Lectia 8 : Orice ti-ar spune lumea, NU cumpara niciodata o actiune pentru a obtine dividente!

In fiecare primavara este sezonul dividentelor la BVB. Ce inseamna asta? Sa presupunem ca actiunea X, care valoreaza 1 leu in acest moment la BVB, a avut in anul 2013 un profit de 1.000.000 de lei, pe care a decis sa-l distribuie in proportie de pana la 100% catre actionari. In urma calculelor, s-a stabilit ca pentru fiecare actiune pe care o detii la data ex-divident (data limita pentru care se aplica hotararea AGA de acordare a dividentelor) investitorii vor primi 0,10 lei. Asta inseamna ca investitorii vor avea o rata de profit brut de 10%.

Teoretic, dividentele ar trebui sa destul de atragatoare, avand in vedere ca fara sa faci mare lucru poti castiga dublul dobanzii bancare intr-un singur an. Practic, situatia este cu totul alta…

1. Din cei 10% castig, va trebui sa scazi impozitul pe profit de 5%, deci vei ramane in mana cu 9,5%; In plus, este posibil sa platesti o taxa catre broker pentru plata dividendului in contul tau de tranzactionare. La BT Trade, de exemplu, este 10 lei, indiferent de suma.

2. Nici asa nu ar fi chiar rau, daca nu iei in calcul ca, odata trecuta ziua ex-divident, actiunea X se va corecta automat la bursa cu 0.10 lei! Adica va valora doar 0.90 lei…

3. Ce-i mai rau vine de abia acum: De obicei, dupa data ex-divident, actiunile au tendinta sa se corecteze cu mai mult decat valoarea dividentului. Astfel, in prima faza, actiunea X va valora mai putin decat inainte de data ex-divident. Sa zicem ca dupa corectia de 0.10 lei, actiunea mai pierde un 0.05 lei in zilele urmatoare. Un calcul simplu ne arata ca, la cei 0.85 lei cat valoreaza actiunea, adaugam 0.095 lei – valoarea dividentului net (9.5%) si ajungem la un total de 0.945 lei pentru o actiune X. Asadar, pierderea noastra initiala va fi de 5,5%.

Acum imagineaza-ti ca detii 10.000 de actiuni X…

4. Interesul pentru dividente este justificat doar in cazul in care vrei sa detii in actiunea X pentru o perioada de mai multi ani. In mod normal, daca discutam de blue-chips, acestea tind sa isi creasca cotatia pe bursa de la un an la altul. Astfel, dupa cativa ani in care ai putea sa beneficiezi de randamente bune la dividente, exista posibilitatea teoretica de a rascumpara din suma acestora valoarea integrala pe care ai platit-o la achizitia actiunii X. In plus, vei ramane in portofoliu si cu actiunile cumparate, care pot eventual valora mai mult decat la momentul achizitiei.

Scenariul este valabil doar in cazul in perioadele de in care taurii sunt la conducere pe bursa, adica optimismul este la putere, iar bursa se afla pe un trend ascendent. Altfel, este foarte posibil sa te trezesti intr-un timp relativ scurt cu o pierdere substantiala in contul tau de tranzactionare…

5. Sa zicem ca alegi sa investesti in actiunea X pentru o perioada mai lunga de timp – sa zicem 3 ani. Mersul actiunilor la bursa nu este unul linear. Ele cresc si se corecteaza, iar cresc, iar se corecteaza… Daca decizi sa iti blochezi banii un timp mai indelungat, este posibil sa ratezi oportunitati de a face bani frumosi, iar la final te vei alege doar cu o mica fractiune din castigul pe care l-ai fi putut avea.

Tu ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − five =