profit de 868 milioane lei pe primul semestru, cu 41% mai mare fata de perioada similara din 2016. Cresterea a fost mai accelerata la 9 luni, SNG declarand un profit de 1180 milioane lei, cu 68% mai mare fata de 9M2016! Astfel, Romgaz S.A. a depasit deja, dupa trei trimestre, profitul din anul anterior si se indreapta spre un an la fel de bun ca 2014, cand a castigat 1409 milioane lei.

Romgaz S.A. este o companie in care Statul Roman este actionar majoritar. Luand in calcul faptul ca societatea este obligata prin lege sa distribuie minim 85% din profitul realizat, coroborat cu politica de dividende pe anul 2016, rezulta ca SNG ar putea oferi investitorilor un castig potential de 4,37 lei doar din profitul la 9 luni, respectiv un randament de 14%. In plus, avand in vedere ca se prognozeaza o iarna grea, cu temperaturi scazute, este foarte posibil ca Romgaz S.A. sa realizeze un profit bun atat in T42017, cat si in T12018.

Banca Transilvania

Nici o surpriza aici! Banca Transilvania s-a aflat constant in ultimii ani printre recomadarile de cumparare. Profituri anuale substantiale, dublate de un ritm de crestere sustinut, la care se adauga politica de distribuire a dividendelor majoritar sub forma majorarilor de capital, au facut ca TLV sa se afle printre cei mai lichizi emitenti de la Bursa de Valori Bucuresti.

Daca in primul semestru din 2017 Banca Transilvania a obtinut un profit usor in mai mare fara de perioada anterioara din 2016 (496 milioane lei, +8,20%), date la la 9 luni arata un profit de 780 milioane lei, cu 18,70% mai mare fata de 9M2016. In mod normal, Banca Transilvania va obtine in 2017, pentru al treilea an la rand, un profit de peste 1 miliard de lei.

Luand in calcul rata distributiei profitului pe 2016 sub forma de actiuni gratuite si dividende, am avea un randament de peste 13% pentru profitul la 9 luni. Pe termen mediu, Banca Transilvania are potential de crestere la nivel de business, compania anuntand in ultima luna preluarea a doua banci – Bancpost (din Romania) si Victoria Bank (a treia banca din Republica Moldova). In urma tranzactiilor, Banca Transilvania ar putea deveni cea mai mare banca din Romania, dupa active.

BRD

Bancile au avut doi ani foarte buni. De aceea, este firesc sa le gasim printre oportunitatile de investitii. Dupa o perioada nefasta, in care BRD a avut rezultate financiare mediocre, profitul companiei a crescut constant in ultimii doi ani: 445 milioane lei in 2015 si 728 milioane lei in 2016. Rezultatul pentru primul semestru din 2017 l-a depasit deja pe cel realizat in tot anul anterior: 750 milioane lei, respectiv cu 96% mai mult fata de perioada similara din 2016. La 9 luni, profitul a crescut la 1044 milioane lei, cu 78% mai mult fata de 9M2016.

Daca tinem cont de distributia profitului pe anul anterior, BRD ar putea oferi investitorilor un castig potential de 1,40 lei din profitul la 9 luni, respectiv un randament de 11%.

Farmaceutica Remedia

Compania din Farma este surpriza finalului de an. In fapt, este o supriza asteptata, 2017 fiind anul in care profitul companiei si-a revenit dupa incheierea procesului de separare a activitatii de distributie de cea de vanzare de retail, la care a fost obligata de o serie de reglementari aparute in 2015 si abrogate in doi ani mai tarziu. Rezultatul a fost o prabusire a profitului si a cifrei de afaceri, coroborate cu costuri crescute generate de schimbarile de paradigma. Dupa ce in 2016 a avut loc o stabilizare a companiei si o revenire in parametri normali, anul acesta am vazut si primele rezultate financiare solide. Dupa un profit de 1,32 milioane lei in primul semestru – de 7 ori mai mare fata de cel din S1 2016 -, rezultatul la 9 luni a crescut spectaculos. Astfel, Farmaceutica Remedia a declarat pe primele trei trimestre un profit de 3,63 milioane lei, de aproape 11 ori mai mare fata de 9M2017 si mai bun decat profitul obtinut in 2014, inainte de bulversarea business-ului.

