Bursa este imprevizibila, dar nu pentru toata lumea

Bursa este un furnicar de idei, viziuni si abordari. Este foarte greu sa prezici sentimentele pe care le incearca marea de investitori si felul in care acestia reactioneaza la o stire sau alta. Acest ansamblu de trairi si decizii fac din Bursa un mecanism imprevizibil, pasibil de miscari violente si neasteptate. Si totusi, Bursa nu este imprevizibila pentru toata lumea…

Ca mic investitor, ai la dispozitie o serie de instrumete pe prin care poti incerca sa prezici cum va evolua Bursa. Printre acestea, analizele tehnice si fundamentale, graficele, evolutiile mediilor pe anumite intervale de timp, benzile Bollinger sau indicatoarele MACD si ROC. Toate acestea sunt instrumente statistice si tot ce pot face, de fapt, este sa iti spuna cat de mari sunt sansele teoretice ca o actiune, un sector sau chiar piata sa se miste intr-o directie sau alta.

Pe bursele civilizate, multe dintre tranzactii se incheie intre masini. Investitorii se folosesc de aceste programe computerizate si le seteaza astfel incat ele sa preia o parte din munca. Acest lucru poate creste, intr-o masura, gradul de predictibilitate. Dar, sa nu uitam ca decizia este controlata in genere de investitori. Ei sunt oameni, deciziile lor pot fi in parte emotionale, iar rapiditatea cu care acestia pot trece de la euforie la panica si invers oscileaza in functie de tipul de personalitate si viziunea asupra pietii.

Si totusi, exista cineva pentru care piata poate fi previzibila. Poate nu in totalitate, dar intr-o masura suficient de mare cat investitia sa devina mult mai sigura. Acest cineva sunt marile fonduri de investitii. Cu cat piata este mai mica, cu atat fondurile pot controla trendul mai usor. Sumele importante de care dispun si pe care le pot arunca sau retrage din piata sunt, adesea, diferenta dintre o piata bull (optimista) sau bear (pesimista). Un astfel de exemplu de control asupra pietii am avut cand Fondul Proprietatea a decis sa vanda participatia sa la Petrom (SNP), respectiv 5% din totalul actiunilor acestei companii. Desi era de asteptat ca pretul Petrom sa creasca, ca urmare a stirilor bune legate de profitul pe anul anterior, acesta a stagnat, din cauza faptului ca Fondul Proprietatea a intrat la vanzare cu pachete importante de actiuni si in piata nu au existat un numar semnificativ mai mare de cumparatori, care sa creasca cererea de actiuni SNP si, astfel, sa urce si pretul.

Problema, la Bursa de Valori Bucuresti, este ca piata fiind foarte mica, marile fondul fac, practic, legea. Piata nu creste decat atunci cand din afara tarii intra bani pe Bursa si scade atunci cand acesti investitorii straini decid sa vanda si sa incaseze profitul, retragandu-si, totodata, capitalul. La tranzactii zilnice de sub 15.000.000 de Euro este un moft pentru cei care infuzeaza sume mari de bani la BVB sa duca piata in directia dorita. Tot ce poate spera micul investitor este fie sa “ghiceasca” actiunile castigatoare, fie sa stea deoparte pana in momentul in care trendul crescator este confirmat si evident. Desigur, acest lucru inseamna un profit mai mic, dar si minimalizarea riscului de suferi pierderi insemnate.

Tu ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

2 thoughts on “Bursa este imprevizibila, dar nu pentru toata lumea

  1. Salut si, in primul rand, felicitari pentru blog! L-am descoperit ieri si de atunci il rasfoiesc destul de mult.

    Am tot citit carti despre educatie financiara in ultimul timp si am cautat sa corelez cu informatiile gasite pe BVB, Tradeville. Ce parere ai de construirea treptata a unui portofoliu? Fiind la inceput de drum si pregatindu-ma sa devin student, vreau sa imi construiesc un portofoliu de actiuni in companii considerate sigure, fara sa urmaresc neaparat profitul rapid. Evident, capitalul nu e foarte mare, insa incerc sa il diversific intr-un fond de urgenta, cont de economii si acum vreau sa incep sa cumpar lunar 100-500 de actiuni la companii precum Petrom sau Banca Transilvania.

    1. Multumesc pentru aprecieri! Gandirea ta este corecta. La Bursa, experienta este foarte importanta. In mod cert, nu trebuie sa te arunci din prima si sa cumperi cantitati importante dintr-un titlu. Este de preferat sa incerci un pic marea cu degetul – cum s-ar spune – si sa urmaresti actiunile pe care le detii, pentru a intelege care este mecanismul lor intern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + 15 =