De ceva timp, ne-am obisnuit ca Bursa sa creasca in fiecare luna, mai ceva ca Fat Frumos intr-un an. Dupa un sir nesfarsit de maxime, zilele acestea s-a produs inevitabilul: actiunile au luat-o la vale…

Se putea intampla insa si mai rau. In urma cu patru ani, tot dupa o crestere substantiala de peste 150% in mai putin de un an, Bursa s-a prabusit mai bine de 40%! Iar in 2008, dupa cativa ani de raliu sustinut, criza mondiala ne-a “daruit” o corectie de 90%!

De data aceasta, maximele istorice de pe pietele importante par sa poarte adevarata vina pentru schimbarea de trend. Mascate frumos de temerile legate de economiile emergente si de franarea de catre FED a tiparirii de bani, scaderile actuale sunt, in fapt, modul in care investitorii ne transmit ca, din punctul lor de vedere, actiunile sunt prea scumpe si si-au pierdut din atractivitate.

Urmarea: in ultimele sapte sedinte de tranzactionare, indicii Bursei de Valori Bucuresti au pierdut intre 3% si 9%. Cel mai greu lovit a fost indicele fondurilor imobiliare (BET-FI). Daca alegeai sa cumperi SIF 1 sau SIF 2 pe 22 ianuarie, astazi ai fi inregistrat o pierdere de peste 10%. Ceva mai bine stau celelalte trei SIF-uri, care au cu 5-7% mai putin fata de maximele ultimului an. Societatile din sectorul energetic au coborat si ele intre 3-5%, iar cele din sectorul bancar sunt pe minus intre 5-7%. Fondul Proprietatea este singura societate care s-a mentinut pe linia de plutire, dar titlul inregistrase deja o corectie de aproape 5% ca urmare a finalizarii programului de rascumparare de actiuni.

Personal, cred ca trendul descendent va mai continua cel putin cateva sedinte. Lasand la o parte stirile externe, am observat ca de fiecare data cand delegatia FMI se afla in Romania, Bursa scade. Desigur, de fiecare data aflam ca negocierile dintre statul roman si FMI sunt dificile, iar finalul – greu de prevazut. De fiecare data se termina cu bine. Si, de fiecare data, dupa ce reprezentantii FMI parasesc Romania, Bursa incepe sa creasca. In acest caz, ramane de vazut daca trendul se va inversa dupa data de 4 februarie sau investitorii vor juca in hora externa, incercand sa traga cotatiile in jos suficient de mult cat sa mai cumpere o data ieftin in speranta ca vor face un profit frumos…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: