Mai este loc de crestere pentru actiunile Bursa de Valori Bucuresti (BVB)?

Bursa de Valori BucurestiActiunile Bursei de Valori Bucuresti au avut parte de un debut spectaculos in iunie 2010. Intr-o jumatate de an, ele au ajuns sa isidubleze aproape valoarea, tranzactionandu-se la un pret maxim de 45 lei pentru o unitate. A urmat o perioada de 2 ani in care titlurile BVB au urmat un trend descendent, cu scurte reveniri ale cotatiilor, astfel ca in mai 2013 o actiune valora putin sub 20 de lei.
BVB a intors trendul in a doua jumatate a lui 2013 si, incet dar sigur, a recuperat pana in zona 30 lei. Dupa un an de acumulari in aceasta zona, BVB a spart rezistenta si a inceput un raliu sanatos catre 40 lei. Pe fondul zvonurilor ca se pregateste renuntarea sau relaxarea plafonului maxim de detineri, cotatia BVB a castigat 30% in doar trei saptamani. Teoretic, ar mai fi loc ca preturile sa avanseze pana in zona 45 lei – maximul absolut atins in 2011. De 7 sedinte incoace insa, BVB nu a reusit sa inchida peste 40 lei, care acum joaca rolul de rezistenta. Aceasta a fost testata de cateva ori pana acum, dar fara succes. Volumele zilnice sunt in contiunare mult peste media, insa indicatorii MACD si ROC indica o usoara pierdere a interesului investitorilor. Dupa cum vad eu, scenariile cele mai probabile ar fi urmatoarele:

bvb-23012015Scenariul pozitiv
In conditiile in care piata isi mentine optimismul generat de decizia Bancii Centrale Europene de a introduce masuri de stimulare cantitativa, corelat cu intrarea de cash la Bursa din partea investitorilor straini, actiunile BVB vor relua cresterile. Pana unde vor continua acestea, tine de multi factori, inclusiv de interesul pe care il vor avea strainii de a intra in actionariatul Bursei de Valori Bucuresti, dar si de posibilitatea ca aceasta sa fie inclusa pe lista scurta a pietelor propuse sa intre in randul celor emergente.

Scenariul negativ
Daca optimismul din piete se va domoli sau daca vom avea evenimente negative – castigarea alegerilor de partidul de extrema stanga Syriza in Grecia, corelat cu excluderea acestei tari din zona Euro -, vom vedea corectii generalizate in toata Europa, implicit pe titlurile BVB. In functie de amploarea problemei, corectiile vor aduce actiunile Bursei de Valori Bucuresti sub pragul de 30 lei, sau nu. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, cel mai probabil vom vedea in lunile urmatoare o revenire in zona 40 lei, generata de potentialul interes al investitorilor straini.

Scenariul neutru
In lipsa unor evenimente importante negative, dar si a pierderii optimismului generat in ultimele zile, vom vedea o noua consolidare a titlurilor BVB in zona 40 lei.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 1 =