Zapada care topeste cresterea economica si ingroapa economia

Dupa ce si-au facut statuie de pe urma cresterii economice sustinuta zdravan anul trecut de agricultura, politicienii romani se umflau din nou in pene la inceputul lui ianuarie, laudandu-se ca anul acesta vor face iarasi cincinalul in 4 ani si jumatate. Dar ghinionul i-a lovit din nou: a nins!

Paradoxal, ninsoarea are o parte benefica, pentru ca va reusi sa salveze campurile incoltite prematur de vremea prea frumoasa a lui Gerar. Dar pentru ca totul are un pret, vremea rea a venit cu blocari de drumuri, cai ferate, porturi si aeroporturi. Oricat s-ar da de ceasul mortii politicienii si analistii politici, adevarul este unul pe cat se simplu, pe atat de crud: cand ninge abundent economia se ingroapa in nameti. Nu sunt incompetenta si je m’en fiche-ism specifice romanesti, ci doar suprematia naturii asupra omului. Constatata pe plaiurile mioritice, in America, Germania si oriunde pe aceasta planeta.

Dar sa vedem cum se calculeaza in cifre urgiile naturii… Fiecare zi de blocaje rutiere inseamna pierderi de 15 milioane de Euro pentru transportatorii rutieri. La acestea se adauga aproximativ 2 milioane de Euro pagube pe caile ferate. Trenurile aprovizioneaza putinele fabrici ramase in Romania cu materie prima, asadar adaugam pierderi importante si din industrie. De sambata, 33 de nave fluviale sunt blocate in porturile de la Dunare. Retailerii au si ei probleme cu aprovizionarea, care se face fie foarte greu, fie deloc. In magazinele Mega Image, de exemplu, raioanele de carne si lactate erau ieri aproape goale… Hotelierii isi pierd clientii, care si-au anulat rezervarile ca urmare a imposibilitatii de a mai ajunge la destinatie.

Toata socoteala ajunge la 250 de milioane de Euro pentru fiecare zi de viscol, si asta numai in transporturi. Per total, pierderile ajung la 580 de milioane de Euro pe zi, adica 1.5% din PIB. Faceti socoteala: o saptamana de viscol, pierderi echivalente cu 10% din PIB! Noroc ca a nins bine si s-ar putea sa ne salveze iar agricultura…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =