Cum sa investesti la Bursa: 10 reguli de aur!

Bursa iti poate fi cel mai mare prieten sau cel mai mare dusman. La Bursa se fac si se desfac averi, se dezvolta mari pasiuni si deziluzii, se intalnesc speranta si deznadejdea. Dar pentru ca Bursa este un taram in care riscul este asumat dar si calculat, sansele tale de castig se vor imbunatati substantial daca urmezi cateva reguli de baza.

1. Cumpara doar blue-chips-uri
Daca nu vrei sa ai surprize de proportii, investeste in actiuni solide si cu lichiditate crescuta. Altfel, daca alegi un emitent care are foarte putine tranzactii zilnice, risti fie sa nu poti vinde atunci cand doresti, fie sa ai parte de fluctuatii mari de pret, fara o cauza aparenta.

2. Asigura-te ca detii controlul asupra portofoliului tau
Alege-ti broker-ul prin care tranzactionezi din randul companiilor importante, care ofera accesul la platforme de tranzactionare online. Astfel nu vei risca sa te gasesti in situatia pagubitilor de la Harinvest, care s-au trezit peste noapte cu conturile goale, dupa ce broker-ul a incercat sa-si acopere pierderile din banii lor.

3. Nu cumpara in perioade de volatilitate mare
Perioadele volatile pun cele mai mari probleme investitorilor. O actiune care creste mult astazi, maine poate sa scada si mai mult. Daca te lasi luat de val, poti gasi o pierdere serioasa in portofoliu.

4. Nu investi toti banii odata!
Niciodata sa nu cumperi actiuni de toti banii de care dispui in cont! Chiar daca trendul pare ascendent, risti ca acesta sa se schimbe brusc si ramai cu toti banii blocati! Desigur, poti alege sa vinzi, dar in cazul acesta iti vei asuma o pierdere mult mai mare decat daca ai fi investit doar o parte din capital.

5. Cumpara in trepte si vinde la fel
Sa nu presupui niciodata ca Bursa va creste sau va scadea in continuare. De aceea, cel mai prudent este sa cumperi sau sa vinzi in mai multe transe. Astfel, in cazul in care trendul se confirma, poti acumula linistit profit sau vei putea vinde din portofoliu cu inima impacata.

6. Nu te teme sa vinzi in pierdere
Ai cumparat, mizand pe faptul ca piata o sa creasca. Dar nu s-a intamplat asa, iar portofoliul tau a trecut pe minus. Nu te sfii sa vinzi, macar o parte din el, pentru a-ti limita pierderile. Tine minte: statistic vorbind, 4 din 10 achizitii sunt sortite esecului! Mai bine iesi din piata cat pierderea ta este inca mica. Vei ramane cu lichiditati in cont si, implicit vei avea oportunitatea de a cumpara atunci cand piata va creste din nou, recuperandu-ti si pierderea initiala.

7. Cumpara cand bursa creste, vinde cand scade
Afirmatia este explicita. Daca trendul este ascendent si piata este optimista, este un moment bun sa cumperi. In momentul in care trendul se schimba si devine descendent, incaseaza profitul si asteapta un nou val de cresteri.

8. Fii foarte atent la sentimetul pietei
De obicei, piata isi formeaza atitudinea in functie de stirile din ultima perioada. Daca acestea au fost preponderent pozitive, piata este optimista. Si invers! Asadar, sa nu cumperi cand piata este agitata, nici sa nu vinzi pe o mare calma…

9. Informeaza-te! Stai la curent cu ce se intampla in lumea financiara!
Daca vrei sa investesti cu succes la Bursa, trebuie sa fii la curent cu ce se intampla in lumea financiara. Si nu ma refer neaparat la stirile din piata autohtona, pentru ca acestea nu sunt cele care dau preponderent tonul. Cele mai importante vesti vin din SUA, Europa si China. Oricand apare o informatie care misca bursele mari intr-o directie sau alta, sa fii sigur ca ecoul se va face simtit si pe Bursa din Romania.

10. Nu te lasa prada emotiilor
La Bursa, emotiile sunt fatale! Nu intra in panica daca vezi ca toata lumea a vandut si nu cumpara la sfarsitul euforiei. Nu vei face decat sa pierzi mai mult sau sa ratezi profitul sperat. De obicei, dupa ce toata lumea a vandut, Bursa incepe sa creasca, deoarece preturile sunt mai atractive si, in lipsa de vanzatori, cererea duce preturile in sus. Acelasi lucru este valabil si dupa euforia raliului, dar in sens invers.

Tu ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai!

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × five =