Trei zile verzi la Bursa: Oportunitate de cumparare sau calmul din ochiul furtunii?

Au trecut trei luni de la ultimele momente de atmosfera calma la Bursa. In general, inceputul anului este marcat de optimism si cresteri legate de asteptarile de dividende. In Romania, anul 2014 a fost primul din ultimii 6 in care traditia nu s-a respectat.

2014 a inceput cum nu se putea mai bine. Trendul pozitiv se instaurase de un an si jumatate, pe toate marile piete financiare externe, iar indicii marcau noi maxime multianuale. Desi asteptata inca din toamna, decizia Bancii Federale Americane de a incheia gradual programul de stimul economic, care a alimentat cresterile din ultimii doi ani, a adus furtuna in pietele financiare globale. Raul era deja facut cu aproape jumatate de an in urma, dar investitorii au intrat in panica la gandul ca, fara un vehicul financiar care sa sustina puternic trendul crescator, bursele vor intra in impas. Sa fim seriosi: programul QE al FED-ului a fost inca de la inceput o masura extrema, prin care americanii au reusit – cel putin pe moment – sa se salveze de la faliment. Este de notorietate faptul ca SUA cheltuie mult mai mult decat castiga pentru a sustine “modul de viata american”, iar decizia Bancii Nationale a fost o gura zdravana de oxigen. FED-ul a aruncat in piata bani ieftini si a devalorizat dolarul, reusind astfel sa ieftineasca marfa indigena si sa-i ajute pe producatorii americani sa ofere produse mai ieftine la export. Marfa mai ieftina a stimulat consumul, ceea ce a dus la crearea mai multor locuri de munca si, implicit, la scaderea somajului care atinsese in urma cu doi ani cote alarmante in SUA. Acum, conducerea FED considera ca programul si-a atins scopul, economia isi revine si, deci, mentinerea acestuia nu mai este necesara.

Nici nu au uitat bine investitorii de finalizarea QE, ca pietele au suferit un nou soc, odata cu criza ucraineana si anexarea Crimeei de catre Rusia. O noua runda accelerata de scaderi generate de frica unui posibil razboi la scara larga a adus un discount substantial la tranzactionare actiunilor importante din pietele financiare. Desi tensiunea este inca la cote alarmante in Ucraina vecina, bursele par sa se fi impacat cu situatia de facto si par sa o fi digerat. Frecusurile continua la est de tara noastra, dar investitorii si-au cam intors privirea de la ele. Lacomia, cel mai probabil, ii face deja sa se gandeasca sa intre din nou la cumparare, profitand de ieftinirile din ultima perioada.

Scaderile inregistrate de bursele externe s-au reflectat si la noi. Actiunile romanesti au pierdut si ele din avant, contagiunea de pe marile piete molipsindu-i si pe investitorii de la Bucuresti. De fapt, acestea au fost generate de faptul ca, odata cu nesiguranta din pietele mondiale, investitorii straini au parasit corabia nesigura de la BVB (asa cum fac intotdeauna in pietele emergente sau de frontiera) si si-au mutat investitiile in active mai putin riscante in vremurile tulburi: obligatiuni de stat, metale pretioase sau materii prime. Pe langa contextul international, Bursa autohtona a avut de luptat si cu decizia unora dintre SIF-uri de a nu acorda dividende pentru anul 2013. Iar cele care au aprobat distributia de dividende, au propus sume mult mai mici ca in anii trecuti. De altfel, decizia actualilor guvernanti de a nu mai impozita profitul reinvestit va duce mai mult ca sigur la disparitia dividendelor generoase. Desi pe termen scurt poate parea o decizie proasta pentru investitori, pe termen mediu si lung aceasta va duce cel mai probabil catre o politica de majorari de capital prin rasplatirea investitorilor cu actiuni gratuite. Astfel, companiile vor pastra banii in interior, se vor dezvolta, valoarea lor va creste si, implicit, pretul actiunilor.

In acest moment, actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti au discounturi semnificative fata de maximele de la inceputul anului. Preturile SIF-urilor sunt cu 20-30% mai mici fata de luna ianuarie, iar titlurile Erste (EBS), cu 15%. In lunile urmatoare, corectiile pe care le vor inregistra actiunile care ofera in acest an dividende – precum Banca Transilvania, Romgaz, Nuclearelectrica sau Transgaz – vor oferi noi oportunitati de cumparare. Cel mai important aspect de urmarit in acest moment este linistea din piete. In cazul in care, la nivel global, nu se va inregistra un eveniment negativ major sau – la nivel local – vreo instabilitate politica, nu vad ce motive ar exista ca aceasta corectie pe care am inregistrat-o in ultimele trei luni sa se amplifice. Asadar, ne aflam intr-un potential moment bun de cumparare. Sfatul meu pentru orice investitor este cel din Lectia 11: Nu investi toti banii odata! Spor la bani si minte limpede!

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + two =