Vin zile negre pentru Bursa!

Pentru prima data in ultimii sase ani, Bursele din intreaga lume au avut parte de un inceput de an agitat. Desi acalmia din ultima perioada nu parea sa arate deloc a linistea dinaintea furtunii, in ultimele zile s-a conturat la orizont imaginea unui uragan de clasa devastatoare!

Dar cum a inceput totul? Spre finalul anului trecut, Seful Bancii Federale Americane a anuntat ca intentioneaza sa stopeze treptat programul de tiparire de bani. Atunci, bursele au reactionat si am avut parte de momente tensionate. Desi toata lumea previziona ca planul americanilor va fi pus in aplicare incepand cu luna ianuarie 2014, in momentul cand FED-ul a facut anuntul oficial (a anuntat ca scade suma de bani pe care o va tipari), investitorii au si fugit sa isi puna banii la adapost, aruncand pisica in curtea tarilor emergente. Scriam atunci ca adevaratul vinovat ar fi maximele istorice pe care bursele le-au atins, investitorii considerand ca actiunile sunt prea scumpe pentru a mai fi atractive.

Apele incepusera sa se linisteasca dar, cum o veste proasta nu vine niciodata singura, la rampa au aparut tensiunile din Ucraina. Tara este un camp de batalie perfect pentru conflictul dintre interesele rusesti si cele ale UE, iar rasturnarea regimului pro-rus, coroborat cu un raspuns anemic si politicianist al Occidentului, i-a oferit lui Putin ocazia perfecta. Tarul de la Kremlin nu a ezitat sa maseze forte armate serioase la granita ucraineana, pretextand ca noua putere de la Kiev ii persecuta pe cetatenii de etnie rusa. Putin ar vrea Crimeea, dar adevarata lui tinta este intreaga Ucraina.

Desi in actuala situatie, contextul intern nu conteaza prea mult, lupta din deja defunctul USL, urmata de alierea PNL-ului cu dreapta democrata nu a ajutat deloc. Au fost zile bune in care Bursa a scazut din cauza neintelegerilor dintre politicieni. Desi osul era destul de mare pentru toti, acestia nu au reusit sa se puna de acord de unde sa isi taie partea.

Urmarea am vazut-o astazi, cand la Bursa de Valori Bucuresti am inregistrat corectii generale de pana la 5%, SIF-urile coborand cu pana la 7%! Bursele europene au pierdut si ele 1-2%, iar SUA a deschis pe rosu. Din pacate, atat timp cat situatia ucraineana nu va fi detensionata, scaderile vor continua generalizat. Iar cum rezolvarea este doar la indemana politicienilor, imi este clar ca finalul este inca departe. Declaratiile vor continua pompieristic de o parte si de alta, dar solutiile vor veni mai mult ca sigur in al 12-lea ceas, ca de obicei…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × four =