Este iarna de vina pentru scaderile de la Bursa?

Coincidenta sau nu, dupa venirea zapezii a inceput alunecusul si la Bursa. Cauzele sunt multiple. Oficial, corectia a inceput din cauza temerilor investitorilor de pe pietele occidentale ca restrangerea programului de cumparari de bond-uri de catre FED va provoca daune mari pietelor emergente. Acestea vor fi nevoite sa caute finantare in alta parte, ceea ce va insemna costuri mai mari pentru imprumuturi si implicit reducerea cresterii economice a acestor tari pentru anul 2014.

Neoficial, “vinovate” sunt mai degraba maximele multianuale atinse de toate Bursele occidentale. Acest lucru inseamna actiuni mai scumpe pentru investitori, implicit interes mai scazut. In plus, cu siguranta o parte dintre ei au hotarat ca este momentul sa incaseze castigurile generate de cresterea continua din ultimul an, astfel ca pietele s-au trezit cu un surplus de actiuni scumpe, care ar deveni mult mai atractive daca s-ar ieftini. Reducerea programului FED nu sta in picioare, investitorii fiind anuntati de intentia Bancii Federale Americane inca de la sfarsitul anului trecut.

O alta “cauza”, usor emipirica, poate fi chiar factorul meteorologic. Am constatat de multe ori ca, atunci cand ninge abundent in ianuarie sau februarie, Bursa are tendinta sa se corecteze. Chiar daca nu are fundamente stiintifice solide, teoria poate sta in picioare din doua motive:

1. Factorul psihologic – vremea urata ne face pe toti sa fim mai nervosi, agitati, pesimisti – de unde se poate ajunge usor la a vedea lucrurile mai negre decat sunt
2. Ninsoarea abundenta vine, de obicei, cu blocari de cai rutiere, porturi navale si perturbari ale feluritelor activitati comerciale, ceea ce poate starni ingrijorari investitorilor vizavi de situatia economica in ansamblul ei. se previzioneaza pierderi, incetiniri ale cresterilor de profit si alte probleme de gen.

Certitudinea ramane insa in scaderile din ultimele zile de la Bursa. In ultimele doua sedinte, cei trei indici BET, BET-C si BET-FI au coborat cu 2-3%, dar astazi BET-FI ajunsese pana aproape de 30.000 de puncte, ceea ce il ducea la o scadere generala de -8%.

Situatia ramane in continuare incerta. Saptamana aceasta, pietele se asteapta la o situatie volatila, dominata de foarte probabila confirmare din partea FED-ul a inceperii retragerii sale din programul de cumparare de bond-uri, ceea ce le va da, probabil, investitorilor mai mult curaj in a incerca o corectie a preturilor, pentru a putea in final sa reintre la cumpararea intr-o zona mai prietenoasa…


Fii primul care citeste noutatile!
Inscrie-te aici la Newsletter-ul BVBescu.ro!


Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + 4 =