Vant din pupa pentru SIF-uri: unde pandeste pericolul si care sunt factorii de care trebuie sa ne temem!

Am avut o prima jumatate de an zbuciumata, prin care Bursa pare sa fi trecut cu bine. Apele s-au mai linistit dupa amenintarea unui conflict armat in Ucraina vecina care la un moment dat a nascut spaima unei generalizari la nivel global si dupa stirile legate de slabiciunile din domeniul bancar venite din Austria si Portugalia. Ca de obicei, SiF-urile au fost si de aceasta data cele care au avut de profitat cel mai mult…

sif1-iul25SIF Banat Crisana (SIF 1)
La sfarsitul lunii aprilie am avut schimbare de trend la SIF 1. Si de aceasta data, suportul psihologic de la 1 leu a rezistat, la fel ca si in ultimele doua dati anterioare (SIF 1 nu a mai scazut sub acesta valoare din august 2012). Pe fondul unei evolutii pozitive a situatiei internationale, SIF1 a reusit un raliu de 20% in ultimele trei luni si confirma ceea ce anticipam – indreptarea spre maximele multianuale din zona 1,40 lei. De altfel, SIF1 se gaseste pe un trend general major inca de acum trei ani.

Personal imi mentin optiunea de “buy”, pe care am afirmat-o in luna mai. Cred ca sunt sanse mari ca pana in toamna sa vedem SIF1 la 1,40 lei si, daca vom avea liniste in piata, este posibil ca in prima parte a lui 2015 sa avem SIF Banat Crisana la 1,70 lei, respectiv maximul ultimilor 4 ani.

sif2-iul25SIF Moldova (SIF 2)
La fel ca SIF1, si SIF Moldova a intors trendul la inceputul lunii mai, castigand in ultimele trei luni 13%. Asa cum apreciam la acel moment, SIF2 are in continuare un potential bun de crestere. Ne aflam momentul in care vom vedea daca actiunile vor trece de zona 1,40-1,45 lei. Zona are o semnificatie importanta, fiind limita superioara a unui trend major, care s-a conturat in urma cu doi ani. Daca depasesete aceasta rezistenta si incepe sa inainteze peste 1,50 lei, sunt sanse bune sa vedem SIF 2 pe un orizont de 1 an in jurul valorii de 2,00 lei pentru o actiune.

Personal, raman la “hold”, cu optiune de buy odata cu depasirea cotatiei de 1,45-1,50  lei.

sif3-iul25SIF Transilvania (SIF 3)
SIF3 a testat si depasit in urma cu trei luni suportul din zona 0,55 lei, inaintand pana la 0,60 lei. Dupa majorarea de capital, pretul s-a ajustat la 0,30 lei, suport care a rezistat de fiecare data. In ultima perioada, SIF3 nu a avut o evolutie spectaculoasa, tatonand o lunga perioada in jurul suportului de la 0,30 lei. Odata cu cresterile din ultimele sedinte, titlurile au castigat aproximativ 6%, iar volumele de tranzactionare au crescut. Din grafic se vede ca avem un range foarte strans pe benzile Bollinger si pare sa se contureze un posibil break-out, sustinut si de evolutia mediei mobila la 10 zile.

Personal, cred ca SIF 3 poate fi o actiune interesanta pe un orizont de 1 an. Probabil ca nu vom vedea cresteri spectaculoase pana in momentul in care celelalte SIF-uri vor ajunge prea scumpe pentru a mai face cu ochiul investitorilor, moment in care acestia isi vor aduce aminte de SIF Transilvania si vor intra la cumparare.

sif4-iul25SIF Muntenia (SIF 4)
Asa cum prognozam in luna mai, suportul de la 0,70 lei a rezistat si, mai mult, a intors trendul. Spuneam atunci ca peste 0,75 lei puteti intra la cumparare si se pare ca am avut dreptate: astazi SIF4 a inchis la 0,8605 lei, respectiv la +15% fata de pragul meu. Teoretic, canalul de trend major are limita superioara in zona 0,95-0,97. Asadar, atat timp cat avem liniste in piata, loc de crestere ar mai fi. Conform buletinului de analiza de la BT Trade, odata iesit din zona 0,82-0,85 lei, SIF4 ar avea cale libera catre tinta de 0,91 lei. In principiu, graficul ne da sperante pentru afirmatiile celor de la BT Trade dar, personal, as prefera sa vad o depasire a zonei 0.87 lei, ca sa avem si confirmarea break-out-ului.

Parerea mea este ca sa luati in considerare intrarea la cumparare, cu doua scenarii: in cazul pozitiv – peste 0,87 lei, in cazul negativ, in zona 0,84-0,85 lei, dupa retestarea liniei inferioare a canalului de trend minor.

sif5-iul25SIF Oltenia (SIF 5)
Jocul cu dividendele de-a soarecele cu pisica a afectat serios performantele SIF5. Aceasta, cumulata cu evolutia cotatiilor din ultimele 7-8 luni in zona unui prag psihologic puternic (2 lei), a facut ca trendul ultimei jumatati de an sa fie unul usor descendent. Interesanta este si intretaierea din urma cu cateva sedinte cu limita inferioara a canalului de trend major pozitiv din ultimii doi ani, SIF 5 testand din nou rezistenta de la 1,75 si aceasta rezistand pentru a treia oara la rand. Cei de la BT Trade au luat in calcul la inceputul saptamanii un scenariu pozitiv in cazul in care SIF5 va reusi sa razbata peste zona 1,81-1,84 lei. Eu as fi ceva mai rezervat si as astepta sa vand un break-out in zona 1,90-1,92 lei inainte de a ma hazarda in prezicerea unui raliu. Pe 28/29 iulie avem AGA in care actionarii ar trebui (teoretic) sa decida daca se vor distribui sau nu dividendele pentru anul 2013. In cazul in care raspunsul va fi unul pozitiv (mai ales ca nu cred ca se mai asteapta nimeni la asa ceva), mai mult ca sigur vom vedea la inceputul acestei saptamani un mic raliu pe SIF5. In situatia nerepartizatii unei parti din profit catre actionari, ma astept la cel mult o scurta perioada de volatilitate, pentru specula.

Parerea mea este sa asteptati pana vedem decizia AGA. In caz pozitiv, cred ca vom vedea depasirea pragului de 2 lei – nu stiu daca va fi ceva cu caracter mai indelungat sau doar o izbugnire emotionala.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 6 =