Antonio Oroian (SSIF Goldring S.A.) despre trecerea la statutul de piata emergenta: “Toata lumea se asteapta ca Banca Transilvania si Nuclearelectrica sa ramana fara “Ask”. Nu va fi chiar asa…”

La a 3-a editie The Power Table, am discutat cu Antonio Oroian – Broker la SSIF Goldring S.A. despre trecerea, in luna septembrie, la statutul de Piata emergenta secundara. Despre care sunt asteptarile, ce va insemna de fapt aceasta upgradare si cat de mult va conta acest nou statut, ca si lichiditate, fluxuri noi de capital, etc.

Antonio Oroian spune: “Trecerea la statutul de Piata emergenta secundara a fost, probabil, cea mai asteptata veste care a venit anul trecut. Putem spune ca este o incununare a eforturilor pe care le-au facut atat Bursa, cat si noi, participantii, impreuna cu emitentii, in incercarea de a moderniza Piata de capital si, totodata, de a facilita accesul cat mai multor investitori pe aceasta piata. Acest nou statut ne va oferi, in mod cert, vizibilitate in randul investitorilor straini, in randul fondurilor de investitii din straintate. As mentiona si faptul ca nu ar trebui sa ne imbatam cu apa rece si sa ne aducem aminte ca Ordonanta 114 de la sfarsitul anului 2018, care a dus la prabusirea principalelor actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti, a generat si cresterea volumului de tranzactionare si, implicit, a lichiditatii pe principalii emitenti. Nu trebuie sa omuitem nici faptul ca acesta a fost un avantaj foarte mare pentru indeplinirea nivelului lichiditatii pentru principalii emitenti care erau luati in considerare.

Totodata, si volatilitatea din piata, de la inceputul acestui an, a ajutat din nou sa creasca lichiditatea si sa indeplinim criteriile necesare pentru trecerea la statulul de Piata emergenta secundara. Ar trebui sa ramanem realisti si, de ce nu, sa ramanem pe aceasta dinamica, sa nu ne culcam pe o ureche si sa mentinem aceasta dinamica.

Toata lumea se asteapta ca, in ziua in care vom trece la noul statut, Banca Transilvania si Nuclearelectrica sa ramana fara “Ask”. Nu va fi chiar asa, este vorba de un pas important, de un proces, care se va intampla treptat. Nu este ca si cum aceste fonduri care vor investi vor astepta sa se deschida Bursa, la ora 10:00, si sa introduca ordine de cumparare la pretul pretei. Nu trebuie sa ne oprim aici cu dezvoltarea Bursei, toti cei implicati trebuie sa continuam sa aducem noi companii pe Bursa, sa oferim investitorilor noi oportunitati si, de ce nu, sa se faca toate demersurile pentru cresterea lichiditatii”.

Intrebat cat va dura procesul prin care fondurile emergente vor intra pe piata romaneasca, Antonio Oroian a precizat:

“Depinde si de contextul pietei. De exemplu, daca se facea acest pas la finalul anului trecut, in contextul pandemiei, nu ar fi fost la fel ca acum. Cel mai important lucru este faptul ca vom avea aceasta deschidere catre capitaluri straine, De exemplu, intr-un articol publicat anul trecut de Financial Times, se arata faptul ca activele fondurilor mutuale si ETF-urilor care investesc pe piata din Arabia Saudita au crescut dupa promovarea pietei de acolo la statutul de Piata emergenta, de la 365 milioane dolari, la 4,5 miliarde dolari. Actiunile listate in Arabia Saudita au fost incluse in indicii principali si, in cateva luni, deja se vedea o crestere a activelor acestora. Nu este neaparat sa se intample la fel si la noi, desi exista o similitudine cu piata din Arabia Saudita, in sensul ca predomina anumite sectoare, precum energia si sectorul financiar. Dar sunt cifre care se pot lua in considerare”.

A 3-a editie a evenimentului The Power Table – Cum arata rezultatele pe T2 2020 și cum investim a fost organizata online. Partenerii evenimentului au fost Bursa de Valori Bucuresti si SSIF Goldring S.A., Dendrio (pentru partea de logistica), Financial Intelligence si Finzoom (Parteneri media).

Urmareste mai jos inregistrarea celei de-a 3-a editii a evenimentului The Power Table – Cum arata rezultatele pe T2 2020 și cum investim

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven − two =