Avand in vedere politica de distribuire de dividende pe 2016, Farmaceutica Remedia ar putea oferi investitorilor un castig de 0,034 lei din profitul la noua luni, respectiv un randament de 9%

Pe langa cele patru companii, puteti avea in vedere alte cateva care au obtinut rezultate bune pe primele noua luni din 2017, dar care – dintr-un motiv sau altul – ar putea avea vulnerabilitati pe termen mediu si lung.

Alte companii care au obtinut rezultate bune in 2017

Dupa multi ani foarte slabi, Turbomecanica reuseste al doilea an consecutiv de rezultate financiare interesante. Daca in primul semestru a obtinut un profit de 6,82 milioane lei, cu 65% mai mare fata de perioada precedenta din 2016, rezultatul la 9 luni arata si mai bine: 17,8 milioane lei, cu 138% mai mult fata de 9M2016. Astfel, castigurile din dividente ar putea ajunge la 0,025 lei, respectiv un randament de 8% la 9 luni. Totusi, Turbomecanica este o companie mult prea dependenta de contractele cu Statul, iar in conditiile in care politica guvernamentala actuala este de taiere a sumelor pentru investitii pentru a putea acoperi salariile si pensiile din sectorul bugetar, situatia societatii s-ar putea schimba dramatic intr-o perioada foarte scurta.

Nuclearelectrica S.A. a obtinut rezultate relativ identice in perioada 2014-2016, avand o politica de distributie a dividentului destul de previzibila. Rezultatele pe 2017 sunt insa mult peste ceea ce Nuclearelectrica S.A. ne-a obisnuit in ultimii ani, respectiv un profit de 225,2 milioane lei declarat la 9 luni, cu 120% mai mare ca perioada anterioara din 2016 si aproape dublu fata de cel pe intreg anul anterior. Astfel, la cotatia actuala a SNN, un castig potential de 0,72 lei, ar insemna pentru investitori un randament de aproape 10%. Riscurile majore insa la Nuclearelectrica S.A. sunt lipsa unui program coerent de investitii pentru construirea reactoarelor 3 si 4, precum si vechimea celor doua reactoare acum functionale, ceea ce se traduce in investitii foarte mari pentru retehnologizare care ar taia substantial profitul companiei.

Candva una dintre vedetele industriei romanesti, Oltchim Ramnicu Valcea a fost si ea doborata de managementul defectuos exercitat de Statul Roman. Oltchim a ajuns in insolventa, fiind la un pas de faliment. Cu mari eforturi s-a reusit redresarea, care apoi a fost urmata de o intreaga telenovela de prost gust, oferita de incercarile de privatizare ale combinatului. Dupa celebrul episod in care Dan Diaconescu venea cu sacii de bani in usa Statului, odiseea Oltchim s-ar putea incheia in 2017, dupa acceptarea ofertelor depuse de Chimcomplex SA Borzesti pentru 9 dintre cele 12 pachete de active ale combinatului. Rezultatele financiare incep sa isi revina, Oltchim obtinand un profit de 40 milioane lei pe primele noua luni din 2017, cu 250% mai mare fata de perioada precedenta.

Dividentul potential, in acest caz, ar fi de 0,12 lei, respectiv un randament de 40%, la cotatia din acest moment. Problema insa este legata de lipsa de transparenta privind viitorul companiei, neexistand informatii concrete in piata privind achizitia de catre Chimcomplex SA Borzesti, ce urmeaza sa se intample cu restul de 3 pachete din oferta Statului si in ce mod intentioneaza noul proprietar sa conduca aceasta afacere.

Alte sase companii ar putea oferi randamente cu doua cifre din profitul pe 2017. Lista completa o puteti gasi in articolul Ce rezultate financiare la 9 luni avem, cum sunt si la ce dividende sa ne asteptam.

Care crezi ca vor fi companiile care vor aduce cele mai mari randamente investitorilor in urmatorul an? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × three =