Am intrat intr-o noua bula speculativa! Afla cat mai este pana aceasta se va sparge!

In anul 2008, Jean-Paul Rodrigue – un profesor al Departamentului de Studii Globale si Geografie din cadrul Hofstra University din Hempstead, New York – a facut un grafic numit “Fazele unei bule speculative”. Pe scurt, graficul spune ca exista mai multe faze, iar acestea sunt ciclice. Dupa o perioada de crestere lina, in care investitorii incep sa devina optimimisti, odata ajunsa in atentia mass-media, bula incepe sa se umfle. Cresterile sunt accelerate intr-o perioada foarte scurta, apoi, cand preturile actiunilor devin prea mari pentru a fi ieftine, apare deziluzia. La scurt timp, incepe vanzarea accelerata, dar care se va opri repede, pe motiv ca actiunile par acum din nou atractive. Piata pare sa isi revine, isi ia iarasi avant, dar vestile rele sunt deja instalate bine, astfel ca panica reincepe si, de data aceasta, nu se va mai stinge pana in momentul in care preturile ating fundul sacului. Abia atunci piata se intoarce catre trendul general major si o alta bula incepe sa se formeze…

Efectele bulei din 2007-2008 s-au stins. Cel putin din punct de vedere tehnic. Incepand din anul 2009 insa, ne gasim pe o alta bula care incepe sa se formeze. Revenirea la trend s-a incheiat deja in prima parte a lui 2010, cand actiunile au revenit de la minimele multianuale, catre cotatii mai decente. Apoi, dupa perioada de volatilitate din 2010-2011, am intrat in faza de Take Off. Aceasta pare sa se fi incheiat si ea la inceputul acestui an cand, urmare a stirilor negative generate de oprirea programului american de tiparire de bani si de conflictul ucrainean, am cazut in ceea ce Rodrigue numeste “Bear Trap”, adica capcana intinsa de ursi – pesimisti ai bursei – care incearca sa puna mana pe fraiele trendului. In mod normal, pana la finalul acestui an ar trebui sa intram in debutul unor cresteri accelerate, in care cotatiile sa atinga maxime ametitoare.

Mare atentie, insa: la un moment dat, veti realiza ca actiunile pe care le detineti in portofoliu au atins cotatii mult prea mari fata de valoarea de piata a companiei. Atunci este momentul sa vindeti! Daca in Bursa avem o frenezie neobisnuita la cumparare, semnele sunt clare ca bula urmeaza sa se sparga!

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 3 =