Cine a reusit sa intuiasca companiile care au avut cresteri importante in ultimele zile, au obtinut castiguri substantiale in saptamana care tocmai s-a incheiat. In mai bine de jumatate din cazuri, ar fi trebuit insa sa ai, mai degraba, noroc! Pentru ca, printre vedetele ultimelor zile s-au strecurat companii mici, care nu dadeau la inceputul acestei luni semne ca pregatesc miscari ample.

altur-apr5Dupa 6 luni in care a avut o evolutie intr-un range de 10%, Altur S.A. (ALT) a reusit, in numai 5 sedinte de tranzactionare, sa creasca cu 22%!  Raliul a avut loc ca urmare a deciziei luate de omul de afaceri Catatin Chelu de a face o oferta de preluare a actiunilor societatii din Slatina. Decizia lui Chelu a fost una fortata de ASF, care l-a acuzat ca actioneaza concertat prin mai multe firme pe care le controleaza, detinand impreuna cu acestea mai mult de 33% din actiunile Altur (limita maxima admisa de detinere de actiuni ale unei societati de catre o singura persoana sau companie pe piata de capital romaneasca).

dafora-apr5Din sectorul energetic, am avut in saptamana care tocmai s-a incheiat surprize din partea Dafora S.A., (DAFR) societate care furnizaeaza servicii de foraj onshore pentru petrol, gaze naturale si ape geotermale, lucrari de probe productie si workover, dar si servicii de mentenanta si transport pentru echipamentele de foraj. Dupa declaratiile omului de afaceri Gheorghe Calburean, prin care acesta a anuntat ca societatea din Medias va reintra in acest an pe profit, estimandu-se un castig pentru 2014 de 27 milioane de lei, actiunile Dafora au crescut la Bursa cu 30% – de la 0,02 lei, la 0,0260 lei. Cotatiile companiei atinsesera recent minimul istoric – sub valoarea de 0.02 lei.

comi-apr5Ca reactie directa la anuntul facut de Calburean, cotatiile Condmag S.A. (COMI) au sarit si ele cu peste 27%, compania facand si ea parte tot din grupul Dafora.

Turbomecanica (TBM), un alt outsider al Bursei de Valori Bucuresti, a inregistrat pe 3 si 4 aprilie o fluctuatie semnificativa a cotatiilor, crescand cu 19% dar, incheind saptamana cu un castig de doar 10 procente. Fluctuatia nu are explicatii evidente, legate de evenimente din piata.

banca-transilvania-apr5Printre companiile importante listate la Bursa care in aceasta saptamana au inregistrat fluctuatii mai importante ale pretului se numara Banca Transilvania S.A. (TLV), Erste Group Bank AG (EBS) si Rompetrol Rafinare S.A. (RRC).

Cotatiile Banca Transilvania au crescut cu aproape 5% in ultimele zile, probabil ca urmare a stirilor legate de faptul ca banca estimeaza ca anul acesta va avea cel mai mare profit din istorie, de 512 milioane de lei, cu 15,5% mai mare ca cel de anul trecut.

rompetrol-apr5Dupa ce a pierdut in ultimele trei luni aproximativ 20% din valoarea la care era cotata la inceputul anului, Rompetrol Rafinare S.A. (RRC) actiunile companiei au reusit sa castige 12% fata de pretul lor de la sfarsitului lunii martie. Cresterea vine pe fondul anuntului facut de compania controlata de producatorul kazah KazMunaiGaz care estimeaza o crestere a cifrei brute de afaceri cu 9,6% fata de anul 2013, corelata cu o reducere a pierderilor cu 35,4%.

ebs-apr5Dupa o coborare abrupta in ultima luna, de aproape 20%, actiunile Erste Group Bank AG (EBS) dau semne de revenire, iar saptamana trecuta au urcat de la 107,50 lei (minimul ultimei perioade) la 116,90 lei, respectiv 8,74%.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: